Overvejer du at få hvalp? Her er en huskeliste til kommende hundeejere

Fredag, 17. maj 2024
Af Rolf Andersen
Foto: Colourbox
Her er en lille huskeliste med råd for den måske kommende hundeejer, så livet for hunde og deres mennesker bliver lidt bedre.
Jack Russel terrier går tur

Hver dag præcis kl. 7.45 går Jørgen ud af hoveddøren for at lufte Hubertus.

Han går altid samme rute, til venstre ud på fortovet og rundt om parcelhusene i nabolaget, mens han tjekker mails på mobilen.

Hubertus trasker bare foran, så langt den helt udspændte snor tillader det, mens en endeløs række af fliser forsvinder mellem hans ben. Turen varer som vanligt, ni minutter, og i den tid ser Jørgen op fra telefonen to gange: Da han er ved at blive kørt ned af en cykel, og da han må skynde på Hubertus, der er længe om at tisse.

Efter turen siger Jørgen farvel til Hubertus, der efter morgenens store oplevelse lægger sig til at vente ni timer på at få dagens næste gåtur, også på ni minutter.

Der var engang, hvor børnene sagde: Årrh far, må vi ikke få en hundehvalp? Vi må godt for mor, hvis vi selv passer den, og hvor er den sød og kun otte uger.

Vi skal jo træne den, børn, hver dag og gå lange ture, lød aftalen.

Men der gik ikke lang tid, før børnene mistede interessen, og Hubertus måtte forlade sig på, at far og mor ville overtage. Hubertus er i mellemtiden blevet seks år og er nu hverken nuttet eller lydig, for begejstringen udeblev, og træning blev der ikke tid til.

Selvfølgelig er det ren fiktion, og jeg kan have overdrevet lidt, men ikke desto mindre er det ubehageligt tæt på virkeligheden for mange hunde. Det er jo hverken ligegyldighed eller ondskab, der får det til at gå sådan, for ambitionerne fejler ikke noget, og det er nok ofte for at glæde børnene, at hunden anskaffes.

At det fylder så meget at have hund, kommer nok bag på mange, og f.eks. under coronaen var det svært for mange at se, hvad der ville ske, når de ikke længere arbejdede hjemme.

En lille huskeliste med råd for den måske kommende hundeejer, så livet for alle Hubertusser og deres mennesker bliver lidt bedre.

Huskeliste for kommende hundeejere

● Hunde er ikke legetøj. Man køber hund til hele familien, og de voksne har ansvaret.

● Køb hund med hjernen, ikke hjertet.

● Vælg race efter behov og hundens egenskaber, ikke efter udseende.

● Tænk 10 år frem eller mere. Det er en lang kontrakt.

● Lav ikke et impulskøb, men planlæg nøje.

● At have hund er hverken tilbehør til hjemmet, påklædningen eller statussymbol, det er en livsstil.

● Regn med, at en hund kræver en del ændringer af dagligdagen.

● Tag det som en sjov daglig udfordring at træne.

 

Det er sjovt og givende at have hund, og jeg ville ikke være foruden, men som med så meget andet bliver resultatet bedst, hvis man forbereder sig grundigt, før man kaster sig ud i det.

Og nu er det jo hvalpetid, så rigtig god fornøjelse!