Initiativet "Demenskor i Danmark" har på få måneder skabt både livsglæde for mennesker med demens og bred folkelig oplysning om en udbredt sygdom.
Mens hele Danmark er blevet rørt over DR’s dokumentarserie ’Demenskoret’, er nye demenskor begyndt at skyde op i kirker, på aftenskoler og andre institutioner i hele landet.
Hundredvis af korledere er blevet uddannet i at lede korsang for mennesker med demens, mens medarbejdere på plejehjem, aktivitetscentre og demenscafeer har fået sangkurser.
Bag initiativet står Alzheimerforeningen, Sangens Hus, Aalborg Universitet og DR, der onsdag modtog Folkeoplysningens Pris 2024 for initiativet.
Prisen, der hvert år uddeles af Dansk Folkeoplysningens Samråd (DFS), går til initiativer, der skaber fællesskab og viden i samfundet – noget Demenskor i Danmark i dén grad har gjort ved at bringe sangglæde og samvær til dem, der er ramt af demens.
Prisen blev overrakt på Folkeoplysningens Dag d. 30. oktober på Kosmopol i København.
Dansk Folkeoplysnings Samråd uddeler hvert år Folkeoplysningens Pris for at fejre folkeoplysningen og den sammenhængskraft, som den skaber i samfundet.
De øvrige nominerede var ’Andelsgaarde’, ’Maratonsang’ (Vartovkollegiet), ’Det Store Ålegræsinitiativ’ (Tænketanken Hav) og ’Vild Med Vilje’.
En af dem, der har haft glæde af et demenskor, er Lotte Dalholm fra Farum, der som 58-årig fik besked om, at hun har Alzheimers.
En hjernesygdom, der betyder, at hun gradvis vil miste sin hukommelse, sin evne til at huske ord og langsomt miste sin personlighed.
De første dage græd Lotte, men så fattede hun sig og tog en beslutning: Hun ville bruge sine kræfter på at fortælle andre mennesker om sygdommen, så livet kunne blive lettere både for den syge og deres pårørende.
Derfor meldte Lotte sig til at synge for fuld hals i programmet ”Demenskoret” på DR.
Per Paludan Hansen, formand for DFS, glæder sig over, at initiativet slår tonen an for fremtidens folkeoplysning.
– Når folkeoplysning er bedst, rykker det os mennesker tættere sammen og forandrer noget både i det enkelte menneske og i vores fælles samfund. Det er Demenskor i Danmark et pragteksempel på, siger han.
Demenskor i Danmark modtog udover æren også 10.000 kr., der skal bruges til at udbrede dette livsbekræftende initiativ endnu mere.