Emilie Rath har benzin i blodet, hjertet banker for hurtige biler, og hun har hænderne særdeles godt skruet på. Hun er hædret med en fornem medalje som en af landets dygtigste mekaniker-lærlinge og læser nu videre på specialuddannelsen autoteknolog i Aarhus. Nogle af spidserne i motorsporten har allerede spottet den 23-årige kvindes særlige talent for at skrue i biler. Senest har hun sidste sommer arbejdet som mekaniker for den succesfulde danske racerkører Jan Magnussen. Emilie blev anbefalet, da motorsportstjernen pludselig manglede en mekaniker. Ingen havde dog fortalt, at de sendte en pige.
Læs også: Seje Karin kom ud af sit alkoholmisbrug – Jan Magnussen så godt nok ret overrasket ud, da jeg dukkede op til samtalen. Men han var dybt professionel og havde ikke problemer med en pige på holdet. Jeg dansede en vild glædesdans rundt i stuen, da jeg fik opkaldet om, at Jan havde valgt mig. Teamet tog rigtig godt imod mig, så der lærte jeg meget, siger Emilie.
Ville ikke have en pige
Nu kunne man måske tro, at resten så var historie. Så let skulle det dog ikke gå. I første omgang prøvede en mandlig vejleder på teknisk skole at så tvivl om, hvorvidt uddannelsen var det rigtige valg. Han meddelte, at kun 2 procent af pigerne gennemfører mekanikeruddannelsen. – Det slog mig ikke ud. Tværtimod tænkte jeg, at jeg nok skulle vise ham, jeg ville blive blandt de få procent, som bestod. Og jeg besluttede mig også for, at jeg ville være blandt de bedste. Som pige i den her branche er du hele tiden nødt til at bevise dit værd, og du skal helst gøre alt dobbelt så godt som fyrene for at få samme respekt.
Læs også: Følelser kan læses i tænderne Hånlige fyre
– Jeg begik jo også den brøler, at jeg stod der som 18-årig blondine og allerede den første dag erklærede, at jeg skulle være formel 1-mekaniker, fortæller Emilie med et grin. – Det syntes de selvfølgelig var sjovt, og de skyndte sig at fortælle mig, at det kunne jeg godt glemme. For jeg var meget dårligere end deres tidligere lærling, og han var aldrig blevet til noget. Heldigvis har jeg det sådan, når nogen siger, at jeg ikke dur, så skal jeg nok bevise, at jeg kan. Det er mit brændstof. De spydige bemærkninger blev snart gjort til skamme. Da hun efter første periode fik lov til at flytte til en anden afdeling af bilhuset, fik hun plads til at folde sig ud.
Læs også: Danskfødte Lise blev ejendomsmægler i Portugal Det viste sig, at Emilie havde et håndelag ud over det sædvanlige. Hun sluttede mekanikeruddannelsen med topkarakterer, og hun fik flere medaljer og priser fra Metal og Håndværkerforeningen. Samtidig modtog hun et legat på 25.000 kroner, så hun kan forfølge drømmen om formel 1, der starter med en praktikplads i Oxford.