7 gode tips om overgangsalderen

Onsdag, 5. oktober 2011
af Redaktion
Nogen synes, den varer evigt, men overgangsalderen er kun en overgang. Små justeringer med naturmetoder kan gøre det hele lettere
Foto: Istock
Foto: Istock

Af Kirsten Aarslev

1

Underlivet
Mange kvinder begynder at døje med nedsunkne underlivsorganer, når de har rundet de 50 år. Sådan behøver det ikke at være. Overvægt er en risiko for, at det sker, og det er mangel på træning også.
Gymnastikpædagog Helle Gotved har lavet gode øvelser, som styrker bækkenbunden. Pilates er en forholdsvis ny motionsform, som også styrker bækkenbunden. At bruge en hulahopring eller danse mavedans styrker også underlivsmuskulaturen.

2

Tætheden (inkontinens)
Selv om man træner bækkenbunden, er det ikke altid nok til at slippe for inkontinens. Der kan nemlig være andre årsager til inkontinens end en utrænet bækkenbund, men bækkenbunds-træning er et godt sted at begynde.
Hvis det ikke er nok, skal man søge assistance. 400.000 danskere lider af inkontinens, så selv om det er et svært og lidt tabubelagt problem, er det udbredt.
Der findes et naturmiddel, InControl, som er målrettet inkontinens.

3

Søvnen
Det er som regel hedeturene og nattesveden, der spolerer den gode nattesøvn, og det er da også typisk, at de naturmidler, der har effekt på hedeturene, også gavner nattesøvnen.
Hvis mere er nødvendigt, er citronmelisse og kamille dejlige, milde, beroligende midler, som fås både som te og som helsemidler. Pebermynte virker kølende, så en kop pebermyntete på natbordet er også en god idé.

4

Rynkerne
Imedeen styrker huden og gør derfor rynkerne mindre. Hudplejeprodukterne i serien Botanical Extracts indeholder ikke nogen former for tilsætningsstoffer

5

Vægten
I den kinesiske medicin siger man, at når leveren er i ubalance, bliver det meget vanskeligt at holde vægten.
Det betyder selvfølgelig ikke, at man bare skal affinde sig med, at det ene kilo efter det andet holder landingsplads på sidebenene - men det er en forklaring på, at det kan blive sværere at holde vægten. Når omstillingen er slut, bliver det mere normalt igen, så fortvivl ikke. Og invester ikke i en stribe slankeprodukter. Hvis der skal gøres en indsats, så få leveren i ro.

6

Hjertet
Østrogenniveauet gavnede knoglerne, men det beskyttede også kvinder mod blodpropper, og når hormonerne daler, stiger risikoen for blodpropper.
Med det ændrede østrogenniveau er kvinder ligestillet med mænd, hvad risikoen for blodpropper angår. Så det er slut med at få noget foræret på den front. Det betyder, at kvinder skal passe på stressniveauet, tobaksforbruget, det mættede fedt, overvægten og blodsukkeret for at undgå hjerte-kredsløbs-problemer. Det er med andre ord nødvendigt at leve lidt sundere end før overgangsalderen.

7

Knoglerne
Alle, både mænd og kvinder, har afkalkning af knoglerne, men manglen på østrogen betyder, at der kommer en ekstraordinær afkalkning af knoglerne hos kvinder i overgangsalderen. Dermed øges risikoen for knogleskørhed.
Efter omstillingen bliver afkalkningen normal igen, men det er en god idé at komme i gang med at forebygge skøre knogler ved at få kalk og D-vitamin nok. Magnesium og bor er vigtige mineraler for knoglerne.
Omkring 14.000 danskere får hvert år hoftebrud på grund af skøre knogler.

Læs også...
Hvad er overgangsalderen?
Naturmidler, der virker
Bliv klogere på din fremtid