Kære Puk
Mormor kan ikke klare julemaden længere
De remonterende roser er med god grund populære, fordi de blomstrer nærmest uafbrudt, til frosten kommer.
Til gengæld når de ikke altid at sætte hyben, så når det bliver efterår, er det slut med prydværdien. Her træder til gengæld de gamle historiske og de halvvilde roser i karakter.
Æblerose, klitrose og hunderose samt selvfølgelig rynket rose (hybenrose) er elsket for deres hyben.
Prøv også: Hybensnaps
Men også andre roser kan være flinke til at kaste pryd over efterårshaven. Når snakken går om hyben, tænker de fleste normalt på de store hyben fra rynket rose, da de er gode til supper og marmelader.
Men også de mindre hyben kan gøre gavn, for ud over at give farver til vinterhaven kan de bruges til snaps, i buketter og til dekoration inde og ude. De små hyben kan blive siddende på busken langt hen på vinteren, indtil fuglene får spist dem alle. De er nemlig en kærkommen godbid i den kolde tid, hvor der ikke er så meget andet, som fuglene kan leve af.
Man kan endda være heldig at få et kortvarigt besøg af en flok smukke silkehaler på træk, hvis man har hyben i haven. Til gengæld er buskene så også totalt ribbet bagefter.
Prøv også: Hybenkompot
De vilde roser blomstrer i forsommeren. Her får de oftest enkle, åbne blomster med en skøn duft. De blomstrer kun en enkelt gang, men får til gengæld masser af hyben, når de øvrige roser takker af.
Foruden at være smukke er de utroligt nemme at dyrke og lader sig ikke kue af plantesygdomme eller hård frost.
Se også: Syltede hyben
Rosenhyben er oftest små, runde og røde bær, men der findes både sorte, orange samt ægge- og flaskeformede hyben.
Roserne kan plantes her i efteråret, hvor man kan købe de såkaldte barrods-roser, der ikke kommer i en potte og derfor har lange rødder, der hurtigt vil vokse videre og sikre et godt rodfæste.
Der går dog nogle år, før de for alvor sætter hyben.
Læs også: Hyben og solskin