La Glace er pyntet op og er klar til de travle juledage

Onsdag, 6. december 2023
Emma Alleshauge Dalskov
Foto: Jesper Sunesen
I år spiller marcipangrisen en særlig rolle i La Glaces overdådige juleudstilling. Se alle billederne i galleriet nederst i artiklen.
La Glace pynter op
Efter cirka en uges hårdt arbejde, står La Glace i traditionens tro klar med deres juleudstilling.

Mere end 200 buttede marcipangrise med små røde sløjfer hænger fra loftet og spejder ud mod gaden med et lille smil. Under dem er et væld af kager og søde sager. Der er klejner, brunkager og honninghjerter, men også kransekage, flødeskumskager og en imponerende stor, knaldrød lagkage i seks lag.

Vi er taget forbi Conditori La Glace på Skoubogade i Københa

vn, som endelig har lagt sukkerkronen på kageværket i deres traditionsrige juleudstilling.

Maria hænger marcipangrise op.
I år er der marcipangrise i massevis i La Glaces juleudstilling. 240 buttede julegrise med røde sløjfer om maven er det blevet til.
Foto: Jesper Sunesen

Marcipangrise siden 1870

Det har ikke været helt gnidningsfrit for de erfarne konditorer at få færdiggjort dette års julevinduer, for alt skal helst være perfekt, når man pynter op i Danmarks mest kendte konditori.

De havde lige nået at fylde et vindue med marcipangrise på stofsnor, da de vurderede, at snoren blev for tydelig, når man kigger ind ude fra gaden. Grisene måtte ned igen, og i stedet kom de, ved hjælp af en fiskestang, op at hænge med fiskesnøre. Alle 200 af dem.

Det er Maria Stagetorn Kolos, datter af La Glace-ejer Marianne Stagetorn Kolos, som fortæller os om dette års hårde arbejde med juleudstillingen.

- Vi begyndte allerede med at lave udstillingen den 31. oktober, så der var ro på, og vi havde tid til at være perfektionistiske, siger Maria og tilføjer, at det i år tog en uges tid, før vinduerne var færdigpyntede.

Det bærende element i dette års udstillingsvinduer er naturligvis marcipangrisene. Man kunne måske tro, at de mange grise er lavet med snyd og tricks, men sådan forholder det sig ikke.

- Grisene er udelukkende lavet af marcipan. De er hverken fyldt med noget eller er tomme indeni. Vi laver dem også i de originale gipsforme, som konditoriet har brugt siden 1870, siger Maria.

Maria laver marcipangrise
Marcipangrisen har været en klassiker på La Glace, siden konditoriet åbnede i 1870.
Foto: Jesper Sunesen

Jul i konditoriet

La Glace er et populært sted at gå hen i juledagene og få stillet sin sukkertrang, og personalet forsøger at gøre det til en god oplevelse for alle.

- Vi vil gerne give vores gæster et pusterum fra julestress og gaveindkøb, hvor de kan slappe af og hygge sig med venner og familie. Vi forsøger at gøre La Glace til en god oplevelse allerede ude i køen ved at komme med smagsprøver og være til rådighed, hvis gæsterne har spørgsmål, siger Maria og tilføjer:

- Vi har også lavet et kryds og bolle-spil med billeder af othellolagkager og sportskager til børnene, for hvis børnene er underholdt, er forældrene glade.

Maria og Laura laver sportskager
Sportskagen fra 1891 er fortsat en favorit hos La Glaces kunder. Her er søstrene, Maria og Laura Stagetorn Kolos, i gang med at gøre dem klar til dagens bestillinger.
Foto: Jesper Sunesen

Der er også gang i butikken den 24. december, så kunderne kan få de søde sager med hjem, de skal servere juleaften.

- Der er mange af vores kunder, som har tradition for at købe produkter med hjem den 24. december. Vi har endda nogle stamgæster, der kører hele vejen fra Odense, så de kan få deres yndlingskager og is til jul og nytår, fortæller Maria.

Når familien Stagetorn Kolos lukker butikken den 24. december, tager de alle de resterende julesmåkager under armen, og så står den på ren julehygge og afslapning hjemme hos mor Marianne efter nogle travle måneder.

Læs mere om La Glace-familiens jul i Familie Journal i uge 50.

La Glace gør klar til jul