Kære Puk
Mormor kan ikke klare julemaden længere
Græsplænen er en tilbagevendende kilde til bekymringer, for at holde den kan synes som en evig kamp mod ukrudt, mos og bare pletter.
Heldigvis er det ikke en forgæves kamp, for med en målrettet indsats kan det faktisk lade sig gøre at få sin egen lille golfgreen derhjemme.
Se også: Haven lige nu: 3 gode råd, når du gør drivhuset klart
Kort fortalt så gælder det om at skabe nogle forhold, hvor græsset trives optimalt, og så kommer den grønne plæne af sig selv, for intet kan hamle op med græs i god vækst.
Først og fremmest må græsset ikke mangle vand og gødning, og det skal slås ofte med en skarp klinge.
Dernæst skal der være plads til, at rødderne kan udvikle sig optimalt.
På gamle plæner og fede jorde kan det være nødvendigt at rive op i et sammenfiltret rodsystem og skabe dræn. Det kan gøres med en vertikalskærer her i foråret, og sådan en kan lejes i de fleste byggemarkeder.
En greb, der stikkes ned i jorden og vrides frem og tilbage, har lidt af samme effekt, når der efterfølgende hældes grus ned i hullerne.
Læs også: Tips og tricks til at bekæmpe ukrudt
Riv din plæne med en blanding af sand og en tredjedel kompost. Denne såkaldte topdressing skaber lidt dræn og næring til plænen, samtidig med at det jævner den lidt ud. Et tyndt lag på 1 cm er fint. Fordybninger fyldes ud og tilsås med græsfrø.
Mos er især et problem på vandlidende og skyggefulde plæner. Her kan en vertikalskærer også fjerne mosset og give bedre dræn, men hvis problemet er skygge, så må der ofres nogle træer til fordel for den grønne plæne.
Kalk hjælper kun, hvis jorden er meget sur, det vil sige en pH-værdi under 5,5. Jernvitriol dræber mosset, men fjerner ikke det bagvedliggende problem.
Se også: Lav din egen biodynamiske kompost
Bare pletter kan skyldes slid eller tørke, men også at hunden har tisset på plænen.
Krads op i jorden og fyld op med en blanding af muld og græsfrø eller plant dem til med græstørv. Gerne tørv fra et andet sted i plænen, så det er samme græstype.
Og endelig er der mælkebøtter, som er smukke, men kan være en pestilens i græsplænen.
Hvis du vil af med dem, så angrib hver enkelt med et mælkebøttejern, så du får hele roden med op. Ellers vokser de bare videre.