Kære Puk
Mormor kan ikke klare julemaden længere
Kong Claudius har netop forladt lokalet i oprevet tilstand. Den dukketeaterscene, han netop har overværet sin nevø Hamlet opføre, ligger nemlig foruroligende tæt på virkeligheden, idet den viser en konge, der bliver dræbt ved at få hældt gift i øret. Og det er på netop den måde, Claudius har dræbt den tidligere konge – hans egen bror og Hamlets far – for at tilrane sig tronen og tilmed gifte sig med sin bror kone, Gertrud.
På grund af Claudius’ voldsomme reaktion er Hamlet nu helt sikker i sin sag:Hans onkel har slået hans far ihjel. Og han henvender sig direkte til publikum og spørger dem, hvad der efter deres mening vil være en passende straf for morderen.
Det er naturligvis teater, vi overværer, men det er specielt på flere måder. Dels foregår det på Kronborg Slot i selve de historiske rammer, hvor Hamlet tænker tunge tanker og lægger hævnplaner i William Shakespeares klassiker. Og dels består publikum mest af børn.
Af samme grund henvender Hamlet sig til dem på dansk, hvor scenerne ellers bliver spillet på engelsk. Det gør det nemmere for børnene at forstå, hvad der foregår. Og de kære små leverer da også mange kreative bud på, hvad prinsen skal gøre ved sin skurkagtige onkel.
Læs om dronning Margrethes smukke årstidshave her.
At dramaet udspiller sig på Shakespeares originales sprog, skyldes, at flertallet af de besøgende frem til coronakrisen har været turister. En stor del af skuespillerholdet er tillige englændere med solid Shakespeare-erfaring. Nu, hvor virussen har vendt op og ned på alting, skal der satses på det danske publikum. Og selv om det engelske kan hægte børnene delvis af, trækker den eventyrlige stemning i dramaet heldigvis i den modsatte retning.
Skuespillerne i deres prægtige kostumer er i øvrigt ikke kun aktive i selve “Hamlet”-forestillingen, som er splittet op i små vignetter, der spilles på en lang række steder indendørs og udendørs over tre timer, så man efterlades med det indtryk, at hovedpersonerne vitterlig lever i de historiske omgivelser. Man kan også møde dem i stribevis af familievenlige aktiviteter dagen igennem, og her er sproget dansk.
Børnene kan blandt andet deltage i Claudius’ krigsskole, synge med dronning Gertrud, danse renæssancedans med Ofelia, lære at være hofnar med Yorrick og indskrive sig som elev på Polonius’ bueskytteskole. I alt er der 14 sjove og lærerige aktiviteter. Der er kort sagt nok at fornøje sig med uanset, hvad tid på dagen, man ankommer.
Læs også: Kærestepar udskiftede kongeslot med camping.
“Hamlets forunderlige verden”, lyder den samlende overskrift for herlighederne.
– Tidligere kom 80 procent af gæsterne på Kronborg fra udlandet. I år har vi været tvunget til at rette blikket helt og holdent mod danskerne. Det er gået langt bedre, end vi havde frygtet. Antallet af besøgende er nu oppe på 50-60 procent af det normale, men vi har også været kreative, siger 51-årige Nikki Jeffries, der er slottets kommunikations- og marketingansvarlige.
Nikki har været ansat på Kronborg i to år, og det er ingen overdrivelse at sige, at hun her har fundet sit drømmejob.
– I England, hvor jeg er født og opvokset, læste jeg i sin tid kunsthistorie. Og i min fritid er jeg en sand kultur- og historienørd, fortæller Nikki, der blandt andet i en lang årrække har medvirket som skuespiller i Frederikssund Vikingespil.
Hendes kontor ligger i en af de gamle barakker tæt ved slottet.
Læs her om Helle, der har 36 børn på sommerferie.
– Men jeg kan se Kronborg fra mit vindue, og jeg tilbringer en stor del af min arbejdstid her, når jeg eksempelvis viser journalister rundt eller selv tager billeder til de sociale medier. Når jeg går rundt her, kan jeg simpelthen mærke historien i hver eneste væg, og når jeg bevæger mig ned ad en trappe, tænker jeg på, hvilke kongelige personer, der har gået her før mig, og hvordan, det har set ud, siger Nikki.
Som engelskfødt har hun desuden et varmt og nært forhold til Shakespeares værker.
– Jeg har læst dem, siden jeg var en ung teenager, og det er ind imellem helt uvirkeligt, at jeg nu arbejder på selve Hamlets slot. Jeg flyttede til Danmark i 1992, og Kronborg var en af de første seværdigheder, jeg besøgte.
I det samme bliver hendes opmærksomhed fanget af tre rigtige prinsesser. Deres skinnende kroner indkøbt i museumsbutikken kompenserer fuldt ud for deres mangel på blåt blod i årerne, og de er tydeligt revet med af det eventyr, de bevæger sig rundt i.
– Jeg bliver altid dybt rørt, når jeg ser børn kaste sig ud i livet på den måde, siger Nikki.
Pigernes navne er Zipporah, Rosa og Abigail. De er ud af en søskendeflok på fem og på ferie i det nordsjællandske med deres mor, Lina Nielsen fra Roskilde.
– Vi har lejet et sommerhus i Helsingør Ferieby, og da vi aldrig har været på Kronborg før, tog vi med på en af feriebyens udflugter hertil. Det er et sted, der skal opleves, siger Lina, der til daglig arbejder i et fitnesscenter og derudover er i gang med at uddanne sig til coach.
Læs også om godsejerfruen, der altid forfølger sine drømme.
I mellemtiden er hendes prinsesser faldet i snak med en dronning: De er rendt ind i selveste dronning Gertrud i skikkelse af skuespilleren Amanda Rischel, som de får sig en hyggesnak med om deres liv og hverdag.
Og hun er som nævnt ikke den eneste spændende skikkelse i farverige klæder, som børnene kan møde rundt om på slotspladsen. Det vrimler med dem. Og hvis de ikke lige er i færd med at udkæmpe en fægtekamp eller føre en kultiveret samtale på engelsk, kan man lære noget om skikke og livsførelse under renæssancen for 400 år siden.
– Efter, at vi har udviklet og udvidet de sommerlige aktiviteter, kan man næsten sige, at vi har givet Kronborg tilbage til danskerne, siger Nikki.
Og så skal man jo ikke glemme slottets allermest berømte beboer: Sagnhelten Holger Danske, der huserer i kælderen under Kronborg i form af en statue. Den langskæggede kæmpe, der ifølge myten vil vågne den dag, riget er i fare, kan stadig imponere både store og små. Og hvis børnene ikke synes, de har fået spænding nok, kan deres forældre altid tage dem en tur rundt i kasematterne – de skumle, underjordiske gange, hvor soldaterne i tidligere tider kunne søge ly, når fjendens kugler regnede ind over slottet. De unge gæster kommer ikke sjældent op derfra med et udtryk i øjnene, der fortæller, at behovet for uhygge er dækket for en tid.
Familien Kristoffersen holdt sommerferie på en tømmerflåde. Læs historien her.