Kære Puk
Mormor kan ikke klare julemaden længere
Det er hverken godt for pengepungen eller miljøet, når vi hvert år smider masser af madvarer ud.
I stedet bør man tænke sig om, lige fra man står i indkøbssituationen, til man beslutter, hvor meget mad man vil lave.
Selina Juul har stiftet organisation Stop Spild af Mad i 2008.
Her er deres 10 bedste råd til dig, der gerne vil have styr på madspildet.
1. Væn dig til at gennemtænke dine indkøb og behov, inden du køber ind.
Så undgår du impulsindkøbte madvarer, du ikke når at få brugt.
2. Hav altid en indkøbsseddel med, når du køber ind og planlæg dine indkøb hjemmefra.
3. Køb ind med hovedet og ikke med maven.
4. Inden du falder for stykrabatter eller mængderabatter i supermarkederne:
Vær sikker på, du får brugt og spist al maden.
FLERE GODE TIPS
5. I køkkenet skal du blive bedre til at planlægge - inden madlavningen.
Gennemtænk, hvor meget hver enkelt person i husholdningen spiser.
Tænk over, om du altid laver for meget spaghetti, ris, kartofler osv.
Og lav så mindre.
6. Har du købt for store mængder kød, brød, osv. kan du altid dele maden op i portionsstørrelser og fryse den ned.
7. Det er vigtigt at få madrester hurtigt i fryseren eller i køleskabet.
Hold styr på madresterne i din fryser ved hjælp af etiketter med dato og indhold.
8. Tænk over, hvordan rester kan genbruges i andre retter.
9. Skab et bedre overblik over, hvad du spiser, ved at lave en madplan.
10. Til en middag eller en buffet:
Lad være med at stille al maden frem på bordet på én gang.
Maden holder sig bedre og længere, når den opbevares i køleskabet.
Af: Lisbeth Madsen, Alive.dk
Se Vores andre gode forbrugstest: