Betænksom læser: Et godt råd mod hælspore

Søndag, 13. april 2025
Lotte Bang
Foto: Colourbox
Der er nærmest ikke nogen kropsdel, der er sværere at skåne end foden, men hvordan aflastes den så, når en hælspore generer? Få Familielægens svar her.
Kvinde i smerter tager sig til foden.
Behandling af et overbelastet område er typisk aflastning, men det kan være ret svært, når irritationen sidder under foden.

Kære Lotte Bang

​Jeg vil bare fortælle, at jeg for en halv snes år siden fik en hælspore. Det var ikke rart og efter at have prøvet lidt forskelligt, læste jeg et sted, at det var godt at gå i MBT-sko.

Jeg anskaffede mig både sko og sandaler via Den Blå Avis, og fra første dag med det nye fodtøj fik hælsporen fred. Jeg har nu gået med det i tre-fire måneder, og jeg har intet mærket til hælsporen siden.

Efterhånden har jeg givet rådet videre til en del veninder, som også har glæde af sådanne sko, så jeg tænkte, at flere skulle have rådet, og derfor har jeg skrevet til dig.

Mvh. R 

Kære R 

Tak for dit gode råd.

Hælspore, af mange kaldet plantar fasciitis, er en hyppig årsag til smerter under hælen. Smerterne skyldes overbelastning og irritation i området, hvor bindevævspladen i fodsålen hæfter til hælbenet.

Behandling af et overbelastet område er typisk aflastning, og det kan være ret svært, når irritationen sidder under foden. Derfor gælder det om at belaste området mindst muligt, og det kan ske på mange måder, bl.a. med særlige såler eller fodtøj, som du nævner.

Mange gange forsvinder smerterne af sig selv, men aflastning med det rigtige fodtøj samt en tilpasning af aktiviteterne, som har udløst smerterne, kan altså være en stor hjælp.

Derudover kan man prøve med særlige øvelser, bl.a. at stå på en trappe med tæerne og vippe op og ned i resten af foden. Det er en både god og lindrende øvelse.

Kærlig hilsen Lotte

Familielægen

Lotte Bang er Familie Journalens faste læge, og du kan konsultere hende om alt inden for sundhed, helbred og sygdom.

Send en e-mail til Lotte på: konsultation@familiejournal.dk