Brug sommerens bær: 3 desserter med bær
Stikkelsbærdessert med havregrynskager
(4 personer)
- 400 g stikkelsbær
- 1 dl sukker
- 2 spsk. vand
- 2 dl piskefløde
- 1 spsk. flormelis
Havregrynskager:
- 50 g smør
- 100 g havregryn
- 1 æg
- 100 g sukker
- 3 spsk. hvedemel
- 1 tsk. bagepulver
Prøv også: Jordbær med stikkelsbærgranité
Fremgangsmåde:
Kog stikkelsbær, sukker og vand op, og lad det simre under låg i ca. 10 minutter ved middel varme. Tag gryden fra blusset, og lad bærrene afkøle. Tag lidt bær fra til pynt, og mos resten med en gaffel. Pisk fløden til skum. Vend den med flormelis og bærpuré. Anret stikkelsbærcremen i 4 portionsglas, og sæt dem køligt.
Havregrynssmåkager: Smelt smør, og vend det med havregryn. Lad det trække i 10 minutter. Pisk æg og sukker til en luftig masse. Rør havregrynsblandingen i. Bland mel og bagepulver, og vend det i æggemassen. Sæt ca. 2 tsk. dej på en bageplade med bagepapir med 2 skeer. Lav god afstand imellem småkagerne, for de flyder ud under bagningen. Bag kagerne i 6-7 minutter ved 200°, til de er lysebrune og sprøde. Servér de afkølede stikkelsbærdesserter med et par havregrynssmåkager og ekstra bær på toppen.
Se også: Stikkelsbærtrifli med makroner
Chokoladetærter med hindbær og brombær
(8 stk.)
Kakaomørdej:
- 180 g hvedemel
- 45 g rent kakaopulver
- 75 g flormelis
- 1 nip salt
- 150 g koldt smør
- 1 æggeblomme
Bærcreme:
- 2 blade husblas
- 200 g hindbær
- 180 g brombær
- 150 g sukker
- 1 dl vand
- ½ usprøjtet citron
- 2 spsk. majsstivelse
Til servering:
- Friske bær
- Cremefraiche 38 %
- Frisk mynte
Prøv også: Små chokoladetærter med banan og karamelsauce
Fremgangsmåde:
Kakaomørdej: Bland hvedemel, kakaopulver, flormelis og salt. Bland smørret i uden at ælte for meget. Saml dejen med en æggeblomme, og del den i 8 portioner. Rul hver portion ud på et meldrysset bord, og tryk dem fast i hver sin portionsform. Sæt formene køligt nogle timer, gerne til næste dag. Forbag bundene ved 200° i 3 minutter, og bag dem derefter sprøde og gennembagte ved 180° i ca. 8 minutter. Afkøl.
Bærcreme: Udblød husblas i koldt vand i 10 minutter. Vend de 2 slags bær med sukker i en lille gryde. Lad det trække i 10 minutter. Tilsæt ½ dl vand, citronsaft og -skal, og opvarm blandingen til kogepunktet. Ryst majsstivelse med ½ dl vand, og hæld det i bærblandingen under kraftig omrøring. Lad det småkoge i nogle minutter, til cremen tykner. Tag gryden fra varmen, vrid husblas fri for væske, og rør dem i den varme masse 1 ad gangen. Sæt cremen køligt i mindst 1 time. Pisk bærcremen igennem, og fyld den i en sprøjtepose. Fordel cremen i kakaobundene, og dæk kagerne med husholdningsfilm. Stil dem køligt, til du skal servere dem. Dekorér tærterne med friske bær, og servér med cremefraiche og evt. et par mynteblade.
Se også: Rå chokoladetærte med hindbær
Blåbærcheesecake med browniebund
(12 personer)
Browniebund:
- 130 g mørk chokolade
- 50 g valnødde-kerner
- 125 g blødt smør
- 150 g flormelis
- 2 æg
- 75 g hvedemel
Ostecreme:
- 425 g friskost naturel
- 150 g flormelis
- ½ tsk. vanilje-pulver
- ½ usprøjtet citron
- 2 æg
Blåbærmousse:
- 2 blade husblas
- 100 g blåbær
- 50 g brombær
- 85 g sukker
- 3 dl piskefløde
Prøv også: Blåbærtærter
Fremgangsmåde:
Browniebund: Smelt chokolade over vandbad, og hak nødderne groft. Rør blødt smør og flormelis til en cremet konsistens. Tilsæt æggene 1 ad gangen. Rør melet i, og vend chokolade og valnødder i, når der ikke er flere klumper i dejen. Hæld dejen i en smurt springform (Ø 24 cm). Forbag bunden i 7 minutter ved 180°.
Ostecreme: Rør friskost med flormelis og vanilje til en tyk konsistens. Tilsæt citronskal og -saft, og pisk æggene i 1 ad gangen, men rør ikke mere end nødvendigt, da cremen ellers kan skille. Fordel cremen over den forbagte browniebund, skru ovnen ned til 170°, og bag kagen i 30 minutter. Konsistensen må gerne være svampet, men cremen skal være nogenlunde fast. Sæt kagen køligt i mindst 2 timer.
Blåbærmousse: Udblød husblas i koldt vand i 10 minutter. Opvarm de 2 slags bær (tag en håndfuld fra til pynt) og sukker, og lad det simre i 5 minutter. Mos bærrene med en gaffel. Kram husblas fri for væske, og rør dem i blåbærsaften 1 ark ad gangen. Pisk fløden til skum, vend den med flormelis og dernæst med bærblandingen. Fordel moussen på kagen, og lad den sætte sig i et par timer. Servér med friske bær.
Se også: Vafler med rårørte blåbær