Hjælp efter trafikulykke

Tirsdag, 20. august 2024
Bettina Post
Illustration: AGD
Hvilken form for hjælp har ægtefællen ret til, når manden er blevet hjerneskadet efter en trafikulykke? Læs Bettina Posts svar til læseren.
Socialt set kørestol efter trafikulykke

Kære Bettina

Min onkel var desværre involveret i en alvorlig trafikulykke sidste år. En fuld mand kørte ind i hans bil med høj fart, og min onkel sidder nu i kørestol og kan ikke klare sig selv, da han har fået en hjerneskade.

Hans kone (min moster) er gået helt ned med flaget efter ulykken. Hun er begyndt at drikke i smug (har vi fundet ud af), og selv om hun gør, hvad hun kan, for at hjælpe min onkel med personlig pleje og spisning, har hun ikke overskud til meget mere.

Efter ulykken har de fået en pæn erstatning, som de bruger af til at forsøde tilværelsen lidt og til rengøringshjælp.

Mit spørgsmål er nu: Har de ret til en eller anden form for aflastning? Min moster er ikke interesseret i, at min onkel skal flytte væk, men jeg tænker, at det vil være godt for dem begge, hvis han f.eks. kunne komme lidt væk nogle dage om ugen, så hun kan få tid til andre ting. Hun arbejder på deltid nu, og de har ingen børn. Økonomisk klarer de sig fint nok.

Anne

Kære Anne

Sikke en trist historie. Det slår mig, at selv om der er udbetalt en flot erstatning, så har penge meget lille værdi, når livet tager sådan en drejning.

Der findes heldigvis mulighed for at give din moster nogle pauser fra hendes nye liv som hjælper og plejer for din onkel. Det kræver en ansøgning til kommunen, som har mulighed for at bevilge afløsning eller aflastning til din moster, hvor din onkel enten ”passes” af andre i begrænsede tidsrum – f.eks. på et aktivitetscenter nogle timer et par dage om ugen − eller hvor han med jævne mellemrum kommer på korte aflastningsophold på et plejehjem.

Bevillingen kommer an på, hvad deres kommune mener, de ud fra en konkret vurdering har ret til.

Man kan håbe, at en smule aflastning kan give din moster så meget frihed, at hun igen kan have et liv udenfor hjemmet, så hun ikke længere har behov for at dulme sin sorg med alkohol. Og ellers kan det måske være godt for jer at vide, at hun også har ret til gratis alkoholbehandling, hvis I kan motivere hende for det.

De bedste hilsner Bettina