Kære Puk
Mormor kan ikke klare julemaden længere
Rabarber, persille og andre nytteplanter har for længe siden gjort deres indtog i prydhaven, men omvendt er det endnu ikke så almindeligt med traditionelle prydplanter i nyttehaven.
Der er dog flere spiselige stauder og sommerblomster, der kan tilføre et ekstra pift og nye oplevelser til middagsmaden.
Helt tilbage fra vikingetiden kender vi kvan og havemælde. De bruges i dag mest til pryd, men dengang var de vigtige planter i urtehaven, hvor man ellers mest kendte til kål, ærter og hestebønner.
Vikingerne brugte havemælden som en slags spinat, men den er også god i salater og som tilsætning til tærter og lignende.
En noget nyere plante i Danmark er daglilje. Den stammer fra Østen, og her er det almindeligt at bruge den i maden.
LÆS OGSÅ: Dyrk de gamle æblesorter
Det er især de uudsprungne blomsterknopper, der bruges. De har et godt bid og en frisk smag og kan spises direkte fra planten eller bruges i salater eller wokmad.
Den populære hosta er ikke bare en flot bladplante og et effektivt bunddække, det er også en spiselig plante, hvor især de nye skud er lækre. Dejligt sprøde og med smag næsten som asparges.
Også de unge blade kan bruges snittede i salaten, men senere på året bliver de for seje og kedelige at spise.
Hos sankthansurt er det også bladene, man kan spise. De små, tykke blade er saftige og bevarer et godt bid gennem det meste af sæsonen.
Planternes blomster er et kapitel for sig. Her er der mange, der kan spises.
Det er måske nok ikke noget, man bliver så mæt af, men de pynter på maden og kan også være med til at give gode smagsoplevelser.
LÆS OGSÅ: Svinekæber med spinatsalat og spiselige blomster
Hvis man kaster sig ud i at spise planterne i staudebedet, så er det vigtigt at være på den sikre side. Det er ikke alle blomster, man kan spise. Riddersporer og andre i ranunkelfamilien er f.eks. giftige.
Men man kan spise alle typer af geranium eller pelargonie og blomster fra alle grøntsager og krydderurter.