Socialt Set
Bedsteforældres rettigheder
Da landmandsparret Hester Callaghan og Bjarke Jensen i 2018 blev nomineret til prisen som Årets Økologer, var de naturligt nok overvældede. Ikke mindst set i lyset af, at de var nyuddannede og bare kort tid forinden havde overtaget driften af den økologiske gård Yduns Have på Samsø.
– Vi accepterede nomineringen, fordi det var tydeligt for os, at det var Yduns Have frem for os, der var nomineret. Vi syntes, at stedet fortjente hæderen. Der er trods alt blevet dyrket økologiske grøntsager på gården i 32 år, siger 29-årige Hester.
At parret sågar endte med at vinde prisen, er ifølge Hester udtryk for samme mekanisme:
– De mange stemmer, vi har fået, repræsenterer den store opbakning, der er til projektet. Afdøde Ingvar Jørgensen, som grundlagde den økologiske produktion på gården, er en legende blandt folk, der interesserer sig for økologi. Og siden vi overtog hans livsværk, har vi nærmest fået det indtryk, at alle på øen kendte ham personligt. Vi har mærket en massiv støtte både fra hans familie og mange andre, siger hun.
Bjarke, 24, tager over:
– De 100.000 kroner, der fulgte med titlen, har vi da også brugt til nye forbedringer. Blandt andet har vi bygget et drivhus og plantet nogle kvælstoffikserende træer, der skal hjælpe alle de andre planter til at vokse.
Læs også: Sara mødte sin franske drømmemand i Hamborg
Da Ingvar døde i 2008, blev der stiftet en fond med det formål at bevare gården, som den var. Og i 2016 blev den opkøbt på folkeaktier, da den daværende forpagter stoppede. Yduns Have er et såkaldt fællesskabsstøttet landbrug. Det vil sige, at medlemmerne forud for sæsonen køber en del af grøntsagsproduktionen.
– Vi har forpagtet hele gården og betaler en fast leje, som ikke er afhængig af overskuddet. Vi har en enkelt fastansat medarbejder i skikkelse af Freja. Derudover har vi to praktikanter fra Jyderup Højskole og altid én eller to frivillige, der som regel kommer fra organisationen WWOOF – World Wide Opportunities on Organic Farms – der giver unge fra hele verden mulighed for at opholde sig på økologiske gårde.
Men vi får også stadig flere mails fra unge danskere, der gerne vil bo her og hjælpe til i en periode. Det er jo ikke kun økologi, der er oppe i tiden. Der er også en tendens til, at mange unge vil væk fra byerne og bogtaveligt talt have fingrene i jorden. Og i den henseende er Samsø jo et skønt sted at tage hen, fortæller parret.
– De frivillige får naturligvis mad her. Og de arbejder kun fire en halv time om dagen og har fri i weekenderne, så der er stadig en vis feriestemning over det.
Hester er født i landlige omgivelser i omegnen af Bristol i Storbritannien og kom til Danmark med sin familie, da hun var 16 år gammel.
– Min mor er dansker, og vi flyttede til hendes hjemland, fordi min søster, som er udviklingshæmmet, skulle på efterskole på Djursland, fortæller Hester, der allerede dengang havde en klar idé om sin mission i tilværelsen:
– Jeg ville redde verden, fortæller hun om baggrunden for, at hun kastede sig over den uddannelse, der er den foretrukne blandt danske politikere:
– Jeg flyttede til Aarhus og blev bachelor i statskundskab. Undervejs i uddannelsen blev jeg dog enig med mig selv om, at tingene gik temmelig trægt i den politiske verden, husker Hester, der endte med uddanne sig på Kalø Økologisk Landbrugsskole.
På skolen mødte hun Bjarke, og fra første dag havde hun et godt øje til ham og satte alt ind på at overbevise ham om, at de skulle være kærester.
Læs også: Ørsted er blevet et sjovere sted at bo.
– Der gik en måned, og for mig var den meget lang. Bjarke skulle lige vænne sig til tanken om, at jeg var fem år ældre end ham. Jeg troede i øvrigt fra begyndelsen, at han var ældre, end han var. Det var fuldskægget, som han allerede havde dengang, der snød, griner hun.
Bjarke er opvokset på Hjarnø i Horsens Fjord.
– Som 17-årig flyttede jeg til Aarhus og arbejdede i et par år som løs vikar i industrien, samtidig med at jeg tog daghøjskolekurser og drømte om at blive fotojournalist. På et tidspunkt længtes jeg dog tilbage til landet, og da jeg er opfostret med masser af økologi og godt kan lide at arbejde praktisk, havnede jeg på landbrugsskolen, husker han.
I forbindelse med uddannelsen var Hester og Bjarke i praktik på det økologiske landbrug Stengården i Bregnerød på Sjælland.
– Det var her, vi hørte, at den daværende forpagter af Yduns Have ville stoppe, husker Hester, der straks var optændt af tanken om at etablerere sig som økolog på Samsø.
Charlotte og Søren har også bosat sig på Samsø og driver Bed & Breakfast. Læs om dem her.
Bjarke var mere tøvende:
– Jeg er nok altid lidt forsigtig, når det handler om at påtage sig et stort ansvar og en tilsvarende arbejdsbyrde. Og så havde jeg egentlig besluttet, at jeg aldrig igen ville bo på en ø. Men efterhånden gik det op for mig, er der trods alt er forskel på Hjarnø, som har omkring 120 beboere, og Samsø. Her er det betydeligt sværere at komme til at træde hinanden over tæerne.
– Vi underskrev kontrakten om forpagtning den 1. januar 2017, men vi startede først herovre et år efter, da vi lige skulle færdiggøre vores uddannelser først. Vi var dog på Samsø nogle gange i den mellemliggende tid for at gøre noget forberedende arbejde. Blandt andet skulle der plantes nogle træer, fortæller Hester.
– Vi har hele 180 forskellige sorter af frugt og grønt på vores 10 dyrkbare hektar jord. Det dækker selvfølgelig flere slags kartofler, flere slags tomater og så videre. Det handler i høj grad om biodiversitet – mangfoldighed i naturen, om man vil.
– Men vi har også tilført Yduns Have noget nyt i form af høns, så vi nu kan sælge økologiske æg fra vores gårdbutik. Det vil sige: I påsken var vores æg så populære på øen, at vi ikke kunne følge med efterspørgslen, og det har vi faktisk ikke kunnet lige siden, fortæller Bjarke Jensen.
Hanne og Morten byggede et økologisk halmhus. Læs historien her.