Kære Puk
Min datter behandler mig nedladende
- Julie spurgte ofte, hvorfor jeg ikke bare flyttede fra ham. Og jeg måtte svare hende, at jeg ikke turde. En stærk smed og tidligere bokser som Henrik går man ikke bare fra. Jeg ville aldrig mere få et øjebliks fred!, fortæller Lisbeth om sin mands mangeårige blandingsmisbrug.
Arveligt belastet fra sin far
Henrik har været ædru og stoffri siden 2002. Hans hustru Lisbeth, 46, datteren, Julie på 22 og sønnen Kristian på 18 bakker ham helhjertet op. De er selvsagt glade og lettede over, at mange års svigt er et overstået kapitel. Men Henriks afhængighed kom ikke fra fremmede, for Henrik er vokset op med misbrug. Hangen til de våde varer stammer fra hans far. - Fra jeg var seks-syv år, blev jeg sat til at passe hans hjemmebrænderi. Jeg var også med ham på værtshus, hvor det ofte endte med slagsmål, og jeg lå og gemte mig under billardbordet. Men jeg mærkede også volden på egen krop: Når jeg tudede, fik jeg tæsk, fortæller Henrik.
Både stoffer og alkohol
- Jeg besluttede, at jeg aldrig ville ligne min far. Men jeg var tydeligvis disponeret. Det mærkede Lisbeth allerede, da vi var nygifte, og jeg gik på druk til den lyse morgen. Hun blev naturligvis ked af det, og jeg lovede, det ikke skete mere. - Men inderst inde vidste jeg allerede dengang, at havde jeg først fået én genstand, kunne jeg ikke stoppe igen. I 1993 kom der også andre rusmidler end alkohol ind i billedet. Det var en periode med mange arbejdsopgaver. Jeg havde brug for noget opkvikkende og begyndte at tage kokain, fortæller Henrik, som dermed var ude i et blandingsmisbrug.
Tæt på døden før han kunne stoppe
På et tidspunkt fik Henrik et job som sælger af smøremidler til landbruget. Men hans ture ud i landet endte ofte med druk, bl.a. når der skulle fejres et godt salg. Det hele kulminerede, da han med to antabustabletter i blodet pludselig solgte for 50.000 kroner. - Jeg tog høfebermedicin for at neutralisere antabussen. Og så gik jeg ellers på værtshus. Med det resultat, at jeg blev dødssyg og bogstavelig talt svulmede op. Jeg blev indlagt på Holbæk Sygehus. Og det blev min sidste brandert, fortæller han. Julie siger: I dag, hvor han ikke skuffer os dagligt, er det faktisk som at have fået ham tilbage.
Fokus på familierne
Mere end 120.000 danske børn vokser op med en far eller mor, der drikker for meget. Det er baggrunden for kampagnen "Når mor og far drikker", som DR og sundhedsstyrelsen står bag. Dokumentarserien af samme navn har i den forløbne måned kunnet ses på DR2. Der er produceret undervisnings- og oplysningsmateriale i form af handlevejledninger og dvd'er.
Læs mere på Når mor og far drikker (link fjernet)
LÆS OGSÅ:
Stines far er ædru - omsider