Bente løber efter skrald

Tirsdag, 22. september 2020
Af Nina Sommer. Foto: Søren Lamberth og privat
Tidligere har Bente løbet adskillige maratoner. Nu får hun pulsen op ved at løbe i en løbeklub, der samler skrald på deres ture. Og det er, synes hun, den perfekte kombination af motion og omsorg for naturen.
Bente løber efter skrald

Bente Egeberg glæder sig altid til onsdag. Selv om hun skal stå klædt i løbetøj klokken 8.00 om morgenen ved Hotel Clarion Hotel Copenhagen Airport i Kastrup, er smilet altid stort, uanset om det rusker udenfor, eller solen bager ned fra en skyfri himmel. For Bente er ikke tilknyttet en helt almindelig løbeklub, men får på onsdage pulsen op, mens hun gør lokalområdet renere.

– Der er noget tilfredsstillende ved at rydde op der, hvor jeg selv færdes. Det er på en måde meget konkret, for når vi har været gennem vores rute, er hele strækningen mere eller mindre ryddet for skrald. I hvert fald indtil næste gang, siger Bente, 67 år, som bor i Kastrup med sin mand, Jens, der også er en aktiv skraldeløber.

Det er netop hotellet nær Kastrup Lufthavn, der er primus motor for løbeklubben, og når løberne igen er tilbage ved hotellet efter en tur på 6 kilometer, bliver de belønnet med en brunch på hotellets regning.

Læs også: Derfor skal du træne livet igennem

Rekordjagt

Motion har altid været en del af Bentes liv. I parrets hus er væggene prydet af adskillige medaljer i glinsende metal, der vidner om de 38 maratoner og imponerende 100 halvmaratoner, som Bente har tilbagelagt, siden hun begyndte at løbe tilbage i 1986.

– Da jeg var yngre, handlede det selvfølgelig stadig om velvære og om at holde sig i form. Men det handlede bestemt også om at konkurrere med sig selv. Når man stillede op til løb, ville man jo gerne slå sin egen rekord, og det havde jeg meget fornøjelse af, fortæller Bente.

Socialt fællesskab

Bente løb sit sidste maraton i 2007, hvorefter kroppen ikke længere kunne klare de lange distancer – og samtidig syntes hun, at motionsløbene var blevet alt for store. Men selv om hun ikke længere havde behov for at træne op til et maraton, ville hun ikke undvære løb og det fællesskab, som også er en stor del af det.

– I denne løbeklub er der mere fokus på det sociale. Det handler ikke om, hvor hurtigt jeg løber, men mere om at have det hyggeligt, siger Bente, der begyndte i løbeklubben i oktober 2018, hvor opsamling af skrald ikke var blevet introduceret endnu.

Læs også: Gamle drenge bag ny sportsgren

Stor tilfredsstillelse

Fænomenet hedder plogging og stammer fra Sverige, hvor det har været udbredt i mange år. Det er dog først de seneste år, det er begyndt at sprede sig til resten af verden, inklusive Danmark.

For Bente giver det en stor tilfredsstillelse at samle skrald hver onsdag morgen, hvor klubben løber langs Amager Strandpark iført grøn vest. Og der er visse gengangere i det skrald, de finder langs stranden.

Bekymrende fund

– Vi finder utroligt mange latter-gaspatroner. Både de små og de store. De ligger overalt på stranden, og det synes jeg, er ret bekymrende, konstaterer Bente.

Hun er imidlertid ikke overrasket over al den tomme emballage, som de finder. Det er nemt at se, at der ligger en McDonalds ikke langt fra strandparken, og det er tilsyneladende også svært at finde en skraldespand til tomme cigaret-pakker.

Læs også: Gamle dåser giver motion

2 ton skrald

I 2019 samlede klubben imponerende 1,6 ton skrald sammen, og målet for 2020 er 2 ton.

– Det, jeg undrer mig mest over, er, at når vi tager den samme tur ugen efter, så ligger der lige så meget skrald som ugen før. Det er jo den samme rute, vi løber, siger Bente.

Grønne veste mødt med store smil

Hun håber alligevel, at deres initiativ vil få folk til at tænke sig om en ekstra gang, før de smider deres skrald i naturen. Og hun kan da også mærke på de lokale, at der er ret stor støtte til projektet. Ofte bliver løberne i de grønne veste mødt med store smil og ros for deres arbejde i naturen, og Bente har taget hotellets gode initiativ med hjem.

For hun har gjort det til en vane at tage en pose med, når hun går tur med hunden, og ofte kan hun fylde en hel pose med affald på sin gåtur.

Læs også: Girafbanden gør rent med højt humør

Busstoppesteder er slemme

– Det er ikke så meget på villavejene, men lige så snart jeg kommer ud på en større vej, ligger der rigtig meget. Det er især omkring skraldespandene ved busstoppestederne. Hvis den er fyldt, smider folk det bare. Nogle gange tager vinden det, og så bliver det spredt over det hele, forklarer Bente.

Projekt for hele familien

Bente er faktisk blevet så glad for at samle skrald, at hun har involveret hele familien. Især børnebørnene har taget den gode gerning til sig.

– De har flere gange spurgt, om vi ikke snart skal ud og samle skrald, når de er her. Der går jo lidt konkurrence i, hvor meget de kan nå at samle på en tur. De synes, det er rigtig sjovt, og er selvfølgelig blevet meget bevidste om, at vi skal passe på vores natur, fortæller Bente, som ikke er bleg for at sige noget til folk, hvis hun ser dem smide noget på gaden.

Læs også: Fabian og Josephine skralder hver nat: Vi kæmper mod madspild

Et fælles ansvar

– Lige med sådan noget er jeg slet ikke konfliktsky. Jeg har sagt ”du tabte lige noget”, og så har folk samlet det op, for det er jo et fælles ansvar, vi har over for hinanden.

Betaling for skraldeindsats

I hjemmet har Bente nu iført sig en plastikhandske denne formiddag. Med hunden Charlie i snor og en pose i hånden drager hun ud på villavejene, hvor hun får nysgerrige blikke, når hun bøjer sig ned mod asfalten for at samle et stykke papir op.

– Jeg har egentlig ikke fundet noget affald, der var specielt usædvanligt, men engang fandt jeg en 100-kroneseddel, og ja, jeg kom den i lommen. Så kan man se den som en slags betaling for den dag, siger hun og smiler.

Læs også: Hjælper børn med autisme: Linda-Maria syr gratis kugledyner