Gode råd mod lægkramper

Tirsdag, 12. november 2024
Lotte Bang
Illustration: Martin Silz
Denne brevskriver har kæmpet med lægkramper i 20 år, men har fundet to ting, der hjælper mod kramperne. Hun giver sine gode råd videre her.
Ældre kvinde sidder i stol og peger på sine lægge

Kære Lotte

Jeg har kæmpet med lægkramper de seneste 20 år, og desværre blev de yderligere forstærket, da jeg begyndte at tage statiner for kolesterol.

Gennem årene har jeg afprøvet en del ting i håb om at reducere generne, og jeg har rent faktisk fundet frem til to ting, som selvfølgelig er ganske uvidenskabelige, men som har virket for mig.

For det første hjælper det mig at sove med tykke kondisokker, uanset om det er sommer eller vinter. Så forsvinder kramperne næsten helt, og hvis de en gang imellem alligevel dukker op, har jeg et andet tip.

Lav en træklods med en højde på seks-otte cm, og afrund kanterne. Sæt forfoden på træklodsen, og vug op og ned, hvilket aktiverer musklerne i både fod og lægge. Det er særlig godt at gå så langt ned, at hælen næsten rammer gulvet, for derved strækker man virkelig ud i muskler og gener på bagsiden af læggene.

”Gode lægge”

Kære "Gode lægge"

Tusind tak for rådene. Der er altid mange, der skriver, når lægkramper bliver bragt op i bladet, og da det er en gene, mange døjer med, er alle råd velkomne.

Tykke sokker holder lægmusklerne varme, og varme muskler slapper ofte af, så det giver god mening, at det kan hjælpe nogle. Andre sværger omvendt til at behandle akutte lægkramper med ispose.

Den gode øvelse, du beskriver, kan vel strengt taget også udføres på et trappetrin, så folk, der ikke er stærke ud i træskærerarbejdet, også kan være med.

Generelt er der ikke fundet noget, man kan gøre for at undgå lægkramper. Både for lidt og for meget aktivitet i musklen kan forværre det, men enkelte undersøgelser tyder på, at daglig udspænding og moderat aktivitet af lægmusklerne kan være gavnlig, fuldstændig som du foreslår.

Kolesterolmedicin kan i sjældne tilfælde give ømme, smertefulde muskler, og i så fald skal man straks tale med lægen om en eventuel anden behandling. Kolesterol er en forebyggende medicin, og den skal helst kunne tages uden væsentlige bivirkninger.

Kærlig hilsen Lotte.

Familielægen

Lotte Bang er Familie Journalens faste læge, og du kan konsultere hende om alt inden for sundhed, helbred og sygdom.

Send en e-mail til Lotte på: konsultation@familiejournal.dk