Sådan giver du hundetræningen en ordentlig skalle

Lørdag, 1. februar 2025
Rolf Andersen
Foto: Colourbox
Efter den afslappede jule- og nytårstid er det nu, vi skal have hverdagen på skinner - og det gælder også for vores firbenede.
Woman, dog and ball training outdoor in autumn for wellness, love and playing together with happiness. Female person, labrador and exercise in garden for animal welfare, bonding and puppy health.
Kvinde, der træner lydighed med sin hund.

Det nye år er begyndt, der er allerede brugt en god bid af januar, og nu vil de fleste kunne finde overskud og plads i løbet af dagen til at gøre noget ved hundetræningen.

Træningen blev rykket noget ned på min liste over gøremål i årets sidste tid, hvor gran, klejner og rådhusklokker fyldte mere, end om min Anton kom prompte på hjemkald.

Det er jeg nok ikke ene om, så her er lidt råd til, hvordan det både kan blive sjovt og effektivt at komme i gang igen.

Det er nok ret naturligt at have lidt dårlig samvittighed over at have tilgivet i stedet for insisteret i den travle tid, men nu skal træningen have en ordentlig skalle. Derfor kan man let komme til at gå alt for hurtigt frem.

Hav din plan klar

Er hunden ung eller hvalp endnu, så pas på ikke at pace noget frem, den ikke kan følge med til. Vær grundig, og lad være at træne noget halvt, men giv det den tid, det tager, ellers kommer kommandoerne ikke til at sidde fast.

Egentlig er det jo ikke så vigtigt, om Buller bliver til at stole på en måned før eller senere, så træn hellere én ting ad gangen meget, og kun når lysten er der. En hund mærker med usvigelig sikkerhed, om dens træner er oplagt eller ej, og den reagerer derefter.

Det er altid godt at have en overordnet plan, men lad den blive i baghovedet og fokusér i stedet på delmålene. Hundetræning er som et patchworktæppe: Én firkant ad gangen, og til sidst, når de alle er fine, sys tæppet sammen.

Afslut med succes

Hvis man har lidt for travlt med at komme videre i træningen, og skulle man have glemt, at en hund registrerer alt, hvad dens ejer gør, og at den forholder sig til det, er det meget nemt at komme til at lave nogle førerfejl.

Giver man en ikke færdigtrænet hund en kommando i en situation, hvor man ikke selv mener, at man træner, kan man ikke være forberedt på, hvad man skal gøre, hvis den ikke gør, som man bad den om. Og den dag lærte Buller, at en kommando ikke altid gælder. I denne situation ville det have være bedre ikke at sige noget, for så havde man ikke gjort noget forkert. Man må vælge sine kampe med omhu.

Dårlig samvittighed kan bruges til meget lidt, og fejl er til for at kunne se tilbage og gøre det anderledes.

En god hund bliver ikke ødelagt, fordi man har lavet nogle fejl eller har forsømt vedligeholdelsen.

Der findes ikke én hundetræner, der aldrig har lavet fejl, så begynd på en frisk, og lær af dine fejl.

Går noget galt, så begynd forfra, nu uden alle rettelserne og skældud.

Afslut altid dagens træning med en succes, for med en vellykket øvelse i tankerne bliver det en god oplevelse at træne, for begge parter, og så kan både I og jeres hunde gå fra træningen i godt humør.