Er det mon lymfeknuder?

Lørdag, 24. juni 2023
Af Lotte Bang.
Illustration: Martin Silz.
En læser er bekymret for sin datters små knuder på halsen. Datterens læge mener ikke, at der er grund til bekymring, men læseren kan alligevel ikke lade vær med at være en smule urolig.
Kvinde med sin datter

Kære Lotte

Min lille datter på fire år har en del knuder på halsen. Hun er sund og rask og trives, men jeg har nu mærket dem et stykke tid som sådan nogle små, smuttende mandler på række.

Jeg går ud fra, at det er lymfeknuder. Jeg har nævnt det for min læge, som er helt rolig og siger, det er meget normalt. Han vil mærke på hende næste gang, vi alligevel er der, men mener ikke, der er grund til en særlig konsultation på grund af disse.

Jeg kan mærke, at det fylder hos mig, og at jeg alligevel er en smule bekymret. Skal jeg være det og insistere på, at min læge mærker på dem hurtigst muligt?

Hilsner G

Kære G

Lymfeknuderne er en del af immunsystemet og er med til at bekæmpe infektioner, der angriber kroppen. Små børn er meget ofte småsyge med forkølelse, ondt i halsen og i ørerne, og det aktiverer lymfeknuderne på halsen, som hæver. Disse lymfeknuder er så ofte aktiveret, at de næsten ikke når at få en normal størrelse, før de skal i gang igen.

Hævede lymfeknuder hos børn er derfor oftest udtryk for en godartet tilstand, og der er sjældent behov for at undersøge dem nærmere.

Jeg synes imidlertid alligevel, din læge skal mærke på dem. Dels fordi du ikke skriver noget om, at din datter har mange infektioner, og dels fordi lymfeknuderne har været til stede et stykke tid og er begyndt at bekymre dig mere, end godt er.

Jeg er egentlig ikke bekymret, men for en sikkerheds skyld bør lægen altså lige besøges.

Kærlig hilsen Lotte