Donerer bogsalg til Støt Brysterne: Nu betaler vi tilbage

Mandag, 28. september 2020
af Johan Isbrand, Foto: Dan Mariegaard
Forfatteren Johan Ottosen er dybt taknemmelig for al den hjælp og støtte, der er blevet hans hustru Charlotte til del som brystkræftpatient. Hans stærke ønske om at “give noget tilbage” har nu resulteret i en særudgave af hans spændingsroman “Stenens tid”. Ingen tjener noget på bogen, og pengene fra salget går til Støt Brysterne.
Forfatter Johan Ottosen donerer bogsalg til Støt Brysterne

For bestsellerforfatteren Johan Ottosen, 51 år, hans kone Charlotte Korshøj, 54, og deres nu otte et halvt år gamle søn Knud-Magnus blev 2018 med deres eget udtryk ”et vanvittigt år”. De første måneder var domineret af Johans nu afdøde fars kræftsygdom. Men prøvelserne blev værre endnu:

– I juni kiggede jeg ned på mit bryst og fik en klar følelse af, at der var noget galt. Men jeg skød den fra mig med den naturlige angst, man bliver grebet af i sådan et øjeblik, husker Charlotte, der er fysioterapeut med speciale i børn.

Hun var på det tidspunkt i færd med at revidere sit arbejdsliv:

– I erkendelse af, at jeg arbejdede alt for meget, søgte jeg ansættelse i det offentlige og nåede også at finde job som børne-fysioterapeut i kommunalt regi. Men 10 dage inden jeg 1. oktober skulle begynde, mærkede jeg tydeligt knuden i brystet. Jeg fik Johan til også at mærke efter, og han reagerede utvetydigt med ordene: ”Du skal til lægen!”

Efter kræftoperation og blodpropper har Gert benprotese og stomi, men arbejder fortsat. Læs hans historie.

Herefter gik det stærkt. Kun en uge nåede Charlotte at være i sin nye stilling, inden det stod klart, at hun måtte stoppe igen.

– 5. oktober fik jeg den første, nedslående besked. Og efter yderligere en uge kom der svar på lymfebiopsien, som viste, at sygdommen havde spredt sig. Det betød, at jeg foruden en opera-tion også skulle gennem kemo og stråling, fortæller hun.

Åbenhed gavner

Ikke desto mindre fandt hun uanede mængder af energi frem og begyndte straks at lave lister over det, der skulle ordnes.

– Og som det første skulle der tages gode familiebilleder af Karl-Magnus, Johan og mig,inden jeg kom i behandling og begyndte at ændre udseende.

En anden sag, der var vigtig for Charlotte at få udarbejdet, var et såkaldt børnetestamente.

– Knud-Magnus er enebarn, og jeg ville simpelthen have styr på, hvem der skulle tage sig af ham, hvis hverken jeg eller Johan var her længere. Både flere familiemedlemmer og et vennepar blev involveret i planerne, for der skulle være flere muligheder, alt efter hvor gammel han var, den dag ulykken eventuelt var ude.

Sangerinden Anne Karin Broberg har også haft brystkræft. Her her hendes historie. (link fjernet)

Sønnen var netop begyndt i 0. klasse, da Charlotte blev syg.

– For hans skyld sagde vi allerede ved den første skole-hjem-samtale tingene, præcis som de var. Og de havde faktisk erfaringer med at håndtere den slags på skolen, da de desværre havde stået i situationen før med andre forældre. Men meningen var jo, at når Knud-Magnus for eksempel kom og sagde, at hans mor tabte håret, skulle både lærere og de andre børns forældre være helt klare over, hvad det handlede om, og i stand til at svare ham fornuftigt.

Trænede hårdt

På samme måde har Charlotte været åben om sin sygdom på de sociale medier:

– Meget tidligt i forløbet beskrev jeg alle mine tanker og følelser i et notat på Facebook, og efter nogle sekunders overvejelse trykkede jeg ”Slå op”. Det gav mig en stor forløsning og ro. Og tilmed fik opslaget 100 likes i løbet af det første døgn, og kommentarer fyldt med anerkendelse og hjertelighed strømmede ind. Fra den dag skrev jeg løbende nye opslag, hvor jeg lagde mit sygdomsforløb frem til min bekendtskabskreds. Det gjorde mig godt at gøre det. Og jeg havde ikke lyst til at gemme mig væk.

Hård fysisk træning har også gavnet Charlotte. Ikke mindst deltog hun, mens hun fik kemoterapi, i et intenst træningsforløb under titlen ”Krop og Kræft”.

– Det er jo gift, man får ind i kroppen. Og på samme måde som det gør gavn at bevæge kroppen, når man har tømmermænd, får træningen også kemoens bivirkninger til at fordufte hurtigere, forklarer Charlotte, som ydermere fik tilbud om at komme til Mallorca og cykle med 50 andre danske og norske kræftsyge.

Læs her om Lone, der fik kræft, men valgte livet.

– Jeg fik mine sidste strålebehandlinger 6. maj 2019, og dagen efter rejste jeg til Mallorca, hvor jeg cyklede 500-600 kilometer på en uge. Et tv-hold fulgte mig og en anden deltager, og det blev til TV 2-dokumentaren ”Kør for livet”. I dag kører jeg både racer- og mountainbike som hobby og cykler også sammen med familien, fortæller Charlotte.

Hun skal fortsat være i medicinsk efterbehandling med antihormoner i fem år. Hun er stadig sygemeldt, men er i dialog med en sagsbehandler om sin tilbagevenden til arbejdsmarkedet.

Velgørende spænding

Med Charlottes og Johans egne ord er de under forløbet blevet ”badet i kærlighed” og har modtaget støtte i uendelige mængder fra både deres netværk og sundhedssystemet. I taknemlighed over forløbet har ikke mindst Johan gjort sig tanker om, hvordan han kunne betale hjælpen tilbage.

– Og som halvfattig forfatter, der primært tjener til livets ophold som handicaphjælper, kunne jeg se én eneste måde at gøre det på: Ved at udgive en specialudgave af min debutroman ”Stenens tid” og donere salget til Kræftens Bekæmpelses kampagne Støt Brysterne, der kører i hele september, fortæller forfatteren.

Vi har besøgt en strikkecafé for kræftramte. Læs med her.

De første 2.000 eksemplarer af særtrykket, der både kan købes i Bilka og Føtex og hos de store boghandlerkæder, er således forsynet med Støt Brysternes logo og den lyserøde sløjfe, der symboliserer kampen mod brystkræft. Ligeledes fremgår det af forsiden, at 100 kroner af prisen på 125 kroner går til Støt Brysterne.

– Alle involverede har accepteret at afstå fra at tjene noget på udgivelsen. Det er helt unikt og aldrig set før i bogbranchen. Og aftalen er, at den kan genoptrykkes lige så mange gange, der måtte blive behov for det.

”Stenens tid” og fortsættelsen ”Apokalypsens engle”, som er udgivet på Johans eget forlag, Bukefalos Publishing, er de to første bind af hans såkaldte Merrin Bank-trilogi. Det er hæsblæsende spændingsromaner med konspirationer og religion som omdrejningspunkt.

– Jeg håber, folk vil tage godt imod initiativet med specialudgaven. Og jeg er optimistisk. Hvis man ikke i forvejen kender serien, kan man jo erhverve sig første bind til en billig penge og støtte et godt formål i samme omgang. Ja, måske kan den lave pris endda få nogen til at købe nogle ekstra og dermed få et par julegaver tidligt i hus, siger Johan Ottosen.

De positive historier er vigtige, siger den tidligere kræftpatient Annett. Læs historien her.