Kære Puk
Mormor kan ikke klare julemaden længere
Alene det spåntækkede spirs facon gør kirketårnet velegnet som kulisse til et romantisk juleeventyr. Og prikken over i'et er bindingsværket, der peger tilbage til svundne tider og fuldender stemningen. Nej, det er ikke svært at se, hvad der gør Suldrup Kirke i Himmerland til et oplagt bud på årets julekirke i Familie Journal. Og det er den så blevet i denne uge, hvor den pryder forsiden af vores traditionsrige julehæfte som omdrejningspunkt for Joy-Ann Lee Fernandez Rusbjergs stemningsfulde tegning.
– Bindingsværket er usædvanligt og gør kirken helt speciel og genkendelig. Jeg kan sagtens forstå, at I har valgt den som julekirke, siger 54-årige Helge Maagaard, der er sognepræst for kirkerne i Suldrup og Sønderup.
Det sjove i den forbindelse er, at kirketårnet slet ikke er så gammelt endda. Det blev opført i 1944 i forbindelse med en udvidelse. Og præsten selv er såmænd spritny. Han blev fastansat i januar i år.
Læs også: Jul før kristendommen: Ædegilde og nordiske guder
– Da havde jeg dog allerede været ansat i et vikariat i halvandet år. Og det må være gået godt, for jeg blev kraftigt opfordret til at søge den faste stilling, siger Helge, som i den forbindelse flyttede ind i præstegården i Sønderup, hvor den er placeret, fordi Sønderup Kirke inden udvidelsen i Suldrup var sognets største.
Sognepræstens vej til fast stilling i det nordjyske er lang og snørklet og breder sig ud over det meste af danmarkskortet:
– Jeg læste teologi i Aarhus og blev færdiguddannet i 1997, hvorpå jeg kom til Bethlehemskirken på Nørrebro i et års vikariat, der blev forlænget med yderligere et år. Siden gik turen videre til vikariater i Overlade i Vesthimmerland og i Holstebro. Jeg bragte alt mit habengut med mig til hvert nyt sted, og efterhånden opstod behovet for at have en fast base, husker Helge.
Læs også: Morten Korch-helten blev præst – med barnetroen i behold
Han bosatte sig derfor i 2002 i Aarhus, som var den by, han havde den tætteste tilknytning til. Herfra pendlede han til skiftende vikariater rundt i landet.
– Jeg har stort set arbejdet i samtlige danske stifter. Pudsigt nok undtagen Aarhus, hvor jeg var tæt på at få job, da den faste stilling i Suldrup og Sønderup kom ind i billedet. Nu har jeg også nået en alder, hvor det er rart at have fast job. Og her i sognet er jeg beriget med et menighedsråd, som består af imødekommende og ansvarlige mennesker, der ikke er bange for at tage opgaver på sig, fortæller han.
Til plussiden hører også et godt samarbejde med kirkepersonalet, der omfatter to gravere, to kirketjenere og en hjælper. Og så prøver præsten og hans folk naturligvis at udvide paletten af tilbud og tilpasse sig tidens kirkegængeres behov:
– Vi har familiegudstjeneste syv-otte gange om året med efterfølgende spisning i sognehuset. Vi laver maden og stiller an, og så har vi ellers socialt samvær med sognebørnene. En anden nyhed er babysalmesang, som vi har en gang om ugen. Og i september gik vi helt nye veje og skabte, hvad vi kaldte for en grøn familiegudstjeneste i stedet for vores traditionelle høstgudstjeneste. Inspirationen kom selvfølgelig fra den aktuelle bekymring for Jordens klima. Og uden for kirken havde vi plantet et stort, grønt G i græsset.
Den forestående højtid er selvsagt i enhver forstand et af årets lyspunkter for de fleste mennesker såvel som en hovedbegivenhed i kirkelig sammenhæng.
– Alene juleaftensdag har jeg fire gudstjenester. Heriblandt én i Himmerlandshave, som jeg besøger en gang om måneden. Det fortsætter 1. og 2. juledag, og så er der nytårsgudstjenesten 31. december om eftermiddagen, hvor der er champagne og kransekage til kirkegængerne bagefter. Her i Suldrup holder vi også juleafslutning for de lokale dagplejere og børnehaver. Det er vores kirke- og kulturmedarbejder, Kathrine Kofod, der står for det, fortæller Helge.
Læs også: Mikkel har købt byens kirke: Det er ikke en bolig som andre
Han betegner julen som en fantastisk tid. Ikke mindst i kraft af den massive, folkelige opbakning til højtidens traditioner – herunder dem, der hører under hans fagområde.
– Det er en stor personlig glæde for mig at forberede en juleprædiken. Det giver mig mulighed for at fordybe mig i den historie om Jesu fødsel, som jeg kender så godt. Og min vision om julen bliver uddybet, hver gang jeg opdager en ny ting og finder nye måder at sætte det glade budskab sammen på.
Tilmed kører menneskers tilværelser ifølge præsten i et helt unikt gear i juletiden:
– De fleste holder helt fri. Tiden forsvinder, og man glemmer den daglige rytme og fornemmelsen af, hvilken ugedag det nu er den pågældende dag. Det er uhyre sjældent, at man oplever et antal dage helt uden dagsordener. Noget andet er, at jeg så lige præcis arbejder i de dage. Men den forandrede stemning er tydelig også for mig.
Læs også: Man tager en saks... og klipper sig et liv
Når Helge træder ind i det fyldte kirkerum, mærker han den højspændte forventning fra børn og voksne i alle aldre.
– Der er en let stemning til stede. Det er selve julestemningen, der er på spil. Og jeg kan se i ansigterne på hver enkelt, om de har haft styr på julehalløjet gennem længere tid, eller om de lige akkurat har nået det. Nogle er i deres stiveste puds eller en pels, mens andre tager mere afslappet på formerne. Der er enlige, og der er familier. Alle typer er repræsenteret, siger Helge Maagaard.
I år er det 103 år siden, at Familie Journals traditionsrige julehæfte første gang havde en kirke på forsiden, men det er blot andet år, at Danmarks største ugeblad også udgiver årets julekirke som julekugle – lige til at hænge på træet. En dejlig juletradition.
Illustrationen er lavet af vores dygtige Joy Ann Lee Fernandez Rusbjerg, og kuglen kan købes for 49,95 kr. inkl. levering her. (link fjernet)