Forstoppelse

Torsdag, 4. januar 2024
Af Stine Troense.
Foto: Colourbox.
Særligt kvinder på den anden side af 40-50’erne lider af forstoppelse. Mange bevæger sig for lidt, spiser for få fibre eller drikker for lidt vand. Men der findes også andre forklaringer, som du måske ikke tænker over.
Kvinde holder sig på maven

Danmarks største tarmnørd. Dét kaldes Tine Jørgensen, der har en kandidatgrad i klinisk ernæring og er ekspert i mave-tarm-lidelser.

Og navnet tager Tine Jørgensen som et kompliment. For hun elsker sit fag og deler gerne ud af sin viden til den store gruppe af danskere, der døjer med maven.

- Næsten alle har noget med fordøjelsen. Der er ikke langt mellem personer, der enten selv har problemer eller kender en eller flere, der har. Det er nødvendigt at sætte fokus på fordøjelse, fordi den betyder utrolig meget for vores velvære og helbred, siger Tine Jørgensen, der er aktuel med bogen “Fix din fordøjelse”.

Om eksperten

Tine Jørgensen har en kandidat i klinisk ernæring og er specialist i mave-tarm-
lidelser med fokus på, hvordan kost og livsstil kan forebygge og indgå i behandlingen af dem.

Hun afhjælper mange typer af fordøjelsesproblemer i Roots Clinic i København.

I januar udgav Tine Jørgensen og kogebogsforfatter Jane Faerber bogen, “Fix din fordøjelse”, på Politikens Forlag.

Forstoppelse er et sikkert tegn på, at din fordøjelse er i udu. Når du er forstoppet, har du svært ved at komme af med afføring, som typisk er hård og træg, og du går ikke regelmæssigt på toilettet:

- Har du afføring hver anden dag eller sjældnere, er det efter min mening tegn på forstoppelse. De fleste vil nok føle sig forstoppede, hvis de ikke kom på 
toilettet på daglig basis, siger Tine Jørgensen.

Stress er skurken

Er du forstoppet, og virker de gængse råd om at spise fiberrigt, drikke nok vand og være aktiv ikke, kan det være, du skal se ud over dit indtag og aktivitetsniveau. Måske er du forstoppet, fordi har du et nerveproblem i tarmen, som hænger sammen med din mentale tilstand.

Din tarm har nemlig sit eget nervesystem, som via den særlige vagus-nerve er forbundet med centralnervesystemet i din hjerne. Vagus kobler til alle fordøjelsesorganer og sørger for, at du kan bevæge tarmene, og at de rigtige signaler sendes frem og tilbage mellem “stationerne”.

Når du føler angst, er stresset eller deprimeret, går du i en fight or flight-tilstand, og den påvirker vagus negativt ifølge Tine Jørgensen:

- Når du stresser, reagerer din hjerne primalt. Den lukker ned for fordøjelsen, som jo ikke er et spørgsmål om liv eller død, og sørger først og fremmest for at forsyne hovedet og de store muskelgrupper med blod, så du kan tænke og bevæge dig.

Tine Jørgensen fortæller, at mindst halvdelen af de forstoppede klienter, hun hjælper i sin klinik, er påvirkede på netop deres nervesystem.

- Du behøver ikke have haft et stressammenbrud for, at det sker. Du kan “bare” have glemt at trække vejret dybt ned i maven gennem længere tid. Det er nyt for mange, at stress påvirker vores tarmsystem, og at der faktisk ikke skal ret meget til, siger Tine Jørgensen.

Råd mod forstoppelse

  • Lokalisér årsagen
Kig din levevis efter i sømmene: Føler du dig f.eks. stresset? Medicin, en tidligere maveforgiftning eller infektion i tarmene kan også give forstoppelse. Det samme kan hormonelle forandringer samt ændrede rutiner og rytmer, som kan skyldes natarbejde, nyt job eller ny partner.
  • Udfør åndedrætsøvelser
Stresstilstande kan lave kuk i tarmens nervesignaler og nedsætte tarmens bevægelser. Tag 10 dybe vejrtrækninger inden et måltid. Så forbereder du kroppens nervesystem på, at den skal træde ud af sin stresstilstand og gøre sig klar til at fordøje. 

    Tænk på dit indtag – og hold dig i gang
For lidt vand, kostfibre og/eller bevægelse i hverdagen er typiske årsager til forstoppelse. De officielle daglige anbefalinger er 1-1,5 liter vand, mindst 25-30 gram fibre og mindst 30 minutters fysisk aktivitet.
  • Spis fiberholdigt
Gå efter mad, der indeholder fibre, især de vandopløselige. De binder væske i tyktarmen og former en “gel”, som sætter gang i tarmen og sender afføringen hurtigere igennem. Hørfrø, chiafrø, squash og kogte gulerødder er gode bud.
  • Drik nok
For lidt væske i forhold til indtaget af fibre fra kosten (og evt. kosttilskud som HUSK) kan gøre en forstoppelse værre, så drik rigeligt!
  • Få sundt fedt
Sunde fedtstoffer, f.eks. hampefrø, hørfrøolie og olivenolie, ​stimulerer produktionen af galdesyre og bevægelserne i tarmen.
  • Spis ingefær og artiskok
Bitterstofferne i bl.a. rucula, gurkemeje, kål, papaja, valnødder, ingefær og artiskok stimulerer også bevægelserne i tarmen.
  • Sid i squat
Når du sidder på toilettet, skal dine knæ være højere oppe end dine lår og hofter. Brug en skammel, yogablokke, bøger eller andet til at hvile fødderne på. Stillingen skaber de bedste arbejdsbetingelser for din bækkenbund og endetarm.
Kilde: Tine Jørgensen