Kære Puk
Mormor kan ikke klare julemaden længere
Forårssolen står skarpt på himlen, mens en vestenvind stædigt insisterer på at holde varmen væk lidt endnu. Nicholaine og Frederik Bøgh Bisgaard har fået samlet tropperne og er nu på vej ned ad hovedvejen i den lille, nordjyske by, Saltum, hvor familien har valgt at slå sig ned. Deres tre børn, Ludwig, Dagmar og Othilia på ni, otte og tre år, er klædt godt på til en gåtur i det drilske blæsevejr. Othilia sidder i en klapvogn og spejder ud over landskabet, mens Ludwig og Dagmar med hastige skridt går rundt og kigger ned i jorden.
Til forskel fra så mange andre familier er femkløveren nemlig ikke bare ude at gå. De er også udstyret med affaldssække og gribetænger, så de kan samle skrald op på deres tur gennem byen.
– Når man først er blevet bevidst om det, får man pludselig øje på, hvor meget skrald der ligger rundt omkring. Selv i en lille by som Saltum er der faktisk rigtig meget. Vi kan gå her den ene dag, og allerede næste dag ligger der noget igen, siger Nicholaine.
Ludwig kommer hen til sin mor for at aflevere noget skrald. Bag ham går Frederik og samler noget op, som børnene ikke lige har fået med i farten. Det hele bliver gjort med en naturlighed, der røber, at det langt fra er første gang, familien er ude at rengøre byen for affald.
– Til sidst bliver det en naturlig ting at gøre. Det er ikke sådan: ”Nu går vi ud og samler skrald!”. Det er mere, at vi går en tur og har en pose med. For nu gør det næsten helt ondt på en, hvis man bare går forbi det, siger Frederik, og Nicholaine tilslutter sig:
– Ja, der er nogle gange, hvor vi har gået med favnen fuld af skrald, fordi vi ikke har haft en pose med. Man bliver jo insisterende omkring det!
Det sidste bliver sagt med et glimt i øjet, inden hun fortsætter:
– Egentlig vil vi rigtig gerne redde hele verden, men vi er jo bare os fem, så det er lidt umuligt. Så vi samler skrald, fordi vi gerne vil have, når folk besøger os heroppe, at de tænker, at her ser flot ud, og at der er en dejlig, ren natur. Det er på en måde vores kærlighedserklæring til Saltum!
Familien Bøgh Bisgaard bor nogle få kilometer fra Saltum Strand, og det var her, idéen om at gøre noget godt for lokalområdet opstod i sommeren 2018.
– Vi var ude at gå en tur på stranden, og pludselig blev jeg bare opmærksom på, hvor meget reb og affald der lå og flød. Jeg tænkte, at det må vi da lige prøve at samle op, og efter vi havde gået en lille tur, havde vi fyldt tre poser. Så greb det jo efterfølgende om sig, og nu er det egentlig bare blevet en vane, at hver gang, vi er på stranden, så samler vi skrald op, fortæller Nicholaine.
Det er dog ikke kun stranden, der får en omgang med sække og gribetænger. Nicholaine er hjemmegående og følger i hverdagene de to ældste af børnene til og fra skole, mens den yngste er med i klapvognen. Så byens hovedvej bliver også jævnligt støvsuget for affald.
Læs også: Bente løber efter skrald
– Vi begyndte at tage det med hjem, for nu gik vi alligevel forbi det. Og jeg kan ikke bare gå forbi det, for så er jeg jo lige så slem som dem, der har smidt det. Hvis jeg er bevidst om, at der ligger noget, men stadig ikke gør noget ved det, så kan jeg heller ikke tillade mig at blive irriteret over det, forklarer Nicholaine.
– Men jeg kan da huske, at jeg syntes, det var grænseoverskridende i starten. For hvad tænker folk ikke om en, når man går dér og samler dåser op? Men til sidst bliver man immun over for det, siger Frederik eftertænksomt.
– Ja, når man har gjort det tilstrækkeligt mange gange, er det ikke så slemt længere. Så bliver man faktisk bare glad for, at man får det fjernet, samtykker Nicholaine.
I snart tre år er det blevet til utallige mængder af indsamlet skrald, og familien har da også fundet lidt af hvert på deres skraldeture. Blandt andet cigaretpakker, slikpapir, dåser, toiletsager og et par mobiltelefoner.
Men en gang imellem dukker der også lidt mere usædvanlige ting op.
Læs også: Fabian og Josephine skralder hver nat: Vi kæmper mod madspild
– Nede på stranden finder vi typisk også ting fra England. De har vist en tradition med at sende balloner op, når de holder fødselsdag. De lander så på stranden her hos os. Det er lidt spøjst, hvad man kan finde, siger Nicholaine og kigger over på Frederik, der hurtigt supplerer:
– Ja, det er det. Sidste år fandt vi også en uåbnet pakke lagkagebunde, som havde sidste holdbarhedsdato i 2016. Vi prøvede at åbne den, og de så fuldstændig ud, som når man køber dem!
– Det skal vi for resten lige huske, næste gang vi skal lave lagkage, siger Nicholaine og griner.
I den kommende weekend har familien meldt sig til at samle skrald ind i forbindelse med Danmarks Naturfredningsforenings landsdækkende arrangement ”Affaldsindsamlingen 2021”. Hvert år er Ludwig og Dagmar også ude at samle skrald med deres klassekammerater.
– Jeg synes, det er hyggeligt, siger Ludwig lidt genert, og Dagmar nikker ivrigt ved siden af ham.
Imens lyser stoltheden ud af børnenes mor:
– Jeg synes bare, at det er fedt, at børnene også har lyst til at være med. For der er altså ingen tvang herhjemme.
– Også selvom jeg tror, at det er vigtigt, at den kommende generation bliver mere opmærksomme på det. For hvis man samler skrald, så ligger det også en meget fjernt at smide det. På den måde slår man to fluer med ét smæk, indskyder den reflekterende far.
– Jeg ville da allerhelst ønske, at vi en dag kunne gå langs stranden uden at finde noget som helst skrald. Selvfølgelig vil man gerne være et godt eksempel og opfordre andre til at samle skrald. Men mit håb er egentlig bare, at folk ville lade være med at smide skraldet i første omgang. Det er så lidt, der skal til for at gøre en stor forskel, siger Nicholaine.
Læs også: Girafbanden gør rent med højt humør på Langelandsfestival
Danmarks Naturfredningsforening holder hvert år en landsdækkende affaldsindsamling, hvor frivillige gør forårsrent i deres lokalområde.
I år foregår indsamlingen i uge 15, hvor skoler og daginstitutioner samler skrald i hverdagene, mens private, foreninger og klubber samler ind i weekenden 17.-18. april.
Du kan læse mere om arrangementet på affaldsindsamlingen.dk, hvor der også er en oversigt over indsamlingerne i dit lokalområde.