Ny bog om Afdeling Q: Det er en ære at få det ansvar

Torsdag, 27. marts 2025
Andrea Bak
Foto: Søren Jul Lamberth
Forfatter-kollegerne Stine Bolther og Line Holm fik et tilbud, de ikke kunne afslå, da Jussi Adler-Olsen spurgte, om de ville videreføre hans populære serie om Afdeling Q.
– Vi supplerer hinanden rigtig godt, for vi kan mange forskellige ting hver især, og så arbejder vi virkelig godt sammen, siger Stine Bolther (t.v) om samarbejdet med Line Holm.
Forfatter-kollegerne Stine Bolther og Line Holm fik et tilbud, de ikke kunne afslå, da Jussi Adler-Olsen spurgte, om de ville videreføre hans populære serie om Afdeling Q

Det var kulminationen på flere års hemmelighedskræmmeri, da Stine Bolther og Line Holm i begyndelsen af februar langt om længe kunne løfte sløret for, hvad deres næste bog skal handle om: Den kommer nemlig ikke til at handle om Maria Just, som de tre forrige, men om Carl Mørck, Rose Knudsen og Assad, som mange kender fra Jussi Adler-Olsens serie om Afdeling Q.

– Det var et kæmpe arbejde at holde det skjult! Jeg var nødt til at rydde min opslagstavle for billeder og post-its, når jeg skulle have barnepige til mine børn, fortæller Line Holm.

– Der var heller ikke noget med at sidde og arbejde på caféer eller på andre måder tale højt om projektet i offentligheden, og vi begyndte at omtale Jussi som ”Kaptajnen” for at være helt sikre på, at der ikke var nogen, der fattede mistanke.

– Folk ville jo lynhurtigt lugte lunten, hvis de hørte, at vi sad og talte om Carl, Rose og Assad, siger Stine Bolther.

Bøgerne om Afdeling Q er solgt til hele verden, de er blevet filmatiseret med hhv. Nikolaj Lie Kaas og Ulrich Thomsen i hovedrollerne, og det har alt sammen gjort Jussi Adler-Olsen til en både berømt og velhavende mand.

Men i 2021 besluttede han sig for at give stafetten videre. Han havde på det tidspunkt skrevet ni bøger om Carl Mørck, han var fyldt 70, havde ofte 200 rejsedage om året, og han syntes, tiden var inde til så småt at trække sig tilbage og nyde sit otium og sine børnebørn. Og i stedet for bare at stoppe serien syntes han, at den skulle føres videre af nogle andre.

Valget faldt på Stine Bolther og Line Holm.

Et særligt makkerskab

De to mødtes første gang i Københavns Byret i 2011, da de dækkede sagen om ‘’Amagermanden’’. Stine som kriminalreporter på Kanal 5 og Line som skrivende journalist på Berlingske, hvor hun blandt andet havde skrevet om betydningen af DNA i opklaringen af forbrydelser, hvilket også var en vigtig del af sagen om ‘’Amagermanden’’.

– Vi hentede kaffe til hinanden og talte sammen, som man nu gør som kolleger, og det var på den måde, vi fik øje for hinanden, fortæller Stine. Hun har i mange år dækket kriminalstoffet på Ekstra Bladet, og hun har skrevet flere bøger om true crime og selv udgivet krimien ‘’Hævn’’ i 2009. I 2018 blev hun spurgt af Politikens Forlag, om hun kunne tænke sig igen at prøve kræfter med fiktion. Forlaget ville gerne udgive en krimi skrevet af to kvinder, og da hun blev spurgt om, hvem hun kunne tænke sig at skrive med, var hun hurtig til at svare: Line Holm.

– Jeg ringede til Line, og hun sagde nej med det samme, griner Stine.

– Jeg var i al fald afvisende, uddyber Line. – Jeg var lige kommet tilbage fra barsel, og jeg var blevet en del af Berlingskes gravergruppe, som var noget af et personligt scoop, så jeg var lidt skeptisk.

Hun lod sig dog overtale til at tage med til et møde på forlaget, og da de to gik derfra, var det med en underskrevet forlagskontrakt i hånden.

Der er foreløbig udkommet tre krimier om historikeren Maria Just, og det var, da de to skulle promovere ”For barnets bedste” på Krimimessen i 2021, at de fik et meget særligt tilbud fra Jussi Adler-Olsen. Han spurgte dem simpelthen ligeud, om de kunne tænke sig at videreføre serien om Afdeling Q.

– Vi troede, at vi sikkert havde hørt forkert, men den var god nok, siger Stine.

Det var et tilbud, de to forfatterkolleger ikke kunne afslå.

– Det er dels en kæmpe ære at blive betroet det ansvar og ikke mindst at komme i den form for mesterlære hos en forfatter af Jussis kaliber, siger hun.

Nu begyndte et større detektivarbejde i universet omkring Afdeling Q. Alt om karaktererne og deres omgivelser blev nærstuderet, så de to kunne føre historien videre i den gamle ånd, men samtidig tilføre serien den fornyelse som Jussi Adler-Olsen havde i tankerne.

Der gik mange måneder med at finde på idéer og plot, som blev præsenteret for Jussi Adler-Olsen. Nogle idéer blev kasseret, men de fleste blev godtaget.

– Jeg vil sige, at vi fik opbakning i 90 procent af alle vores idéer, siger Line.

– Jussi har jo en helt grundlæggende fingerspidsfornemmelse for, hvad der fungerer, hvad der bliver forudsigeligt, og hvad der bliver kedeligt, og han kender karaktererne og deres omgivelser ned til mindste detalje, så det var jo fantastisk for os, fortsætter hun.

Ny chef i Afdeling Q

Herefter lavede de det grundlæggende skelet for bogen, de delte ansvaret for persongalleriet imellem sig, og til sidst blev det hele skrevet igennem.

I bog nummer 10, ”7 m2 med lås”, går Carl Mørck på pension fra politiet for at begive sig ud i en ny karriere som krimiforfatter. Hans gamle job bliver i Stine Bolther og Line Holms bog besat af dansk-franske Helena Henry, som er en intelligent og mystisk kvinde med store, personlige hemmeligheder, og som især fascinerer kollegaen Assad. Helena er stædig af natur, og det samme er kollegaen Rose, som desuden nærer en dyb mistillid til Helena, og det kommer der en del spændinger ud af.

Men der er også en sag, der skal løses, og den har, ligesom de øvrige Afdeling Q-sager, dybe rødder tilbage i tiden. Hvad det præcis går ud på, må man læse bogen for at finde ud af, men det store spørgsmål er: Hvor længe kan man stilles til ansvar for noget, man har gjort mange år tilbage?

Researchen til bogen har både omfattet interview med Phillip Faber, en fisker fra Thyborøn og en ekspert i opioider, og hvordan det hele er skruet sammen, og hvad det ender med, kan du læse i ”Døde sjæle synger ikke”, som udkommer den 27. marts.

Undervejs i samarbejdet fik Jussi Adler-Olsen konstateret uhelbredelig knoglemarvskræft, og smerter og omfattende behandling blev pludselig en barsk realitet, som skulle regnes med ind i samarbejdet mellem de tre kolleger.

– Jussi er en fighter, men det satte selvfølgelig sit præg på arbejdsprocessen, siger Stine.

Jussi Adler-Olsen læste med løbende og kom med input, og han var meget tilfreds med historien og med den vej, hans to kolleger havde valgt for Carl Mørck og co. Alligevel var det med adskillige sommerfugle i maven, at de præsenterede det færdige resultat for ham.

– Da han havde læst den, bankede han hånden ned på manuskriptet og sagde: ”Det her er en ægte Afdeling Q-bog!” og så kunne vi ånde lettede op, fortæller Stine.

Næste skridt i samarbejdet er at påbegynde bog nummer 12 om Afdeling Q, og altså bog nummer to med Helena Henry ved roret. Men først skal de tre præsentere bogen for læserne, både i Danmark og Tyskland.

– Vi er selvfølgelig utrolig spændte på at høre, hvad læserne mener om bogen, men det vigtigste for os er, at Jussi er tilfreds, siger Line.