Kære Puk
Mormor kan ikke klare julemaden længere
Søren Engebæk, 64 år, blev ganske overvældet over sin egen sangskriverkunst, da han i 2014 hørte sin første demoindspilning af sangen ”Kvinden i mit liv”:
– Jeg havde mange gange tidligere prøvet at skrive en hyldest til min hustru, Lone, og en formiddag lykkedes det mig. Tårerne trillede ned ad kinderne på mig, da resultatet lød fra højtalerne, husker sangeren, som fra tid til anden optræder under kunstnernavnet Søren E. og tillige har efternavnet Christensen på sin dåbsattest.
Baggrunden for nummeret er alvorlig. Trubaduren er overbevist om, at han ville være død af druk, hvis det ikke havde været for livsledsageren.
– Jeg var kun 14 år, da min far døde. Det fik mig til at forlade skolen og stikke til søs. Og da jeg i en alder af 20 år også mistede min mor, havde jeg lyst til at afslutte det hele. Men jeg var for meget af en kylling til at turde tage strikken, så jeg satte mig for at drikke mig ihjel i stedet. Det gjorde jeg en målrettet indsats for i de lange perioder, hvor jeg var på havet og kunne købe sprut for næsten ingen penge. Jeg drak 24 øl og en flaske whisky om dagen, og om aftenen, når vi spillede kort, kunne det blive til endnu mere.
En aften, hvor han var afmønstret i hjembyen Horsens, var det hans plan at tage nattoget til København for at hente et pengebeløb, han havde til gode i Rederiforeningen. Som timerne skred frem, fik han dog utallige genstande inden for vesten.
Læs om musikeren Erik Maribo fra ElsborgMaribo og hans store kærlighed. (link fjernet)
– I min brandert fik jeg mig forvildet ind i en container fyldt med murbrokker, og det sidste, jeg husker, er, at en kvindestemme spurgte, om jeg kunne undvære en smøg. Da jeg vågnede og kom til mig selv, sad jeg i toget på vej mod København med armen om en dame. Jeg undskyldte høfligt min opførsel, men hun svarede: ”Du skal ikke sige undskyld. Vi kommer sammen!”
Kvinden var naturligvis Lone, og i tiden, der fulgte, tog hun Søren kærligt i hånden og inspirerede ham støt og roligt til at ændre livsstil.
– Det foregik uden antabus eller andre former for behandling end hendes kærlighed, siger han.
Det forelskede par blev hurtigt til en familie. Tre sønner på 41, 39 og 37 år og i alt fire børnebørn er det blevet til.
Kandis-trommeslageren og hans syngende hustru elsker musik og hinanden. Læs her.
– Selv er jeg født i Norge, hvor mine danske forældre i sin tid mødte hinanden. Min mor var sygeplejerske, og min far keramiker. Da jeg var 7 år, rykkede de teltpælene tilbage til deres fødeland. Her boede vi først i et husmandssted på Djursland, som min driftige far renoverede og solgte, og fra jeg var 10, hed min hjemby Horsens, siger Søren, der i dag bor med hustruen i landlige omgivelser i Korning uden for Horsens.
Allerede da han som 15-årig drog ud i verden med sin spritnye søfartsbog i tasken, drak han mere, end godt var:
– Dengang tog man lettere på de ting. Og skipperen eller høkeren, der solgte mig drikkevarerne, var ligeglad med min alder, siger han.
Jobmæssigt har Søren bogstaveligt talt været vidt omkring: Han var flyttemand i otte år, men hans ryg kunne ikke holde til det i længden, så han blev eksportchauffør i stedet.
Dansktopmusik bragte Henning og Alice sammen. Læs historien her.
– Det var derigennem, jeg lærte countrymusikken at kende. Det var historierne i sangene, der tændte mig. Der var meget, jeg kunne identificere mig med. Præcis som med vores egen John Mogensen, der også er en af mine store helte. Efter min mening skrev John nogle af de bedste countrytekster nogensinde, selv om han rent musikalsk var i en kategori helt for sig selv.
I 1990 dannede Søren bandet Humørpatruljen, der fik stor succes hos dansktoppublikummet.
– Det var her, jeg fik hul på at skrive mine egne tekster og melodier. Min første sang var ”Så vender jeg dytten”, der også er kendt under titlen ”Horsens Fjord”. Den var inspireret af mine oplevelser som eksportchauffør og blev meget populær. Herefter gik det slag i slag, og vi fik blandt andet jobs til kroballer. Det havde jeg meget blandede følelser omkring.
– Når der kom folk op til os og spurgte, om ikke vi kunne spille noget med Kandis, tænkte jeg altid ved mig selv, at hvis de ville have Kandis, var det nok en bedre idé, hvis kroen hyrede Kandis. Til sidst tog jeg konsekvensen og lagde orkestret i graven. Nu var det min egen musik, der skulle i fokus, og det foregik primært ved solojobs på værtshuse.
Læs sangerinden Anne Marie Lindegaards stærke kærlighedshistorie her.
Nu om stunder indspiller han musik hos produceren Søren Them, og de har blandt andet udgivet norske versioner af nogle af hans danske sange.
– Min norske single, ”Mit land og fødested”, blev udsendt i Norge i 2016. Den er en hyldest til min fødeby, Gressvik, og det afstedkom en invitation til at komme og optræde ved festivalen Gressvik Sommerfest samme år. Her skulle jeg ovenikøbet være opvarmning til to af de store musiknavne fra 1970’erne: Uriah Heep og Nazareth.
Da Lone hørte det, gjorde hun store øjne og spurgte sin mand, om han vidste, hvilken sang der var den første, de havde danset til. Det var nemlig ”Love Hurts” med Nazareth.
– Det kunne jeg af gode grunde ikke huske, da det skete et par år før, vi overhovedet blev kærester, og jeg i øvrigt var lige så beruset, som jeg var hver eneste dag i de år. Men hun huskede det lige så tydeligt. Så jeg må jo have gjort indtryk, siger Søren med et finurligt smil om munden.
Mød sangeren Michael Korup og få hans livshistorie her.