Du kender det sikkert godt. Du har i flere dage, måske ligefrem uger eller måneder, gået med tanken om, at nu skal det være, nu skal du afsted på den løbetur.
Men der er langt fra tanke til handling, for hvordan kommer du lige i gang? Og hvorfor er løb egentlig så sundt for os? Lad os svare på det sidste spørgsmål først.
Løb forbedrer bl.a. hjertet og kredsløbet, og personer, der er i god kondition, lever ofte længere.
Det fortæller personlig træner Annie Stahel, som har skrevet bogen ”Træningsbog for voksne kvinder” samt den gratis e-bog ”Sådan kommer du i gang med at løbe”.
– Løb er kardiovaskulær træning. Kardio betyder hjerte, og vaskulær betyder kar, så det er hjerte-kar-systemet, du styrker ved løb. Det gør du, fordi blodet bliver transporteret rundt i kroppen, og når du får høj puls, er hjertet nødt til at pumpe stærkere, så der kommer mere blod rundt, fortæller Annie Stahel.
Hun forklarer yderligere, at blodet skal være iltet, og for at det bliver det, trækker du vejret tungere. Du bliver mere og mere forpustet, for så kan du sende mere ilt rundt i kroppen.
– Det er sundt for kroppen at blive iltet igennem, for lungerne at blive brugt og for hjertet at slå.
Du er naturligvis ikke tvunget til at dyrke kardiotræning, men vil du være sund og rask, er det altså en god idé. Og netop løb er oplagt, for ifølge Annie Stahel kan stort set alle lære at løbe.
I sit job som personlig træner møder hun mange forskellige mennesker, og hun har bemærket, at nogle kvinder lader sig begrænse af, at de hverken kan løbe langt eller hurtigt.
– Nogle kan løbe 100 meter, mens andre træner op til et halvmaraton. Løb er individuelt, og enhver indsats tæller i det store regnskab, forklarer Annie Stahel.
Hun opfordrer til, at du som begynder lægger blødt ud. Løb f.eks. små distancer i intervaller. Har du snøret dine sko og er ude at gå en tur, er du faktisk allerede i gang, og så kan du f.eks. løbe 200 meter eller et halvt minut, alt efter din form.
Du kan også vælge at løbe efter et program, du finder på nettet eller i en løbeapp.
Spørgsmålet om, hvorvidt man kan være for gammel til at løbe, svarer Annie Stahel også gerne på.
– Du er aldrig for gammel til at bevæge dig, og det gælder også i forhold til løb. Dét kroppen kan, må den gerne.
Ifølge Annie Stahel kan øget bevægelse også hjælpe på gigt. Når du bevæger dig, producerer du nemlig mere ledvæske, som ”smører” dine led. Men du skal ikke løbe over din smertetærskel, påpeger hun.
– Du er nødt til at mærke efter. Har du fået skiftet et knæ, kan det være, du skal nøjes med rask gang eller dyrke en anden form for konditionstræning, siger Annie Stahel, der glædeligt fremhæver endnu en fordel ved løb:
– Løb er gratis og kan praktiseres alle vegne, uanset om du er hjemme, i sommerhus eller ude at rejse.