Socialt Set
Bedsteforældres rettigheder
Jeg har kun været vant til at kende fløde som en rød karton, man køber med hjem fra supermarkedet. Men hvad sker der egentlig med den, før jeg putter den ned i min kurv? Det ved jeg ikke, men jeg har sat mig, for at jeg finde ud af, hvordan "den røde mælk" bliver til. Derfor skal jeg først ud for at møde de køer, der er grunden til, det hele kan lade sig gøre.
Vi besøger Helle Rosenkilde, der er staldchef på Kammergave, et landbrugssted i Munke Bjergby.
Her begynder vi en tidlig morgen, hvor solen skinner, og det er pivkoldt.
– Godmorgen, er du klar til at komme i gang? spørger Helle friskt.
Jeg er en smule klattet i øjnene, men mest af alt spændt på, hvad der skal ske. Synet af de store køer, der vejer omkring 600 kilo, er en smule skræmmende.
Jeg skal jo ned mellem deres ben og hive i yveret ... Hvad nu, hvis de bliver sure på mig? Hvis der var nogen, der gjorde det ved mig en tidlig morgen, ville jeg i hvert fald blive en smule utilfreds.
Helle forsikrer mig om, at det nok skal gå, hvis jeg bare ikke er bange, og så sætter hun mig ellers i gang.
Heldigvis er det også glade køer, der er omkring hende.
Så vi kan gå videre til næste skridt i jagten på fløde: malkningen.
Og her bliver jeg rigtig nervøs. Kan jeg finde ud af det?
– Så længe du kan gøre det på under 100 sekunder, skal det nok gå, forsikrer hun.
Læs også: Få opskriften på risalamande
Jeg får tildelt ko nummer 2586. Jeg ved, at det skal gå stærkt.
Jeg får gjort de ting jeg skal, og før jeg har set mig om, er malkemaskinen sat på, og jeg har selv gjort det.
Det tog måske 102 sekunder, men både Helle og ikke mindst jeg selv er imponeret over min indsats. Det var jo slet ikke så farligt, som jeg gik og troede.
Mælken fra køerne opbevares på tanke og køles ned. På en helt almindelig dag får Helle og medarbejderne malket 1.800 liter fra deres køer på Kammergave.
Jagten på fløde fører os videre fra Helle i Munke Bjergby og til Mohamed i Skævinge. Mohamed Diraoui er produktionschef for Mejeriet Øllingegaard, hvor mælken fra blandet andet ko 2586 laves om til mælk, fløde, smør og ost.
Nu skal vi rigtig se, hvordan fløden kommer fra ko til karton.
– Vi skal have det pasteuriseret, så vi ved, at der ikke er bakterier i, som ikke skulle være der, forklarer Mohamed.
– Mælken opvarmes meget hurtigt til 83 grader, hvorefter vi fylder det på kartoner.
Og det er det næste, han viser os. Store tappemaskiner, der kører på højtryk. Det går så stærkt, at mine øjne slet ikke kan følge med.
– Med den her maskine kan vi lave 700 liter i timen. Så det går stærkt. Og vi laver ekstra meget fløde her op til jul, så alle kan få det, de skal bruge.
Læs også: And, flæskesteg og meget mere klassisk julemad
Før vi har set os om, er der kasser fyldt med røde kartoner med teksten ”Fløde 38 %”, og det er noget af det smukkeste, jeg længe har set.
Nu ved jeg, hvordan fløden kommer fra ko til køleskab, og selv om jeg altid har sat stor pris på ”den røde mælk”, vil jeg nok nyde den lidt ekstra, når jeg bakser en risalamande sammen, fordi jeg ved, at mennesker som Helle og Mohamed har sørget for, at den kan stå i mit køleskab og være så god.