Kære Puk
Mormor kan ikke klare julemaden længere
Trods sine kun 25 år har Monica Fabricius en styrmandseksamen fra England, har sejlet på lystbåd under varmere himmelstrøg, er uddannet bådebygger og har overtaget det hæderkronede træbådebyggeri i Marstal, Ebbes Bådebyggeri. Desuden er hun brandmand på deltid, sejler postbåd til øen Birkholm og kører motorcykel.
LÆS OGSÅ: Kommunen tilbød førstidspension - Camilla fik en læreplads
Efter 9. klasse rejste Monica til England og tog en oceanmaster-eksamen, der svarer til en dansk styrmandseksamen, og derfra fik hun hyre som besætning på lystyachts, som sejlede rundt i Caribien, Middelhavet og i de danske farvande om sommeren.
For fire år siden gik Monica i land og blev uddannet bådebygger ved Ebbes Bådebyggeri & Sejlloft samt på skolen i Helsingør, hvor hun også mødte sin kæreste, der i dag arbejder på bådværftet i Gilleleje. Mens hun gik på skolen, tog hun kørekort til motorcykel.
- Siden jeg var barn, havde mine kusiner og jeg talt om, at vi skulle køre motorcykel. Det har vores fædre også altid gjort, fortæller Monica, hvis mor var mindre begejstret for tanken.
- Men hun sagde, at hvis jeg absolut skulle have en motorcykel, så skulle den i hvert fald være rød. Og sådan blev det.
Ebbes erfaring
Sidste sommer overtog Monica Ebbes Bådebyggeri efter Ebbe Andersen, der havde haft det siden 1974. Ebbe havde ønsket at sælge forretningen i nogle år, men ventede på den rigtige køber. Så Monica kom i lære, de to kendte hinanden i forvejen, og nu har Monica overtaget den daglige drift, mens Ebbe de næste to år kigger forbi dagligt for at se, om alting kører, som det skal.
- Det, jeg primært laver, er at køre kran og hejse bådene op og ned. Og så tager jeg mig af logistikken. Det er ikke bare sådan lige at tage rundt i landet og finde lige netop det træ, som skal bruges til master og både. Der er mange kriterier, der skal være opfyldt, og det kræver, at man ikke kun har lavet to-tre master, som jeg gjorde, da jeg var i lære. Det kræver mange års erfaring, som Ebbe bidrager med, fortæller Monica.
En stor omvæltning
Da Monica som 16-årig havde afsluttet 9. klasse, tog hun ud at sejle, og hun nød livet på havet. Så det var en stor omvæltning for hende at gå i land og overtage bådebyggeriet.
- Jeg var vant til at stå 30 meter oppe i en rig - vant til, at der skete noget hele tiden - så da jeg startede på et 7-16-job, manglede der et eller andet. Når jeg sejler, står jeg selv for brandsikkerheden om bord, og jeg synes, teorien i det er spændende. Så det var nærliggende at blive brandmand på deltid, siger Monica, der i princippet altid har vagt på Ærø, som i gennemsnit har omkring 10 brande om året.
Skrue til postbåden
For enden af den store hal står porten åben og afslører en smuk udsigt over Det Sydfynske Øhav. I åbningen hænger den postbåd, som Monica og hendes far skiftevis sejler ud til den lille ø Birkholm, som har tre helårsbeboere. Skruen er i stykker, og den skal laves hurtigst muligt, så livlinen til øen kan blive genoprettet. Monicas familie har et sommerhus på Birkholm, der ligger et kvarters sejlads fra Marstal, og her holder Monica sommerferie. Når hun da ikke er ude at sejle med en veninde eller nogle venner.
Monicas kæreste, Nicolai, er glad for sit job i Gilleleje, så han har ingen planer om at flytte til Ærø og blive ansat hos Monica. Børn er der heller ingen aktuelle planer om, for som Monica siger:
- Den slags er der ikke tid til at tænke på, når man vælger at købe et lille værft…