Kørte uden sele og blev lam

Mandag, 27. april 2009
af Johan Isbrand, Foto: Poul Anker
Da Karina Andersen blev lam efter en bilulykke, mistede hun lysten til livet. I dag lever hun stort set uden hjælp fra andre, ligesom hun er trafikinformatør hos Rådet for Større Færdselssikkerhed
Foto: Poul Anker
Foto: Poul Anker

I december 1996 udskrev Karina Andersen efter sammenlagt 14 måneders indlæggelse sig selv fra Paraplegifunktionen, en specialafdeling for rygskadede i Viborg. Grunden til Karinas lange sygehusophold skal findes i en trafikulykke, der kostede hende førligheden fra brystet og ned.

Mistede herredømmet over bilen
Det var på vejen hjem fra en kro, hvor Karina og en veninde havde hentet mad, at ulykken skete. Karina fortæller: - Jeg husker det ikke selv. Men jeg har fået fortalt, at jeg mistede herredømmet over bilen. Den kørte ud over en mark, og vi var så uheldige at ramme den eneste træstub i nærheden. Med det resultat, at bilen landede med taget nedad.

Røg ud gennem forruden
Min veninde fik kun overfladiske knubs. Men fordi jeg ikke havde sikkerhedssele på, røg jeg ud af forruden og landede et stykke derfra. To ryghvirvler brækkede, og det samme gjorde alle mine ribben. Jeg punkterede højre lunge og fik skulderen revet af led. Da jeg vågnede på hospitalet halvandet døgn senere, sad mine forældre ved min seng og græd. Jeg ville ikke mere være i stand til at gå. De første par år spekulerede jeg meget på, om livet overhovedet var værd at leve.


En glad Karina omgivet af kæresten Tommy og børn samt svigerforældrene Preben og Inger

Valgte livet
Men selv om den nu 33-årig Karina er lam fra brystet og ned gav hun ikke op, og hun nægter den dag i dag at se sig selv som handicappet: - Jeg kan ikke gå. Men derudover er der ikke ret meget, jeg ikke kan. Med de rigtige hjælpemidler er der mere, end man tror, som kan lade sig gøre. Mine to handicaphjælpere assisterer kun med praktiske gøremål som indkøb og rengøring. Alt personligt omkring bad, toilet og påklædning er suverænt mit eget bord. Om det så skal tage lidt ekstra tid.

Arbejde i Rådet for Større Færdselssikkerhed
Karina har bl.a. arbejdet for et firma, der laver tøj til kørestolsbrugere, og været i arbejdsprøvning i en fritidsordning. Sidste år blev hun imidlertid kontaktet af Rådet for Større Færdselssikkerhed og tilbudt at blive trafikinformatør. Siden har hun med jævne mellemrum holdt foredrag for bl.a. skoleklasser om vigtigheden af at bruge sikkerhedssele og passe på i trafikken. -Bare det at opleve mig sidde der i kørestolen er noget, der rykker dem.

Tilfreds med tilværelsen
- Selv er jeg tilfreds. Jeg laver de ting, jeg har lyst til. Jeg har en dejlig datter med masser af gang i. Jeg har en sød kæreste, en fantastisk mor, far og søster og en herlig svigerfamilie. - Ja, jeg er kort og godt glad, når jeg står op om morgenen, siger Karina Andersen.

Af Johan Isbrand

SELEN REDDER LIV

Rådet for Større Færdselssikkerhed sætter løbende fokus på brug af sikkerhedsselen. Rådets seneste tælling viser, at omkring ti procent af landets personbilsførere og 20 procent af varebilsførerne kører uden sele, hvilket forøger risikoen for at blive dræbt eller komme alvorligt til skade med 40-50 procent. Nye analyser viser i øvrigt, at tre ud af fire dræbte, der ikke anvendte sele, med stor sandsynlighed ville have overlevet, hvis selen havde været i brug.