Kære Puk
Vi er tilflytterne, som ingen gider
Tjalfe er langt hen ad vejen blevet en medgørlig hund i løbet af de sidste to år, og hans tobenede mor, 41-årige Linda Timm Tygesen kan endda på egen hånd udføre en hel række træningsøvelser med ham efter at have gået til træning hos hundeadfærdsspecialist Sandie Severin Langhorn Johansen i Skodsbøl ved Broager i Sønderjylland.
– Men der skal fortsat arbejdes intenst med ham. Dels er han jo en ung hund, og dels er han jagthund med stort J ligesom begge sine forældre, forklarer Linda, der er specialpædagog for børn med særlige behov i Haderslev Kommune.
(link fjernet)
Især at lære Tjalfe at være alene hjemme har været en ekstraordinært tung opgave. Linda, ægtemanden Michael og deres to sønner Mathias og Lukas kom ved dagens afslutning hjem til møbler, papirer og breve, der var bidt i stykker. Jakker, sko og andet tøj var endt på samme måde. I bryggerset bed hunden et skab med kemikalier op og bed i flaskerne. Ja, han nåede at bide sig ud af et hundebur, hvilket fik familien til at beslutte at bygge en hundegård med et to meter højt jernhegn. Kun for at komme hjem fra arbejde og opdage, at Tjalfe havde bidt sig gennem hegnet.
Læs også: Ingen hunde skal lide nød
Da ringede Linda stortudende til Sandie, som hele livet været glad for dyr og omgivet sig med alt fra hunde og katte til en hest og en overgang sågar et hængebugsvin. Hendes arbejdsliv har tidligere været henlagt til blandt andet Danfoss og Blans Slagteri, og tanken om at gøre vore firbenede venner til sin levevej kom faktisk først til hende i 2007, hvor hun lige havde mødt sin nuværende ægtemand, Allan, som er selvstændig murer, og som hun har datteren Cecilie på 6 år og tvillingedrengene Jeppe og Jonas på 4 med.
– Allans schæferhund Thor knurrede nemlig ad os. Og det lille problem inspirerede mig faktisk til at gå i gang med uddannelsen som hundeadfærdsinstruktør – eller hundetræner, som man også siger – hos Rie Ravn på hendes Center for Hundeadfærd. Under mine studier læste jeg, at hunde knurrer, når de har smerter. Og da vi fik Thor undersøgt, viste det sig, at han havde skæv ryg og havde brug for behandling hos en kiropraktor, fortæller Sandie, der efter endt uddannelse tillige tog en overbygning og blev hundeadfærdsspecialist.
Læs også: Derfor er katte bange for agurker.
I dag er hun indehaver af Langhorns Hundecenter og tilbyder både adfærdskonsultationer og regulær hundetræning. Endvidere driver hun hundepension med tilbud om dagpleje og feriepasning til de firbenede. Og så tilbyder hun rådgivning til familier, der overvejer at købe hund.
– Allerede når man vælger hund, er der ting, som er gavnlige at forholde sig til. For eksempel er ikke alle hunderacer lige gode til alle familier. Det tænker de fleste ikke over, for alle hundehvalpe er jo søde. Men en egnet hund til en børnefamilie kunne efter min mening være af en kvægvogtende race som newfoundlænder eller berner sennen. Og skal det være en lille hund, er en bichon frisé en mulighed.
En stor del af Sandies træning handler om at aktivere og stimulere hundene mentalt. Derfor er hun for eksempel tilhænger af, at man dropper madskålen og i stedet gemmer maden i aktiveringslegetøj og andre beholdere. Mange af øvelserne er baseret på ordløse kommandoer. Hunden lærer simpelthen at reagere på små tegn og bevægelser fra ejerens side. I den lille film herover, hvor Linda fortæller Tjalfes historie, kan du se lidt af, hvordan det foregår.
– Jeg benytter mig udelukkende af rare træningsmetoder som godbidder og ros. Det virker motiverende. Ikke noget med at bruge magt. Som hundens ejer er du dens flokleder, og en god leder viser vej. Når man kommunikerer med hunde, handler det for 95 procents vedkommende om kropssprog og mimik. Men det er aldrig for sent at rette op på din hunds adfærd, og det er jo altid at foretrække fremfor at skille dig af med den, fastslår Sandie.
Læs hele historien i Familie Journal nummer 18, der kan købes fra den 2. til den 8. maj 2016.