Socialt Set
Bedsteforældres rettigheder
Christa har en mand, der har meget svært ved at sidde stille, og da hun læste en lille artikel i Ribes lokalavis, fik hun en god idé.
– Stig gik på pension som 65-årig for et par år siden, men han har så meget krudt i en vis legemsdel og har arbejdet hele sit liv, at han simpelthen bliver syg, hvis han ikke har noget at rive i, fortæller den 65-årige sygeplejerske, der selv gik på pension sidste år.
Artiklen beskrev et helt nyt koncept ved navn ”Hyr en pensionist”, og Stig var straks interesseret.
– Jeg kørte i forvejen som handyman her i Ribe-området og ville gerne have noget mere at lave, fortæller Stig, der er uddannet tømrer.
– Jeg elsker at arbejde og gik straks ind på hjemmesiden med det sjove navn.
Her fandt Stig ud af at melde sig til med sin arbejdskraft.
– Det er en sjov, ny måde at formidle kontakt mellem folk, som skal have et eller andet fikset, og så alle os pensionister, der stadig rigtig gerne vil have noget at rive i. Jeg laver for eksempel lettere tømrer/snedkerarbejde, diverse reparationer, montering af skabe og hylder og rensning af tagrender, fliser og mindre tage.
Den gode idé opstod for et par år siden cirka 30 kilometer nord for Ribe.
– Jeg havde netop oplevet en masse turbulens på mit gamle job her i Esbjerg og lå og roterede i sengen om natten, da tanken pludselig slog mig, fortæller 47-årige Henny Trolle, der fandt det indlysende at skabe kontakt mellem en masse mennesker, der vil have ordnet noget, og en masse pensionister, der gerne vil ordne det.
Henny har i sit virke som sælger talt med rigtig mange mennesker.
– Der er så mange, der er bekymrede for at skulle på pension. Hvad skal de så lave? Mange vil gerne fortsætte med at arbejde, og de har jo så meget viden og erfaring, som de stadig gerne vil bruge til gavn og glæde for både sig selv og andre. Og i dag er vi jo ikke gamle, når vi går på pension. Desuden er der virkelig mange mennesker, der efterlyser hjælp til alt muligt.
Allerede dagen efter gik Henny i gang med at undersøge mulighederne for at lave en hjemmeside.
– Jeg tænkte: Hvor svært kan det være? Og jeg var sikker på, at det var ”a piece of cake”.
– Jeg troede, at jeg bare lige kunne lave en hjemmeside, få lidt reklamer på, og så var den betalt og kunne køre videre af sig selv. Men sådan var det bare ikke! Det er en kæmpe proces og kræver faktisk utrolig mange penge.
Henny var fast besluttet på at virkeliggøre sin drøm og fik sin pension udbetalt, så hun kunne gennemføre projektet.
– Det koster mange penge at få lavet en god, professionel hjemmeside, og det er vigtigt for mig, at den er meget nem at overskue og let at gå til, så penge skulle ikke være det, der bremsede min gode idé.
Henny har selv erfaring med at hyre en dygtig pensionist.
– Da mine børn var små, havde jeg en ”ung”/ældre dame i huset, og det er det bedste, jeg nogensinde har gjort. Hun havde jo selv børnebørn og var helt fantastisk. Tænk, hvad mine børn har fået af hende!
Katrine og Morten er blevet hotelejere på Ærø
Efter knap to år og investering af en stor del af fritiden blev konceptet færdigt.
– I dag kan alle de pensionister, der har lyst, gå ind og melde sig til. Det koster kun 29 kr. om måneden, for jeg besluttede, at det skulle koste mindre end en pose slik, og pengene går til dankort-gebyr, skat, moms, markedsføring, og det sidste lille overskud, når det engang kommer, vil forhåbentlig dække min investering, så der bliver lidt til pensionen.
Men glæden ved at se noget blive realiseret og vokse er løn nok for Henny.
– Jeg har jo min indtægt via mit arbejde i HeliPPE, hvor vi udlejer personligt beskyttelsesudstyr til folk, der skal ud til havvindmøller eller boreplatforme for eksempel. Og så synes jeg simpelthen, at projektet er så godt og fortjener så meget at blive en succes, så pensionister ikke behøver ærgre sig over, at deres viden og erfaring går tabt og ikke bliver brugt til noget længere.
Henny har også lavet en virksomhedsdel på hjemmesiden.
– Nogle pensionister vil kun kontaktes af private, der har brug for hjælp, mens andre også gerne vil yde en indsats for firmaer. Det gælder for alle, at man aftaler pris indbyrdes.
På hjemmesiden kan alle, der har brug for hjælp, klikke ind og se, om der skulle være en pensionist i nærheden, der kan hjælpe med netop det, man har brug for.
– Det er jo helt splinternyt, så endnu er der ikke så mange at vælge imellem, men det er landsdækkende, og forhåbentlig vokser det meget hurtigt, så alle pensionister kan få tilfredsstillet deres arbejdstrang – og vi andre kan få hjælp til det, vi ikke lige selv kan eller har tid til.
Det sociale aspekt i projektet har også stor betydning.
– Pensionisterne kommer ud af huset og møder nogle mennesker, og de, der har brug for hjælp, får mulighed for en god snak eventuelt på tværs af generationerne.
Det er noget, som Stig i Ribe kender til.
– Folk vil rigtig gerne sludre, når jeg kommer, og det er jo superhyggeligt – især hvis der er tid til en kop kaffe sammen. Så pyt med, at der går lidt ekstra tid med det!
Stig skæver til sin kone, som trækker lidt på smilebåndet.
– Ja, ja, den er god med dig. Du har travlt og hygger dig rundtomkring hos alle andre, og det er også helt fint. Det eneste problem er, at vi nu mangler en handyman af og til her i huset!