En passion for patchwork

Torsdag, 10. oktober 2024
Anita Lauridsen Banner
Foto: Sebastian Stokkebo
For godt et år siden var Emma Lilliendahl van Rijn med i DR-programmet ”Danmarks næste tøjdesigner”. Her blev hun kendt for sin kærlighed til patchwork, som hun bruger i alle sine design. Nu er Emma aktuel med bogen ”Patchwork passion”, hvor du kan lære at gøre hende kunsten efter.
Patchwork

Strikning, hækling og syning er godt, gammeldags håndarbejde, hvis popularitet kommer og går i bølger.

Patchwork er en mindre kendt hobby, og det er en skam, synes 17-årige Emma Lilliendahl van Rijn, der er helt bidt af den ældgamle symetode.

Faktisk så meget, at hun netop har udgivet en bog om emnet, så andre kan få øjnene op for glæden ved at skabe nyt tøj ved hjælp af en hel masse små tøjlapper.

Hvad er det, der er så fascinerende ved patchwork?

− Det er selve langsomligheden i processen. Det er et ældgammelt håndværk som man også skal have respekt for. Jeg elsker det, da man kan bruge sine rester, man kan tage det med on-the-go og man kan både lave nyt tøj ud af det men også pifte gammelt tøj op med patchwork.

− Jeg elsker at sidde med håndsyet patchwork, da det er dejligt meditativt at sidde med noget i hænderne.

Patchwork
En almindelig tubetop kan nemt friskes op med en flot patchworkdetalje foroven.
Foto: Emma Lilliendahl van Rijn

Hvor lang tid bruger du om ugen på at sy?

− Jeg bruger al den tid, jeg kan, på at sy hver uge. Om jeg har 10 minutter eller fire timer en dag, så bruger jeg det. Jeg er lige startet i 1.g, så jeg prioriterer meget at være sammen med nye venner og skole. Men jeg prøver stadig at sy så meget som muligt, da det gør mig så glad at sy.

− Den første uge af gymnasiet, syede jeg ikke, da jeg ikke havde tid og var meget træt. Men da det blev søndag, blev jeg helt irriteret over ikke at have syet, for jeg følte, jeg manglede det. Så jeg brugte lige et par timer på at sy den søndag. Jeg prøver så vidt som muligt at få syet, og det er en af de prioriteringer der er vigtigst.

Køber du stoffet, eller bruger du kun stofrester?

− Jeg elsker både at købe stof i udlandet og i Danmark og at bruge noget af det stof, jeg allerede har, f.eks. fra et par gamle jeans. Jeg elsker at gå i genbrugsbutikker og lede efter noget gammelt tøj, der mangler en patchworkopfriskning, eller at købe gamle jeans, så jeg kan bruge denimmet.

− Det fede ved patchwork er netop, at man ikke skal bruge særligt meget til at beklæde en sekskant og derfor kan bruge alverdens materialer til at kreere nye styles eller opgradere sit gamle tøj.

− Et eksempel er Festival Shorts, som er en opskrift i min bog. Jeg har brugt min fars gamle jeans til at lave kilerne. Og jeg har vendt denimmet på vrangsiden, så der kommer mere spil i stoffet og to forskellige farver ind.

− Med det sagt kan jeg også godt lide at købe nyt stof. At kigge i stofbutikker, når jeg er i udlandet, da de har et helt andet udvalg der. Og så er det også fedt for mig, at når jeg syr med det, ved jeg, hvor stoffet kommer fra, og at jeg ikke bare kan lave det igen.

Patchwork
Emma elsker at kigge i stofbutikker, når hun er i udlandet.
Foto: Emma Lilliendahl van Rijn

Hvilket design er du mest stolt over?

− Hvis jeg skal vælge, er det nok Vibrant Vest. Den var totalt last minut. Jeg ville gerne have en opskrift med i bogen, som både var svær, men også tog virkelig meget tid at lave.

− Jeg havde været i New York med mine forældre, og under hele turen havde jeg betrukket 250 sekskanter til en trøje med lag, jeg gerne ville have med i bogen. Da jeg kom hjem, havde jeg megameget gåpåmod, for jeg havde idéen om denne trøje oppe i mit hoved, og jeg havde allerede gennemgået 100 gange, hvordan jeg skulle få idéen gjort til virkelighed.

− Jeg satte mig på mit syværelse og lagde alle sekskanterne op og begyndte lige så stille og roligt at samle dem til noget større. Det gik hurtigt op for mig, at det blev svært at lave en fittet trøje, som alle skal kunne bruge. Det blev jeg virkelig irriteret over, fordi jeg havde brugt så meget tid og energi på at lave og tænke på den. Jeg talte derfor hurtigt med mine forældre, og min mor sagde, jeg ikke skulle give op, men finde en anden løsning, og min far sagde straks: ”Hvad med en slags vest?”.

Patchwork
Vibrant Vest er et af de design, som Emma er mest stolt af.
Foto: Sebastian Stokkebo

− Det var jeg rigtig glad for, at han sagde, da jeg tidligere på måneden havde skrevet ned, at jeg gerne ville lave en vest med patchwork. Jeg gik straks i gang med at finde ud af, hvordan den præcis skulle se ud. Og humøret blev derefter i top igen.

− Jeg elsker Vibrant Vest og er helt vildt stolt af den. Jeg tror, det er en blanding af, at det ikke var idéen til at starte med, og at den endte ud som en af mine yndlingsdesigns. Og fordi den viste mig, at der i fremtiden kan komme gode ting ud af idéer, der slår fejl.

Hvad er dit næste patchwork projekt, eller hvad drømmer du om at lave?

− Det patchworkprojekt, jeg arbejder på nu, er en kjole til min bogreception. Jeg har betrukket 556 sekskanter til kjolen, så det bliver en stor patchwork-kjole, som er lidt kort med dyb ryg. Den glæder jeg mig så meget til at se færdig.

− I fremtiden drømmer jeg om at eksperimentere endnu mere med patchwork og former. Sekskanten kan danne mange sjove former − også i 3D, som jeg endnu ikke har prøvet af.

Patchwork
Foto: Katrine Bønsøe

Snup Emmas opskrifter

Vil du selv give dig i kast med patchwork, kan du købe Emmas bog ”Patchwork passion” i boghandleren. Den rummer anvisninger på små og store tøjprojekter og egner sig til både nybegyndere og øvede.

Du får gratis Emmas opskrift på ”Infinity belt” her: