Kære Puk
Skal min kæreste låne min datter pengene?
Der lyder bestemt ingen klager over den klassiske danske kogekunst, som Jacob Fuglsang Mikkelsen, 48, er mand for i køkkenet på restauranten Landbo- gaarden i Ærøskøbing. Og de vegetarretter og desserter, som hans 34-årige livsledsager, Gertrud Hjelm Kongshøj, frembringer samme sted, er der også fuld tilfredshed med.
– Men folk siger også direkte, at det først og fremmest er for Gertruds skyld, de kommer. Hun giver masser af kærlighed i kraft af sin tilstedeværelse, og hun har en særlig evne til at nedbryde grænserne mellem mennesker, når hun bevæger sig rundt mellem bordene og får gæsterne til at snakke sammen, fortæller Jacob, der ud over sit virke som restauratør og kok også har et arbejdsliv som kunstner.
Og den musikalske kvinde får ikke blot snakken til at gå lystigt. Hun får også jævnligt fællessangen til at bølge i lokalet, og ofte synger hun selv for.
– Eller også sætter jeg mig simpelt hen på bardisken og spiller lidt på min klarinet. Jeg fik den i sin tid i konfirmationsgave, og det er pudsigt, at det netop er sådan en, der er mit instrument. Der har nemlig tidligere lydt ganske særlige klarinettoner her i restauranten, siger Gertrud og fremviser et fotografi fra slutningen af 1960’erne.
Læs om kokken Lars, hans kone Gitte og deres idylliske spisested på Møn.
På billedet ser man den legendariske folkesanger Cæsar og hans mangeårige medspiller Ib Jensen med kælenavnet Klarinetten omgivet af gæster på Landbogaarden. Det er taget en aften, hvor præcis det makkerpar optrådte på stedet.
– Der er mange ældre ærøboer, der føler, at Jacob og jeg bringer Landbogaardens gamle ånd til live igen, siger hun.
Mange læsere har formentlig allerede studeret de billeder, der hører til denne historie, og spekuleret på, hvor de har set Jacob og Gertrud før. Svaret er, at det har de på fjernsynsskærmen, hvor parret har stukket hovederne frem i indtil flere tv-programmer. Senest i dette års udgave af ”X Factor”, hvor Gertrud deltog som solist, men hvor hendes kæreste også gjorde sig bemærket med sin farverige tøjstil. Her leverede hun nogle stærkt personlige, musikalske øjeblikke, der skilte sig ud fra mængden med en mere kunstnerisk tilgang til musikken.
– Jeg var bare mig selv uden nogen form for filter. Derfor følte jeg mig også helt nøgen og har aldrig været så nervøs i hele mit liv, husker Gertrud.
Læs om en anden af årets "X Factor"-deltagere, Danielle, og hendes kærlighed.
Hendes deltagelse i ”X Factor” var direkte affødt af hendes og Jacobs medvirken i programmet ”Hotelkampen” på TV 2 Fri i 2017. Her konkurrerede de med to andre par om at opbygge hver deres drømmehotel på Ærø. Men programmets producent nåede også at blive opmærksom på Gertruds musikalske evner.
– Og sidste år ringede hun mig op og opfordrede mig til at stille op til audition. Hun mente, at jeg kunne bidrage med noget særligt, fortæller Gertrud.
Tv-programmerne har gjort hende til lidt af en lokal stjerne. Både på øen og rundtom i landet er hun kendt vidt og bredt som ”Gertrud fra Ærø”, og det er ret enestående, at en tilflytter opnår en hæder af den karat. Ovenikøbet var det fra begyndelsen Jacob, der havde forbindelse til Ærø, hvor en del af hans familie – heriblandt hans far – bor.
– Faktisk var det min oldefar, der i 1919 startede Landbogaarden ved at købe to bygninger og slå dem sammen. Han skabte stedet til bønder, der kom ridende til byen ude fra landet for at få lidt mad og en lille én. Han byggede også dansesalen, som vi lejer ud til fester og selskaber, og hvor vi også selv laver større arrangementer, fortæller han.
De to kunstneriske sjæle fandt sammen i 2015, da Jacob, der havde en ungdom som kunstner i New York bag sig, blev interesseret i partiet Alternativet.
– Jeg blev folketingskandiat for partiet som en del af min kunst. Min tanke var så at sige at påvirke det politiske ved hjælp af kunst. Og derigennem mødte jeg Gertrud, der på et tidspunkt optrådte ved en koncert arrangeret af Alternativet med mangfoldighed som tema og med en masse kvindelige kunstnere.
Her kan du læse om "X Factor"-vært Sofie Linde.
Mens Gertrud spillede, undgik hun ikke at bemærke den høje mand, der stod og fotograferede hende.
– Han afslørede senere, at han havde set en lille teaservideo, jeg havde lavet, hvor jeg opfordrede folk til at komme til koncerten, og havde besluttet sig for, at han ville lære mig nærmere at kende. Det endte da også med, at vi snakkede sammen hele aftenen. Og ved samme lejlighed inviterede han mig til at spille til en kunstbegivenhed, der skulle finde sted på Christiansborg på Kulturnatten. Han så kort sagt det potentiale i mig, jeg ikke selv kunne se. Det blev begyndelsen til et dejligt forhold, fortæller hun.
Da parret meldte sig som mulige deltagere i ”Hotelkampen”, var det dels på grund af Jacobs tilknytning til øen, og dels fordi de øjnede en mulighed for at bruge deres kreative, kunstneriske evner. Deres bud på et hotel blev med hundetema inspireret af de kendte porcelænshunde fra Staffordshire, der er meget populære på øen.
– Da optagelserne var slut, var vi så glade for at bo her, at vi valgte at blive. Vi havde egentlig først tænkt os at rykke til Ærø, når vi blev ældre. Men det gik altså stærkere end planlagt.
Læs om den årlige harmonikafestival på Ærø her.
De drev Bed & Breakfast i et år under navnet Hundehuset og søsatte tillige en årlig kunstfestival under titlen Ærø Dog Days. Og da Landbogaarden var til salg, så Jacob det som en chance for at få stedet tilbage på familiens hænder.
– Min far er min mæcen. Han lånte os penge til at købe restauranten. Resten af familien er begejstret for, at Landbogaarden nu er vores. Det er i det hele taget en smuk cirkel, der er sluttet, og mange ting går op i en højere enhed. Blandt andet vores kærlighed til mad. Min far, som i dag er 81, er selv kok af den gamle skole. Det musikalske er også et element, der har været til stede her siden min oldefars tid. Han var faktisk musiker og musiklærer, inden han slog sig ned som restauratør.
Gertrud arbejder i øvrigt for tiden på nye sange.
– At være flyttet til Ærø spiller ind på alle facetter af vores tilværelse. For eksempel er jeg begyndt at skrive sange på dansk. Alt andet ville være helt forkert her. Det danske sprog er tættere på mine egne følelser end engelsk. Vi har nok færre ord på dansk, men de har til gengæld langt flere betydninger, siger Gertrud.
Læs også: Katrine og Morten blev hotelejere på Ærø.