Fik svangerskabsforgiftning to gange

Mandag, 9. november 2009
af Redaktion
Lægerne vidste ikke helt, hvad de snakkede om, da de sagde til Wicki at sandsynligheden for at blive ramt af svangerskabsforgiftning to gange, var næsten umulig
Ingen af de to piger bærer men efter deres tidlige ankomst til verden, Foto: Henrik Bjerg
Ingen af de to piger bærer men efter deres tidlige ankomst til verden, Foto: Henrik Bjerg

Fakta om svangerskabsforgiftning

Svangerskabsforgiftning optræder hos de fleste i en let form, men der findes også svære tilfælde, hvor den gravide er så syg, at man må afbryde svangerskabet. Svangerskabsforgiftning kan i værste fald udvikle sig til fødekramper, som kan være livstruende for både mor og barn. Man kender ikke årsagen til, at gravide udvikler svangerskabsforgiftning. Visse sygdomme og tilstande øger dog risikoen for af få svangerskabsforgiftning: sukkersyge, forhøjet blodtryk, hjertesygdomme, fedme og kronisk nyresygdom. Symptomerne på svangerskabsforgiftning er bl.a. forhøjet blodtryk, udskillelse af protein (æggehvidestoffer) i urinen, hævede hænder og fødder, hovedpine, hurtig vægt-øgning og pletblødninger.
Kilde: Netdoktor www. netdoktor.dk

Femårige Ida-Marie vejede 1.860 gram ved fødslen og lillesøster Josefine kun 575 gram, da hun kom til verden. De blev begge født for tidligt, fordi deres mor begge gange havde fået svangerskabsforgiftning, selvom lægerne havde sagt, at det var næsten umuligt.

Lille pige, der ville leve
Lille Ida-Marie kom til verden i 2004 ved kejsersnit, da Wicki, 31, havde svangerskabsforgiftning. Ved fødslen vejede Ida-Marie 1.860 gram. - Det var en meget stor forskrækkelse, men Ida-Marie var en sej, lille pige, der ville leve. Vi blev da også beroliget af lægerne, hvis - eller når - vi ville have et barn mere. Hvis blot vi ventede minimum et år, var risikoen for, at jeg igen skulle få en svangerskabsforgiftning næsten lig med nul. Senere har jeg læst flere steder, at risikoen for igen at få svangerskabsforgiftning er stor. Men lægerne sagde altså det modsatte, fortæller Wicki.

Halvt så stor som forventet
Wicki var nået omkring halvvejs i sin anden graviditet i 2006, da hun kunne mærke, at der var noget galt. Symptomerne på en svangerskabsforgiftning var på vej endnu en gang. - Og da jeg en aften målte mit blodtryk, og det var alarmerede højt, kørte vi på sygehuset i Horsens, fortæller Wicki. Wicki blev scannet og fosteret vejede kun 450 gram; halv størrelse af, hvad det skulle være. Alle håbede på, at hun trods svangerskabsforgiftningen kunne holde den lille ny i maven til uge 28, men så langt nåede Wicki aldrig, og Josefine kom til verden med sine kun 575 gram og 30 centimeter på Skejby Sygehus.

Gravid igen
Wickis moderkage var omkring 40 pct. for lille og fyldt med små blodpropper. Det betød, at Josefine ikke fik nok næring, derfor lå vægten så langt nede. Men Wicki og hendes mans Mogens, 34, var på intet tidspunkt bange for, at deres lille datter skulle dø. - Måske var det fordi, det var barn nummer to. Vi vidste bare, at hun ville overleve, som Wicki siger. Som kronen på værket er Wicki gravid igen. Det er ikke helt efter planen. Men undersøgelser på sygehuset i Skejby viser, at hun klarer graviditeten fint. Hun har termin den 23. marts næste år. Wicki følges dog nøje af lægerne på sygehuset i Skejby.

Af Claus Gjedsig

Se også:
Malou blev født 15 uger for tidligt