Kære Puk
Mormor kan ikke klare julemaden længere
"Hyldene dufter i stuen ind, ude fra Danmarks haver", skrev Thøger Larsen henført i sin vidunderlige, danske sommersang, Danmark nu blunder den lyse nat, fra 1914. Og dufte gør den i sandhed, hylden. Denne fantastisk tilgængelige, nyttige busk, som står rundt om i det danske land, langs bryn, krat og veje, og er så rig på råmateriale til lifligt saftevand både sommer og efterår.
Tonis tip
For at få store bær i en god plukkehøjde er det en god idé at beskære planterne lidt hvert år, typisk ved at fjerne nogle af de ældste grene og begrænse højden på nogle af de yngre
Hyldeblomster til sankthans
Bedre allemandseje findes næppe, og både synet og duften af midsommerens blomstrende hyld hører afgjort til blandt mine absolutte sommerhøjdepunkter. Hyld hænger for mig uløseligt sammen med skønne barndoms- og ungdomstraditioner med sankthansfester i familiens sommerhus i Jylland.
Rundt om i sommerhusplantagen voksede der nemlig masser af offentligt tilgængeligt hyld, hvor jeg mangen en varm efter middag har gået tur med saks
og balje og klippet blomsterklaser af til eget saftevand.
Hyld kan stort set vokse overalt, men det giver langt flere blomster, når den får godt med sol.
Hylden i skellet
Huset står der endnu, hyldene ligeså, men tiden til at tage derover og samle vennerne til sankthans har det desværre knebet med de senere år. I stedet må jeg så glæde mig over den enlige hyld, der på forunderlig, sejlivet vis har fundet på at bosætte sig i skellet mellem vores garage og udhus herhjemme. Ganske klemt inde og ikke særligt solrigt står den, men den klarer sig ved at strække sig mod himlen.
Jeg nyder dens duft i de lyse aftener, når jeg går og tager vasketøj ind, og fryder mig over, at den gider gæste vores have. For hylden er godt og grundigt placeret på min alle tiders toptiliste over gratis glæder…
Af Tonie Ørvad Andersen
Se også: