Hvad gør dig glad?

Lørdag, 6. juli 2024
Af Puk Elgård
Foto: Colourbox
At man skal lytte til sin mave, er altid en meget svær besked at få. Hvad pokker betyder det egentlig?
En glad kvinde

Kære Puk

Siden midten af februar har jeg været sygemeldt på grund af arbejdsrelateret langtidsstress. Før sygemeldingen var jeg under uddannelse til social- og sundhedsassistent, og efter sygemeldingen besluttede jeg ikke at genoptage den, når jeg raskmeldes.

Herefter har min psykolog anbefalet mig at gå med min mavefornemmelse med mit fremtidige job for at passe på mig selv.

I min rygsæk har jeg erfaring med handel, kontor, salg, butik, bogholderi, hotel, turisme, sprog, ufaglært arbejde og senest social- og sundhedshjælper (SSH).

Lige nu overvejer jeg job som SSH på demensplejehjem, handicaphjælper i private hjem, medarbejder på bosted eller ...

Skorpion, der har brug for hjælp

Kære Skorpion

Lige da jeg læste dit brev, tænkte jeg, at det måske passede bedre hos socialrådgiveren, men så læste jeg det et par gange mere, og jeg tror, at det, du spørger mig om, er, hvordan man finder frem til sin mavefornemmelse, og så er du jo kommet til den rigtige brevkasse.

Lad os kigge på det. At man skal lytte til sin mave, er altid en meget svær besked at få. Hvad pokker betyder det egentlig? Siger den mave nogensinde noget, og hvordan ved man, om det overhovedet er rigtigt, hvis den pipper om noget som helst?

Hvis jeg var dig, ville jeg finde en blok og en blyant, og så ville jeg notere ting, der gør mig glad, når det gælder arbejde. Kan du f.eks. lide at have kolleger? Vil du hellere arbejde alene? Kan du lide at være servicemindet? Kan du lide at køre fra sted til sted? Kan du lide at sælge?

Lav din liste helt uden at tænke på bestemte jobs. Tænk kun på, hvad der gør dig glad. Lav derefter listen over de ting, der gør dig utryg, når du arbejder. Hvad var det, der gjorde dig stresset på jobbet? Skriv det på listen. Så kigger du listerne igennem og ser, om nogle job passer bedre end andre til de krav, du har.

Du kan rigtig mange ting, kan jeg se. Du har meget erfaring. Det er fedt. At følge sin mave kan være temmelig ukonkret, og jeg tror, at en liste vil gøre det mere klart og håndgribeligt for dig.

Vær ikke ked af, at du ikke synes, det er en hjælp at lytte til maven. Det giver mening for nogen, men bestemt ikke for alle.

Og den slidte frase ”pas på dig selv” er også svær at bruge til noget. Hvad betyder det at passe på sig selv? Så glem bare det. Spørg i stedet dig selv: Hvad gør mig glad? Og hvad gør mig utryg?

Og for (måske) at gøre forvirringen total, kan jeg fortælle, at jeg aldrig selv tager beslutninger med maven. Jeg løfter dem fra maven op i hjertet.

For mig er maven blød og utydelig. Men hjertet er stærkt og robust. Alt det her kogt ned til en maggiterning betyder: Find et job, der bringer DIG glæde. Ikke hvad andre tænker eller synes, men hvad DU kan lide. Et job, der gør DIG tryg.

Og en sidste ting: Du skal ikke ud i arbejde, før du er klar. Du skal sammen med fagfolk lægge en god plan for, hvordan og hvornår du kan arbejde igen, og selv om du måske ikke er så meget til at lytte til maven, er jeg sikker på, at hele din krop vil sende dig signaler, hvis du begynder at arbejde for tidligt, og de signaler er tydelige, og dem skal du lytte til.

Mange varme hilsner fra Puk