Er der grund til at være bange, Puk?

Tirsdag, 13. august 2024
Af Puk Elgård
Foto: Birgitte Ahlmann
Tror I, vi skal være bange for krig og ødelæggelse? Og bliver det nødvendigt at have nødrationer liggende klar?
Nødrationer liggende, i tilfælde af krig og katastrofer.

Kære Puk

Jeg kan ikke være den eneste, der blev skrækslagen, da vi danskere på et pressemøde blev opfordret til at have nødrationer og alt muligt liggende i tilfælde af krig og katastrofer.

Hvorfor siger de det, hvis de alligevel ikke mener, det sker? Der er noget, der ikke stemmer.

Jeg kan ikke overskue at skulle anskaffe alt det, for jeg er en gangbesværet kvinde og bare at skulle bringe de nødvendige varer hjem til ugens forbrug er tungt for mig.

Jeg ved da heller ikke, hvordan jeg skulle få fat i vanddunke og radioer og alt det andet, de anbefaler.

Tror du, der sker noget, Puk?

Er der grund til at være bange?

I.

Kære I.

Jeg kan godt forstå, du bliver utryg, og det er du helt sikkert ikke alene om.

Jeg kan desværre ikke love dig, at der ikke sker noget som helst, men husk, at der er mange grader af begivenheder, hvor man eventuelt kan få brug for et lille nødlager.

Det behøver slet ikke være, fordi der kommer krig med død, ødelæggelse og bomber i landet. Vi kan komme i en situation, hvor der bliver lukket for elektricitet, internet og vand, og derfor bliver vi opfordret til at kunne klare os selv i tre dage. I vores nordiske nabolande har man haft de anvisninger længe før os, og i mange lande er det helt normalt at have et lager.

Jeg kan godt forstå, du synes, det er uoverskueligt at skulle samle alt det. Husk, at det bare er anvisninger og ikke krav.

Jeg vil benytte lejligheden til at opfordre alle til at genoptage den hjælpsomhed, vi udviste under corona . Dengang var vi simpelthen så gode til at spørge til og sørge for hinanden, og nu sidder der igen mennesker rundt omkring, der har brug for hjælp og netværk. Spørg lige i nabolaget, om nogen mangler noget. Spørg til utryghed.

Snup et par ekstra flasker vand med til dem, der ikke selv kan bære dem hjem. Vi skal hjælpe hinanden med at føle os trygge, også selv om vi forhåbentlig aldrig for brug for så meget som en dåse tun fra det nødlager.

Og kære I., jeg vil opfordre dig til at tale med andre om din bekymring. Snak med folk, du møder. Der er mange, der går med samme tanker, men bekymringer har det med at vokse sig store, hvis man går og tumler med det alene.

Tak, fordi du skrev til mig. Skriv bare igen, hvis du føler dig alene.

Mange hilsner fra Puk