Socialt Set
Bedsteforældres rettigheder
Du tænker måske ikke over det, men dine knogler er, som alt andet væv i din krop, levende. Det betyder, at knoglerne ændrer sig med tiden afhængigt af din livsstil. Ligesom du bliver slappere, hvis du ikke vedligeholder og styrker dine muskler ved at bruge dem, bliver dine knogler efterhånden mere porøse, hvis du ikke bevæger dig tilstrækkeligt.
Sund mad har også en forebyggende effekt.
Det fortæller Lars Hyldstrup, der er overlæge på Osteoporoseenheden på Endokrinologisk Afdeling på Hvidovre Hospital. Han har beskæftiget sig med osteoporose – den faglige term for knogleskørhed – i over 40 år.
– Knoglerne har også brug for protein, kalk og D-vitamin fra kost eller kosttilskud. Er din livsstil ikke knoglesund, får du ikke så stor effekt af at være fysisk aktiv. Sund kost og motion bør gå hånd i hånd, siger Lars Hyldstrup.
Op mod 650.000 danskere lider af knogleskørhed, og skønsmæssigt er 500.000 af dem slet ikke klar over det, mener overlægen.
– Det store problem er, at knogleskørhed ikke giver ét eneste symptom. Deraf navnet ”Den lydløse tyv”. Er du ikke opmærksom på evt. risikofaktorer, kan sygdommen være fremskreden, når du pludselig mister balancen og får et knoglebrud, og først dér opdager, at du lider af knogleskørhed, siger Lars Hyldstrup.
Et brud i håndleddet vil ofte være det første, fortæller han. Faldet, som forårsager det, behøver heller ikke være voldsomt. Men det er netop de mindre fald, der opleves som ubetydelige, der bør vække mistanke om knogleskørhed:
– Et håndledsbrud er i sig selv ikke så alvorligt et brud, men vi bør se det som en risikofaktor for hoftebrud, brud på overarm/skulder eller sammenfald i ryggen. Disse brud er ofte forbundet med et stort tab af livskvalitet og forkortet livslængde. Kontakt derfor din læge, hvis du får et brud efter et mindre traume, opfordrer Lars Hyldstrup.
Knogleskørhed er ikke en ”kvindesygdom”, selv om nogle stadig tror det.
– Det hører jeg af og til ved middagsselskaber, og altid fra mænd. Det er da også rigtigt, at der er flest kvinder, der lider af knogleskørhed, men mænd rammes bestemt også, siger Lars Hyldstrup.
Idéen om, at knogleskørhed er en kvindesygdom, hænger også sammen med, at man tidligere kun forbandt knogleskørhed med kvinders overgangsalder.
– Dengang var østrogen til kvinder ved overgangsalderen den eneste mulighed for behandling. I dag har vi langt mere effektive præparater, som kan anvendes af både kvinder og mænd.
Du er 75+
Du er kvinde
Du er arveligt disponeret for osteoporose, hvis din mor, far eller søskende er ramt
Du har haft dit første knoglebrud
Du er gået tidligt i overgangsalder (før 45 år)
Du bevæger dig for lidt i hverdagen
Du indtager ikke nok protein, kalk og D-vitamin (gennem kost eller tilskud)
Du lider af andre sygdomme eller tager særlig medicin, som kan skade knoglerne
Du ryger
Du drikker mere end Sundhedsstyrelsen anbefaler (maks. 10 genstande om ugen)
Tilhører du én eller flere af disse risikogrupper, kan du søge læge og evt. få en henvisning. En undersøgelse for knogleskørhed består af en særlig scanning, som er ufarlig og smertefri, samt blodprøver