Night terror: Vågen krop og sovende hjerne

Fredag, 11. april 2025
Lotte Bang
Foto: Colourbox
God søvn er vigtig for vores fysiske såvel som mentale sundhed. Men hvad så, når ens barn græder sig gennem natten, vel at mærke i søvne? Få Familielægens svar her.
Træt mor og sovende barn
Ved søvnrædsel vågner barnet ofte grædende op en times tid efter, det er faldet i søvn, og er utrøsteligt og virker bange.

Kære Lotte Bang

Vi har en datter på to år, som altid har virket både glad og tryg. Hendes søvn har i perioder været urolig, men det sidste stykke tid er hun flere nætter vågnet grædende ca. en time inde i søvnen.

Hun virker virkelig bange og kan ikke rigtig vækkes, men sidder blot op i sengen og græder helt utrøsteligt. Efter 15-20 minutter er det overstået, og hun falder igen i søvn.

Hvad i alverden foregår der, og kan vi gøre noget for at undgå det?

Mvh. K

Kære K

Det lyder, som om jeres datter har det, man kalder søvnrædsel eller night terror.

Det er en ret almindelig og heldigvis helt ufarlig søvnforstyrrelse, som kan virke ret voldsom. Ved søvnrædsel vågner barnet ofte grædende op en times tid efter, det er faldet i søvn, og er utrøsteligt og virker bange, fuldstændig som I beskriver det.

De såkaldte anfald kan komme, fra barnet er omkring et år og stopper af sig selv senest omkring puberteten, men som regel meget før. Det er en arvelig tilstand, så ofte har en af forældrene også haft denne tilstand. Desuden får børn, som har night terror, lidt hyppigere andre søvnforstyrrelser som f.eks. at gå i søvne.

Grunden til søvnrædsel er, at barnet vågner lidt i overgangen fra én søvnfase til en anden. Det skyldes, at barnets hjerne er umoden og endnu ikke helt har lært, hvilke systemer der skal tændes og slukkes hvornår. Det kan også forklares sådan, at kroppen er vågen, mens hjernen stadig sover.

Der er ikke rigtig noget at gøre ved det, men som skrevet går det over igen, og barnet selv husker intet om episoderne.

Søvnrædsel har intet at gøre med stress, dårlig trivsel, ”forkerte” puttevaner eller andet, I har indflydelse på, så der er ikke andet at gøre end at holde om jeres datter, til hun falder til ro igen.

Kærlig hilsen Lotte

Familielægen

Lotte Bang er Familie Journalens faste læge, og du kan konsultere hende om alt inden for sundhed, helbred og sygdom.

Send en e-mail til Lotte på: konsultation@familiejournal.dk