Jeg har ferie og stresser over det

Mandag, 12. august 2024
Af Puk Elgård
Foto: Birgitte Ahlmann
En læser kæmper med at kunne slappe af og komme ned i gear, mens hun har ferie. Hun føler sig mere stresset, end hun gjorde, da hun arbejdede.
En kvinde der ligger og steger ude i solen.

Kære Puk

Jeg har fået ferie for knapt 14 dage siden, og om 14 dage er jeg tilbage, og så kører det derudad med job, børn, aktiviteter og hele familielivet. Jeg har et meget travlt arbejdsliv, er samtidig aktiv i lokalområdet og har meget energi, men jeg kan godt mærke, at kræfterne ikke er helt, som de var engang.

Mit problem er, at jeg nærmest har mere stress, nu hvor ferien er i gang. Jeg er slet ikke afslappet og kigger bare på kalenderen og føler ikke, jeg har fundet ro.

Hver dag går jeg rundt og føler mig stresset over, at jeg ikke er afslappet. Hvordan skal jeg dog komme ud af den fornemmelse, og hvorfor kan roen ikke indfinde sig i mit system, når jeg nu allerede har haft 14 dage til at slappe af?

Jeg ved egentlig ikke, hvorfor jeg skriver til dig? Måske endnu en overspringshandling, som jeg håber, vil bringe ro. Men nu sender jeg dig mailen, og det var faktisk meget rart at få tankerne skrevet ned. Giver det mening?

God sommer, kære Puk og tak for alt, det du giver til os, der bruger og læser brevkassen.

Den stressede

Kære Den stressede.

Det hele giver mening. Man siger en galophest har høj puls og mange uregelmæssige ekstra hjerteslag, når den står i boksen, men når den spurter afsted på galopbanen, er dens puls regelmæssig, og hjertet slår den takt, det skal.

Jeg har ikke undersøgt den teori til bunds, men jeg kan bruge den som et billede på det, du og mange af os andre føler, når vi skruer ned for det høje tempo. Nu står du i boksen, men adrenalinen pumper stadig.

Du skriver, du er en kvinde med meget energi. Det er du, men måske skal du til at tænke over en anden betegnelse, når du beskriver dig selv. Du er en kvinde med meget energi, men med behov for ro og omsorg.

Alle har en grænse, og på et tidspunkt kan vi ikke holde det tempo, vi er vant til. Måske har du mødt din grænse, og det er helt i orden. Du skal lytte til signalerne, ellers kan det gå galt. Det kan være symptomer på stress og overbelastning, du oplever, og så skal du tale med din læge om det.

Når du har læst det her, fortæller du dit system, at du tager hånd om det. Sig til dig selv, at du har hørt signalerne og nu lægger nye planer for, hvor aktiv du skal være, og hvor meget arbejde du kan klare. Fortæl dig selv, at det er nye tider efter sommerferien.

Måske skal du skrive det hele ned. Beskriv, hvordan din drømmehverdag ser ud med den mængde job og aktiviteter og den mængde ro, du drømmer om. Når du har gjort det, lukker du bogen og holder ferie.

Hvis du ikke kan sidde stille og sole dig eller læse en bog, kan du også slappe af med at gå lange ture. Det er ikke altid, man kan hvile sig til ro. Men hver gang, tankemylderet dukker op, siger du ”tak, jeg er opmærksom på det. Der er nye boller på suppen efter ferien. Lige nu har jeg fri”. Så må du hen ad vejen finde ud af, hvordan du løser det, så du får det bedre.

Skal du til lægen? Skal du have ændret på dine arbejdsopgaver? Hvilke aktiviteter skal du droppe?

Jeg tror, denne lille brevudveksling har startet en proces, og jeg er glad for, du skrev.

Du får en lille hjemmeopgave. Arbejd med din vejrtrækning. Tag nogle dybe rolige vejrtrækninger. Vær opmærksom på, hvordan din krop er. Er den anspændt, uden at du har opdaget det, så vælg aktivt at få den til at slappe af. Sænk skuldrene. Slap af i maven. Det kan man gøre mange gange i løbet af en dag.

Jeg ønsker dig held og lykke – og bare til sidst: Det er ikke min erfaring, at den slags du oplever nu, går over af sig selv. Du må handle.

Varme hilsner fra Puk