Fødselsdagskringle
Dej:
3 dl sødmælk
50 g gær
4 æg
Kornene af ½ vaniljestang
1 tsk. stødt kardemomme
100 g sukker
1 nip salt
Ca. 750 g hvedemel
200 g smør
Fyld:
200 g smør
100 g sukker
100 g marcipan
Fintreven skal af ½ -1 usprøjtet citron
100 g smuttede, grofthakkede mandler
Æg, sukker og mandelflager til pynt
Varm mælken, til den er lillefingervarm, og rør gæren ud heri. Tilsæt æg, vanilje, kardemomme, sukker og salt. Brug gerne en røremaskine med æltekrog og tilsæt hvedemelet, til det er som grød. Kom smørret i i skiver og tilsæt mere mel. Fortsæt med at ælte i ca. 10 min., til dejen slipper skålen, men stadig er blød og glat. Stil den til hævning med et klæde eller plastfilm over og lad den hæve 1-2 timer et lunt sted.
Rør alle ingredienserne til fyldet til en blød smørcreme. Tril dejen til en lang pølse og rul den flad. Smør fyldet på midten og fold dejen sammen midt på. Luk den ved at klemme godt sammen om den. Fold pølsen til en kringle og lad den hæve tildækket ½ time på bagepapirbeklædt plade.
Pensl med æg og drys med perlesukker og mandelflager. Bages ved 200° i ca. 30-35 min., til overfladen er mellembrun og dejen gennembagt.
Smager allerbedst helt nybagt og lun.
Opskrift: Helle Brønnum Carlsen
10 superlækre chokoladekager - find din favorit