Livshistorier
Min svigerfamilie reddede mit ægteskab
Charlotte Stage-Madsen, 44, har altid haft et varmt forhold til Samsø, hvor hun gennem sin barndom har tilbragt mange ferier med familien. Og da hun for 10 år siden mødte sin nuværende ægtemand, Søren, gik der ikke lang tid, før hun tog ham med til øparadiset. Han faldt straks for øens ro og skønne natur.
– Det var ved den lejlighed, jeg på et tidspunkt udbrød, at når vi en dag skulle giftes, skulle det ske her, siger 55-årige Søren.
Brylluppet kom til at stå i 2011 i Langør Kirke med bryllupsfest på Brundby Hotel.
– Gæsterne ankom allerede fredag, og folk drog først hver til sit efter søndagens brunch. Det er det, Samsø kan. Når man bringer folk sammen for at holde fest her, har de ikke travlt med at komme fra hinanden igen, siger Charlotte.
Læs også: Fra land til by: Vi elsker friheden på landet
Nu om stunder lægger parret selv lokaler til bryllupper og andre festlige anledninger. Bryllupper er faktisk et af deres specialer på bed & breakfast-stedet Stay by Stage i Nordby. De flyttede permanent til øen fra Ringsted i 2017, og om beslutningen fortæller Charlotte:
– Vi købte sommerhus i Ballen i 2014, og i det efterfølgende år var vi på Samsø hver eneste weekend. Vi følte os simpelthen hjemme her, og det fik os på de tanker, at hvis vi ville følge vores drømme, var det måske tid til at tage springet. For mig var der én bestemt ting, der afgjorde sagen:
– Under Knæk Cancer-ugen i uge 43 præsenterer medierne os altid for en masse stærke historier om folk, der bliver ramt af kræft. Og en gennemgående ting er, at mødet med sygdommen gør folk bevidste om alt det, de har drømt om at gøre, men aldrig fået gjort noget ved. Både Søren og jeg havde en vis erfaring med livet, da vi mødtes, og så ved man godt, hvad man gerne vil nå.
- Og ét var sikkert: Jeg skulle ikke rammes af brystkræft, inden jeg begyndte at tage mine drømme alvorligt. Jeg ville have det maksimale ud af livet, mens jeg var sund og rask, så i 2017 opsagde jeg mit lærerjob, og vi flyttede permanent hertil med min yngste datter, Sofie, der i dag er 12 år.
Læs også: Her gror mayonnaisen
– Det tog lidt tid, før vi fandt det sted, der skulle være svaret på vores drømme. Faktisk var vi kørt forbi den tidligere Nordby Kro mange gange og havde hver gang talt om, hvor grim den var med sin dunkle atmosfære og tagrenderne, der var skjult i slidte, brune trækasser.
- Men vi er lykkelige for, at ejendomsmægleren alligevel pressede os til at tage et kig indenfor. Vi trådte nemlig ind i en hvidmalet krostue, som vi sagtens kunne se gode muligheder i.
Derudover rummede stedets 650 indendørs kvadratmeter præcis de faciliteter, parret havde brug for. Heriblandt en festsal med plads til 100 mennesker samt 13 værelser plus et depot, som i dag er omdannet til i alt 14 værelser – alle med eget bad og toilet. Det hele trængte bare til en meget kærlig hånd og en opgradering til det stilniveau, som ikke mindst Charlotte havde en vision om i sit hoved.
– Vi købte og overtog kroen den 1. september og åbnede i efterårsferien under navnet Stay by Stage. Som bed & breakfast bager vi selv vores brød, men kører ikke med egen mad eller menukort. Når vi har større arrangementer, samarbejder vi med flere af øens kokke, der eksempelvis huserer i forsamlingshusene og lignende steder.
- Vi lægger både hus til kurser for firmaer, runde fødselsdage, begravelsesarrangementer og ikke mindst bryllupper. Og hvis folk ønsker musikalsk underholdning til festen, trækker vi på Sørens 40 års erfaring som pianist, keyboardspilller og festmusiker, fortæller hun.
– Jeg har desuden uddannet mig til makeupartist og kan både ordne hår og lave shellak-negle. Dermed kan vi tilbyde noget, der for de fleste er en vigtig del af et bryllup: Bruden vil som regel gøres i stand på flotteste vis, når hun skal sige ja til manden i sit liv. Jeg gør det også af og til for kvinder, der skal giftes andre steder end hos os.
- Undervejs i min uddannelse fik jeg i øvrigt jævnligt tips af Sofie, som vidste betydelig mere om makeup, end jeg selv gjorde, griner Charlotte, som i det hele taget er den, der tager det største slæb med stedet. Søren har nemlig fortsat det job i Højager Belysning i Hårlev, som han har haft i 30 år.
– Jeg tager færgen frem og tilbage tre dage om ugen og arbejder hjemmefra for resten. Som pendler nyder jeg godt af de billige færgebilletter, som politikerne har indført for at binde Danmark tættere sammen, også uden for sommersæsonen. Og som belysningsmand og uddannet elektriker har jeg sørget for at skifte alt lys i Stay by Stage ud med LED-lys, siger han.
Charlotte og Søren mødtes i lighed med utallige andre par i disse år på nettet.
– Jeg var ikke interesseret i at gå på bar, møde en fyr og være nervøs for, om han nu var ædru den næste morgen.
I stedet prøvede jeg lykken på nettet, hvor Søren fandt mig i mængden. Han var blevet skilt året før og boede i Brylle på Fyn, og jeg fortalte ham ligeud, at det simpelthen var for langt væk, og at jeg ikke havde planer om at rykke teltpælene op for en mand. Allerede 14 dage efter flyttede Søren dog til Ringsted. Så stensikker var han i sin sag, husker Charlotte.
Søren har fra sit tidligere ægteskab døtrene Camilla og Ceciliee på 30 og 28, der til sammen har beriget ham med tre børnebørn. Charlotte har ud over Sofie også Karoline på 22.
Læs også: Fra travle London til fredelige Samsø
– Tilfældigvis bor alle vores tre store piger i Odense i dag, så spredningen er ikke så stor, som den kunne have været. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at savnet af børn og børnebørn er det største minus ved at være flyttet hertil.
- Men så er de her til gengæld i flere dage ad gangen, når de kommer på besøg. Min mor, Helle, og hendes mand, Erik, flyttede i øvrigt til Samsø ikke så længe efter, at vi kom hertil. De giver også en hjælpende hånd med, når de kan, siger Charlotte.
For Sofie var flytningen med hendes egen formulering hård til at begynde med, hvilket især handlede om, at hun skulle tage afsked med sin bedste veninde. Kontakten har for to raske piger med computere vist sig lettere at holde end forventet.
Endvidere trives hun på Samsø Frie Efterskole, som ikke er større, end at alle kender alle, og store og små elever taler fint sammen indbyrdes. Endelig går hun til disco- og hiphopdans i Odder. Færgeforbindelserne til Jyllandssiden er en hel del hyppigere end til Sjælland.
– Sidste sommer fik vi solgt vores hus i Ballen og i stedet købt en landbrugsejendom tættere på vores bed & breakfast. Det gør det lettere lige at kigge forbi, hvis gæsterne pludselig ringer om aftenen og siger, at internettet er gået ned eller lignende.
– Lidt atypisk har vi valgt at holde åbent året rundt og ikke kun i højsæsonen. Faktisk har vi kun lukket jule- og nytårsaften. Vi har en enkelt ansat i skikkelse af køkkenuddannede Helle. Og modsat hvad man måske skulle tro, er der travlhed og mange gæster året igennem. Allerede inden sommeren begyndte, havde vi en fuldstændig booket sommersæson.
– I min skønhedssalon har jeg indrettet en lille butik, hvor jeg sælger tøj, kosmetik og lokale specialiteter som vin og marmelade fra Samsø. Det sker ofte, at gæster bliver grebet af hyggen og den gode stemning og lige skal have nogle glas af den marmelade, de har fået til morgenmad, med sig hjem.
- Det er i øvrigt skønt at læse anmeldelser og kommentarer fra vores gæster på diverse hjemmesider, og vi sørger altid for at svare på dem alle. Det manglede bare, når de tager sig tid til at give os feedback, siger Charlotte.