Kære Puk
Skal min kæreste låne min datter pengene?
”Er du dus med himlens fugle og skovens grønne træer ...” synger Poul Reichhardt på endevæggen, mens filmbillederne fra computeren følger med, så godt de kan.
”Du går ind i alle hjerter med træsko på,” synger han også, nu sammen med Ib Mossin, mens Ghita Nørby kigger sødt på ham.
Vi er gået ind i en tidslomme – ikke for at komme væk fra solens stråler, men for at komme på tur i Morten Korchs univers.
Museum Morten Korch ligger lige dér ved Store Åen og kaster vandblikke op til Kærsgaard Gods, hvor kammerherre Henri Hage bor.
Takket være ham blev idéen om museet til virkelighed for nu godt tre et halvt år siden.
Læs også: Morten Korch-idyllen blev til virkelighed: På Samsø fandt de tid til familien
Kærsgaard Gods ejer Fyllested Mølle. Idéen blev født for ni år siden, og da Morten Korchs søn, Morten Andreas Korch, hørte om museumsplanerne, kørte han straks til Brenderup for at høre mere.
Foreningen Morten Korchs Venner trak i arbejdstøjet, og med støtte fra LAG-Middelfart og Middelfart Kommune blev idéen ført ud i livet.
Da Morten Andreas Korch døde i 2012, modtog museet en lang række genstande og arkivalier fra ham, som 38-årige Lena Storm, der er cand.mag i historie, har skabt udstillingen af.
– Morten Korch gik meget op i, hvad der blev skrevet om ham i aviser og blade, både godt og skidt. Han samlede det hele i scrapbøger, og vi har et hav af dem, fortæller hun.
Museet har også hans cigarkasse med en lille tændstikæske af sølv med frimurerlogo på.
Stjernen blandt effekterne er i Lenas øjne den store lænestol, der har fået en placering på et podie, som er en tronstol værdig.
– Det er helt og aldeles enestående, at vi har hans stol. Den har Morten Korch siddet i i mange timer og arbejdet med sine historier, så vi er meget stolte over at have den.
–Vi føler, vi har en forpligtelse til at have et museumsindhold, så vi, der lever over 60 år efter Morten Korchs død, kan forstå, hvorfor han var så populær, og hvor meget han egentlig har betydet for rigtig mange danskere, forklarer Lena Storm.
Se også: Henrik Lykkegaard: Man kan ikke gafle en succes hver gang
Hun tager blandt andet imod opringninger fra interesserede foreninger og grupper – som et selskab fra Holbæk, der denne dag har taget busturen til Kirkevej 56 i Brenderup. Deres dåbsattester er alle fra før 1954, hvor Morten Korch døde.
Tovholderne bag dagens udflugt, ægteparret Inge og Svend-Erik Næsted på henholdsvis 83 og 85 år, har i en menneskealder både arbejdsmæssigt og sidenhen i fritiden helt frivilligt og drevet af lyst arrangeret rejser og ture for venner og bekendte.
Og derfor kom de altså også på et fire dages togt til Fyn, hvor Museum Morten Korch var et af mange besøgsmål.
– Vi er nysgerrige efter at komme rundt i landet, opleve naturen, hygge os og få god mad. Små, korte interessante besøg holder vi meget af. Vi fik idéen til turen Fyn Rundt fra ”Fyn er fin”, hvor vi begyndte med at hilse på Amanda i Kerteminde. Vi var ved Manniken Pis i Bogense, før vi besøgte Morten Korch, lyder det fra parret, inden de går ind og bliver ”dus med himlens fugle”.
Læs også: Anne Dorthe Michelsen: At synge er at åbne hjertet
Inden døre hører også alderspræsidenten i selskabet, Johannes Andersen på 93 år, om Morten Korchs forfatterskab, som resulterede i hele 123 bøger.
Populære bøger. Han solgte nemlig væsentlig flere end alle sine samtidige, deriblandt forfatteren Karen Blixen. Flere år i træk var han dén danske forfatter, der solgte flest bøger.
Gæsterne fra Holbæk får også mulighed for at nyde en af de mange film, hans forfatterskab førte til, nemlig ”De røde heste”.
Filmen hører til kategorien kultfilm, og dengang blev den set af 2,3 millioner mennesker. Den dag i dag er den stadig den danskproducerede film, der har solgt flest billetter nogensinde, oplyser Lena Storm.