Første skridt på egen hånd

Mandag, 29. august 2011
af Redaktion
Det kan være vemodigt og overvældende at flytte hjemmefra - også på den økonomiske front. Der er pludselig mange ting at tage stilling til. Mette Reissmann, der er ekspert i privatøkonomi og jura giver dig her et par fif til, hvad du skal holde øje med, når alt det praktiske omkring en flytning vælter ned over dig eller dine børn...
Foto: Carina Krüger
Foto: Carina Krüger


Noget af det allervigtigste er, at du selv skal være ansvarlig for en lang række aftaler. Hver gang du skriver under på noget, indgår du i en aftale. Du skal derfor altid læse alle aftaler grundigt igennem, så du ikke kommer til at skrive under på noget, du ikke kan stå inde for. Det er vigtigt, at du forstår aftalen og gør dig fortrolig med, hvilke rettigheder og pligter du har.

  • Husk altid at læse det med småt. Er du i tvivl, så spørg nogen til råds. Hvis du herefter kan gå ind for aftalen, så skriv under.
  • Gem alle dine aftaler i en mappe, så du altid kan finde dem. Det har du brug for.
  • Uanset om du bor til leje eller i ejer- eller andelsbolig, er der betingelser for at bo i ejendommen. Langt de fleste lejeaftaler eller foreningsvedtægter indeholder et afsnit om støj, så du kan ikke forvente, at du nu kan holde fester hver weekend uden at tage hensyn til de andre beboere.
  • Efter at du er flyttet ind, skal du gemme kvitteringerne, hver gang du har betalt husleje. Så kan du altid dokumentere, at huslejen faktisk er betalt. Du kan gemme kvitteringer online og sikkert på spiir.dk - og det er faktisk gratis.
  • Husk at melde flytning til folkeregisteret i den kommune, hvor du bor. Det kan du gøre på nettet på borger.dk.
  • Sørg for at give venner og familie besked samt eventuelle sportsforeninger og aviser og blade, du abonnerer på.

Samboende med venner
Mange smukke venskaber er stødt på grund, når man skulle dele dagligdag og dørmåtte. Her er det værd at diskutere på forhånd, hvordan den fælles økonomi skal være, og hvad man i øvrigt forventer af hinanden i hverdagen. Regner I med at spise sam­men hver dag, og hvor mange nullermænd skal/kan I hver især holde ud? Jeg har selv boet i kollektiv, hvor vi havde hver vores hylde i køleskabet og med klare aftaler om oprydning og fester.
Er der store forskelle i forventninger og holdninger, så bliv enige om nogle husregler - og skriv dem ned.

Læg et budget og hold det
En uforudset stor regning kan hurtigt vælte læsset. Du gør derfor livet lettere for dig selv, hvis du har et overblik over dine indtægter og dine udgifter. Du kan lægge mere eller mindre deltaljerede budgetter, men hvis ikke du holder dem, så er det næsten spild af tid. Et budget giver tryghed, og det er godt at tillægge sig gode vaner, før du stifter familie.
For at få et fuldt overblik over dit forbrug kan du bruge spiir, som er en gratis onlinetjeneste, som er uafhængig af banker.

Find det du mangler til dit nye hjem i Familie Journals Shop og spar penge