Kære Puk
Mormor kan ikke klare julemaden længere
Af Tonie Ørvad Andersen
Hele familien nyder havens fire æbletræer året rundt. Vi høster skønne frugter fra tre af dem, og det fjerde har fået et hæderfuldt hverv som "stativ" under børnenes legehus, fordi det er gammelt og udtjent. På denne årstid gnasker vi løs af de tidlige guldborgæbler, mens vi venter på Ingrid Marie og pigeonerne.
Æblegelé med calvados
Ingredienser:
1kg syrlige æbler
½ l vand
2 kanelstænger
2 stjerneanis
1 spsk. vaniljesukker
Dansukker Syltesukker, 1dl pr. dl færdig saft
5 cl Calvados
Skær æblerne i tern og kom dem i en gryde. Tilsæt vand, kanel og stjerneanis. Kog æblerne ved svag varme i 20 minutter. Hæld massen op i et saftklæde og lad saften løbe af i 15 minutter. Mål saften og hæld den tilbage i den nu rengjorte gryde. Tilsæt vaniljesukker og syltesukker. Bring det i kog og lad det koge i 10 minutter. Tilsæt calvados. Skum af. Hæld blandingen på varme, rengjorte glas eller flasker. Opbevares i køleskab
Pektin til æblegeléen
En del æbler dratter ned, selv om de ikke er modne, og de bliver også skattet som guld. De er nemlig velegnede til at lave gelé af pga. deres høje pektinindhold, som får geléen til at stivne. Det kan jeg huske, at min mor altid gjorde, og jeg elskede hendes æblegelé.
Desværre nåede jeg aldrig at få hendes opskrift skrevet ned, før hun døde, men heldigvis har jeg veninder, som er så dygtige husmødre, at de har ramt noget, der ligner næsten til forveksling.
Æblemænd med løvfaldshatte
Astrid og Rose trodser også gerne syrligheden i de grønne æbler for fornøjelsen ved at gnave igennem. Andre af æblerne sælger de til overpris i "købmandsbutikken" midt i sandkassen. Og så har jeg i år sat mig for, at vi skal lave små æblemænd med tændstikarme og løvfaldshatte.
Sådan er det hos os med æbler. Alle muligheder bliver udtømt, og kun de allermest håbløse gnallinger og ormædte skrog bliver smidt i kompostbunken - hvor de for øvrigt også gør nytte!
Læs også: