Kære Puk
Mormor kan ikke klare julemaden længere
Der er vel næppe noget, der smager så meget af jul som nybagte honninghjerter krydret med kanel, kardemomme og nelliker.
2-årige Saga har virkelig svært ved ikke omgående at sætte tænderne i det store, chokoladeovertrukne hjerte, som nissemor netop har rakt til hende på en hvid paptallerken.
På Vordingborg Bibliotek er Farmorhuset rykket ind med sine frivillige hjælpere, så alle børn og voksne, der måtte have lyst, kan øve sig i den ædle kunst at pynte et rigtigt, hjemmebagt honninghjerte, som de bagefter enten kan spise på stedet eller tage med sig hjem.
– Vi har lavet forskellige lege-værksteder en del år efterhånden, hvor vi drager ud med blandede tilbud, og det er sjette år, vi pynter honninghjerter, fortæller Annette Marie Andersen.
Hun skabte i 2007 Farmorhuset, som er en oplevelsescafé og et legehus for udsatte børnefamilier.
Idéen med at lade børn og voksne pynte honninghjerter sammen udspringer af den 64-årige, pensionerede pædagogs store svaghed for kreativitet.
Tiden er kommet til, at ”Farmor” skal byde velkommen. Alle voksne får en lille løftet pegefinger med på vejen.
– Husk nu, at det jo handler om at være nærværende med sine børn uden at begrave næsen i mobiltelefonen...
Beskeden er uden tvivl modtaget, for rundt om de fire langborde er både børn og voksne meget hurtigt efter udleveringen af de lækre honninghjerter dybt koncentrerede om i fællesskab at dyppe små skeer i skålene med rød, grøn og blå glasur.
Her i honningkageværkstedet har man sin helt egen julemand, der netop er ankommet og sidder i sin store, dybe lænestol og venter på, at børnene skal komme og fortælle ham, hvad de ønsker sig til jul.
Lille Mille vover pelsen og nærmer sig.
– Hvad ønsker du dig, Mille? spørger julemanden.
Svaret får både julemanden og ”Farmor”, der sidder i en stol ved siden af, til at trække på smilebåndet.
– En julegave! er Milles kontante svar.
Opskrift på søde honninghjerter
Lillesøster Saga, der synes, at hun nu har ventet længe nok, går håndfast til værks og tager en ordentlig bid af sit honninghjerte, så hendes lille ansigt kommer til at ligne en chokoladeklovn.
Med smagsløgene stillet totalt ind på jul vinker vi farvel til de kunstneriske børn og voksne og aftaler, at honninghjerter bestemt også står på menuen til jul hos os.
Honninghjertet stammer helt tilbage fra 1800-tallet og blev for første gang bagt i Christiansfeld i Sønderjylland. Efterhånden blev det en tradition for de mange besøgende at købe honningkager med hjem.
Grunden til at de blev så populære, var, at de kunne gemmes i lufttætte kagedåser uden at blive tørre.
Dengang spiste almindelige danskere kun rugbrød til hverdag og franskbrød om søndagen. Honningkagerne kunne opbevares over lange perioder til ”fine” gæster, som kom uanmeldt på besøg.