Kære Puk
Mormor kan ikke klare julemaden længere
Dette er historien om en dreng, der allerede i 14-årsalderen blev fascineret af naturens frodige spisekammer og dets utal af ingredienser, der har potentiale til at frembringe snaps for selv de sarteste smagsløg.
Det er også historien om den regelrette bankmand, der efter en endeløs række af talkolonner benyttede en fyringsrunde til at sadle helt om i sit liv.
Niels Stærup, 56 år, voksede op i Hirtshals med forældrene, der drev en tøjforretning. Fordi forældrene skulle passe kunderne og butikken, var det Niels, der til daglig måtte lufte familiens sanktbernhardshund, og det var under disse ture, han blev opmærksom på alle de vækster, der groede i strandenge, i klitterne og i skoven. Niels fremstillede som 14-årig sin første kryddersnaps på havtorn.
Læs også om Mikkel, der brygger øl på kaffebønner
Den unge Niels blev bankelev i Provinsbanken i Hjørring og en karriere i bankverdenen, men snapsen var igennem alle årene en kær hobby og noget, som hele familien har været involveret i. For eksempel elsker barnebarnet Valdemar at gå med morfar i skoven og samle urter.
I 2007 udkom Niels’ første snapsebog ”Kryddersnaps, 50 opskrifter med planter, bær og rødder”, og i 2014 kom efterfølgeren ”Kryddersnapse og hvad dertil hører”.
I dag har Niels nedsat sig som professionel snapsedesigner og har det klare mål at lære danskerne – og også gerne resten af verden – at elske kryddersnaps.