Kære Puk
Mormor kan ikke klare julemaden længere
Historien her er fyldt med kærlighed og hygge i samme mængder som mange andre Familie Journal-historier. Men den er også anderledes i kraft af de specielle omgivelser, den foregår i.
For Silke Danø Klingberg og Mads Frederik Markersen, der begge er 23 år, bor på Refshaleøen i København i en af i alt seks såkaldte riggere. Ja, faktisk er de kulørte huse, som er tegnet af arkitekten Bjarke Ingels og bygget af containere, placeret i vandet ved Refshaleøen. Så når man er i en af de små lejligheder til studerende, mærker man nu og da bygningen vugge som en båd.
– Fra første dag har vi oplevet en helt vild interesse for containerlandsbyen. Stort set alle forbipasserende reagerer med nysgerrighed, begejstring og masser af glade smil, og fra min lejlighed kan man næsten høre alt, hvad folk på kajen siger. Det er sjovt, og vi bliver konstant mindet om, hvor heldige vi er at bo her, siger Silke.
Hun og Mads var i juni 2018 de første studerende, der flyttede ind i riggeren, der dengang var den eneste af slagsen, da de andre endnu ikke var bygget. Halvdelen af de 12 lejligheder var sat til salg, og via forældrekøb reddede de sig hver en bolig i komplekset.
Læs historien om, hvordan kærligheden fik Claire fra Malta til Vejle.
– Der gik næsten to måneder, inden de andre begyndte at rykke ind, så i begyndelsen havde vi det hele for os selv, fortæller Mads, der hurtigt fik et godt øje til sin nye husfælle.
– Jeg oplevede Mads som en rigtig god nabo, der ofte lavede middag til os begge, tændte stea-rinlys og altid havde en flaske vin parat. Måske var jeg lidt naiv, men i lang tid gik det hen over hovedet på mig, at der kunne være mere i det, mindes Silke.
Mads arbejdede på det tidspunkt på en restaurant, hvorfra han kunne købe lækre vine med hjem. Og når han havde fri, kunne han bruge timer på at kokkerere – en hobby, som Silke nød godt af.
– Selv var jeg mere typen, der nappede en færdigret i farten. Steff Houlbergs biksemad fandt ofte vej til mit bord, siger hun.
Der gik adskillige uger, inden det gode naboskab udviklede sig til andet og mere.
– Men en aften midt i juli havde jeg haft en dårlig dag og var ret nedtrykt, så jeg sendte Mads en besked og spurgte, om han havde mere af den gode rødvin. Han var på arbejde, men da han kom hjem med rødvinen tæt på midnat, var det en helt fantastisk, stjerneklar nat. Vi besluttede at overnatte på tagterrassen og slæbte en boksmadras derop. Da gik der kysseri i den, fortæller Silke.
Det var svært for forelskede Martin at tage afsked med Lizzy i Lima. Læs historien her.
Kort efter at de med hendes udtryk var begyndt at ”kæreste rundt”, tog Mads på sommerferie i Sri Lanka med sin familie.
– Jeg tror, mine forældre hurtigt regnede ud, at vi var lidt mere end naboer. De påstår i hvert fald, at jeg ikke talte om andet end dig i de 14 dage, siger han henvendt til Silke.
Hjemvendt fra ferie foreslog han Silke, at de officielt skulle blive kærester. Svaret var dog nej.
– Jeg tænkte, det var verdens dummeste idé at blive kæreste med sin nabo. Tænk, hvis det gik galt mellem os, og vi gik rundt med knuste hjerter, men var tvunget til at bo op og ned ad hinanden. Det kunne blive et rent mareridt, forklarer Silke.
De tilbragte dog fortsat mange hyggestunder sammen og kunne snakke og grine i timevis. Og Mads gav ikke op.
– En aften stillede jeg på hendes værelse med en ny tandbørste i hånden og foreslog, at den kunne stå på hendes badeværelse, hvis det ellers var i orden med hende. Det faldt hun for, og siden har vi regnet den dag for vores kærestedag.
Mads’ værelse fungerer nu som parrets soveværelse og morgenmadskøkken, mens Silkes er dagligstue og aftenkøkken.
– Dermed har vi jo ret fine forhold sammenlignet med de andre beboere på riggeren. Men der gik alligevel et år, før vi var modige nok til at smide den ene seng ud, siger Silke.
Mads tager over:
– Pladsen i værelserne er godt udnyttet. For eksempel er der masser af opbevaringsplads under senge og sofaer. Men når man bor her, bliver man hurtigt klar over, at man må af med de ting, man ikke bruger.
Værelserne er på hver 21 kvadratmeter – eller 24, hvis man regner depotrummene med.
– I mit depotrum har jeg blandt andet mine skistøvler og mit kajakgrej, fortæller Mads, der ikke bare har kajakroningen som hobby, men til dels lever af den.
Parterapeuten fandt selv kærligheden, men parret er også hinandens modsætninger. Læs mere her.
Han tjener penge som kajakinstruktør i Kajakklubben Nordhavn. Og så læser han i øvrigt idræt, så der må siges at være en klar sammenhæng mellem hans valg af uddannelse, studiejob og fritidsinteresse.
– Min kajak står i riggerens fællesrum. Når jeg skal på arbejde, sætter jeg den i vandet og ror derover, siger han.
Og der er mange andre fordele ved at bo i containerhusene:
– Vi bor lige ved siden af et havnebad og begynder at hoppe i vandet i april og fortsætter til hen ad efteråret. Og man kan fange fisk direkte fra sin terrasse, siger Mads.
Silke studerer medicin og har studiejob som sekretær i en lægepraksis. Hun har tidligere boet til leje på Margretheholmen tæt på. Da kontrakten udløb, ville hun dog nødig væk fra området, og heldigvis faldt hendes mor over en omtale af de nye, specielle studenterboliger.
Noget af det, hun fremhæver ved containerbyen, er, at beboerne ikke mangler underholdning, når de kigger ud ad vinduerne.
– Blandt andet er der mange polterabender. Og vi kan se folk bungeejumpe fra kranen på Halvandet. Derudover har vi haft Haven Festival som nabo. Vi kunne sidde i Mads’ lejlighed og opleve det canadiske band Arcade Fire, fortæller hun.
Læs en sød historie om kærlighed, musik, depressioner og healing i Øster Hassing.
Af de tre somre, parret har oplevet på stedet, har den sidste dog været atypisk. På grund af corona og nedlukning af nattelivet har Refshaleøen været et af de steder, hvor unge har været samlet, festet og hørt høj musik på medbragte soundbokse.
– Selv for os, der er unge, har det været belastende. Det var umuligt at få sovet, og vi har flere gange måttet ringe efter politiet, ligesom vi har været i dialog med kommunen om problemet. Forhåbentlig er alt normaliseret til næste sommer, siger Silke.
– Om vinteren er her til gengæld næsten ingen mennesker, og man kan gå en tur i den mest fantastiske ro. Det er en anden fed ting ved at bo her: Man kan virkelig mærke årstidernes skiften, siger Mads.
Frank og Yvonne elsker musikken og hinanden. Læs deres historie her.