Kære Puk
Mormor kan ikke klare julemaden længere
De korte fortællinger i Sigurd Barretts ”Julekalender til voksne” er markeret med datoer: Én for hver dag i december frem til jul. Og faktisk er datoerne stort set sammenfaldende med den periode, historierne er blevet skrevet i. Hele 20 af de 24 stemningsfyldte noveller er skrevet i december 2019.
– Til Bogforum 2019 talte jeg med Charlotte Ekstrand fra forlaget Eksistensen, som i de senere år op til jul har haft tradition for at udgive en lille julekalenderbog for voksne. Da hun spurgte mig, om jeg havde lyst til at skrive den næste, blev jeg utrolig glad og inspireret og gik i gang med det samme, fortæller Sigurd, der nu er 53 år.
Sigurd har siden 1990’erne i sine tidligere bøger, på cd’er, ved koncerter, i tv-programmer og meget mere haft børnene som sit primære publikum. Han så det derfor som en spændende udfordring at rette blikket mod de voksne.
– Når man tager den voksne kasket på, bevæger man sig ind i en verden fyldt med dilemmaer. Hvor lykke og glæde blander sig med sorger og bekymringer, og hvor alle ens valg og handlinger er forbundet med ansvar. Og julen er en tid, hvor det hele bliver ekstra tydeligt. Der er jo en generel forventning om, at højtiden skal være hyggelig, og det kræver et overskud, som vi ikke nødvendigvis altid har.
Læs her om julen hos Dario Campeotto og fru Gertrud.
Her vil Sigurd gerne minde sig selv og andre om de kerneværdier, som vi forbinder med julen, og som står højt på ønskesedlen hos de fleste af os: Kærlighed, nærvær, samvær med familien og masser af hygge med tændte stearinlys, småkagebagning og udflugter til julemarkeder.
– Mange af novellerne tager udgangspunkt i situationer, som jeg enten kender fra mine nærmeste eller fra mig selv. Når man stresser rundt, kan det være svært at være nærværende og huske hinanden i hverdagen.
Da Familie Journal besøger Sigurd i hans hjem i Valby, står barometret for familiehygge på sit højeste. Til stede er også multikunstnerens forlovede, violinisten Heidrun Petersen, 29 år, og parrets datter, Ronja på halvandet år. Også en fjerde person sætter sit præg på familielykken og vil efter al sandsynlighed have set dagens lys, når disse linjer læses. Vi taler om det seneste skud på Barrett-stammen, der under interviewet fortsat putter sig trygt i Heidruns velvoksne mave.
Sigurds kalenderhistorier rummer både hygge, humor, julestemning og masser af hverdagssituationer, som mange vil kunne genkende sig selv i. En af dem handler om en musiker, der spiller til så mange julefester i december, at han knap har tid til at julehygge med familien.
– Heidrun kan skrive under på, at jeg er en arbejdsnarkoman, fastslår han. Hvortil hun svarer:
– Ja, men når du er sammen med børnene og mig, er du fuldt og helt til stede. Det er tydeligt, at det er vigtigt for dig.
Johnny Hansen fra Kandis er både til juletraditioner og et gran fornyelse. Læs artiklen her.
I løbet af 2020 har arbejdshesten faktisk nået at færdiggøre endnu et projekt. Endda et gigantisk et af slagsen.
– Da DR og Phillip Faber hittede med fællessang i foråret, fik jeg idéen til et projekt for hele familien under titlen ”Syng med Sigurd”. Jeg gik i gang med at indspille 200 sange – alt fra børnesange over viser og slagere til salmer, fortæller han om sit værk, der er udsendt som både sangbog og tredobbelt cd samt i form af musikvideoer, der alle vil kunne ses på YouTube.
Hvert andet år bliver julen fejret med hele Sigurds børneflok, som inklusive den lille ny kommer til at tælle syv personer i alderen fra 25 til nyfødt. I år skal Sigurd og Heidrun dog fejre højtiden i Torshavn på Færøerne, hvor hun er født og opvokset, og hvor parret har købt et hus.
– Det bliver dejligt at opleve juleaften sammen med Ronja, nu hvor hun er begyndt at forstå noget af det, der foregår. Og Torshavn er fantastisk, når den er pyntet op. Derudover er der en enorm gæstfrihed, og alle besøger spontant hinanden. Der er ikke noget med at ringe først. Til gengæld bliver gæsterne sjældent længe, fortæller Sigurd.
Færøerne er et minisamfund, hvor alle kender alle:
– Jeg malede på et tidspunkt vores hoveddør rød. Det var aldrig set før i Torshavn, og jeg modtog mange muntre kommentarer. Efter en time vidste hele byen det. Vil man besøge os deroppe, skal man bare spørge efter huset med den røde dør, fortæller Sigurd og griner.
Den tidligere "X Factor"-vinder Linda Andrews er også fra Færøerne. Mød hende her.
Den færøske julemad adskiller sig ikke stort fra den danske:
– I min familie får vi gås. And er også almindeligt. Og tilbehøret er helt som i Danmark med sovs, rødkål og brune kartofler. Også traditionen med risalamande og mandelgave hører med til en færøsk juleaften, fortæller hun.
Man kan dog også i juledagene blive budt på madoplevelser, der for danske ganer er en hel del mere fremmedartede.
– Da vi besøgte Torshavn sammen for to år siden, var Heidruns familie meget ivrig efter at præsentere mig for den færøske specialitet, der hedder ræst kød. Det er kogt, fermenteret lammekød, og jeg blev studeret nøje fra alle sider, da jeg fik det serveret første gang. De skulle se, om jeg kunne tåle mosten. Gudskelov kunne jeg godt lide det, fortæller Sigurd
– I min svigerfamilie mener de i øvrigt, at jeg ikke er en rigtig mand, fordi jeg aldrig har slagtet et lam. Den erfaring må jeg tilstå, at jeg stadig har til gode. Og efter at have lært Færøerne at kende, erkender jeg blankt, at jeg ikke kun elsker Heidrun, men også hendes hjemland.
Tjek duoen ElsborgMaribos smukke julemusik ud. Og læs om Mette Elsborgs jul lige her.
Sigurd er spændt på, hvordan hans litterære julekalender bliver modtaget. Og særligt ét budskab er vigtigt for ham at viderebringe:
– Vi mennesker har en masse krav til og forestillinger om, hvordan tingene skal være – ikke mindst i juletiden. Men nu er jeg et troende menneske, og for mig er livet en gave, som jeg er dybt taknemlig for. Her taler jeg om taknemlighed for kærligheden, for mine børn, mit gode helbred og alt det andet, som man er tilbøjelig til at tage for givet. Og om man tror på Gud eller ej, mener jeg faktisk, at taknemlighed er den korteste vej til lykken. Hvis jeg kan få læserne til at tage lidt af følelsen med sig på vejen, har mine skriverier haft et formål, siger Sigurd Barrett.