Frivillig for en dag: Besøgsven via Ældre Sagen

Fredag, 29. september 2023
Af Anita Banner.
I dag er det Frivillig Fredag! I den anledning har Familie Journals redaktion fået mulighed for at bruge en arbejdsdag i frivillighedens navn. Det er der kommet fine små fortællinger ud af. I denne fortælling besøger Familie Journals Anita Banner Ældre Sagen i Gentofte.
Journalist Anita Banner og Lisbeth fra Ældre Sagen i Gentofte
Journalist Anita Banner og Lisbeth fra Ældre Sagen i Gentofte.

Lige siden jeg arbejdede i hjemmeplejen i et par sommerferier som ung, har jeg tænkt på at blive besøgsven for en ældre.

Men med karriere, venner og siden mand og børn blev min tid mere og mere knap, og jeg turde ikke melde mig af frygt for, at jeg ikke kunne leve op til forventningerne.

Derfor var jeg glad, da vi på redaktionen besluttede at sætte fokus på de frivillige i Danmark, for så fik jeg endelig muligheden for at snuse til det at være besøgsven.

I første omgang blev jeg sat i kontakt med Lisbeth fra Ældre Sagen i Gentofte. Hun arbejder frivilligt ca. 25 timer om ugen og gør et kæmpe stykke arbejde for at matche ældre og besøgsvenner. For man sætter ikke bare to tilfældige sammen.

F.eks. bruger Lisbeth meget tid på at sætte sig ind i, hvilke interesser og behov den ældre borger har og det samme for besøgsvennen, og det er ikke nødvendigvis alderen, der afgør matchet. Det var det heller ikke for Mette og Inger Marie på hhv. 46 og 93 år.

Sammen med Lisbeth bliver jeg inviteret på hvidvin og jordbærkage hos Inger Marie, så vi kan få en snak om, hvad det giver dem begge at være blevet matchet.

Mette er gift og har tre halvstore børn, men hun har alligevel tid og overskud til at være besøgsven.

Jeg synes, at det burde være en pligt. Der er så mange ensomme ældre mennesker, og det skader da virkelig ikke, at man kommer væk fra sin skærm en time om ugen.

Mette

Besøgene giver Mette lige så meget glæde som Inger Marie. De har mange fælles interesser såsom politik, kunst og klassisk musik. Nogle dage snakker de meget – for Inger Marie er god til at fortælle historier fra sin barndom under krigen – og andre dage går de en tur eller tager i teatret.

– Det gælder om at gå hver dag, så man holder sig form, siger Inger Marie. Hun ser ikke længere så godt, og hørelsen er ikke, hvad den har været. – Men hjernen fejler ikke noget, påpeger hun.

Fordi Inger Marie har den alder, hun har, er vennerne faldet fra, og familien har travlt eller bor meget langt væk. Derfor tog hun selv initiativ til at kontakte Ældre Sagen for at få en besøgsven.

– Jeg føler mig ofte ensom. Især i weekenderne, siger Inger Marie, som derfor ser frem til Mettes besøg.

Næste gang skal de i biografen og se filmen ”Når befrielsen kommer”. Så er der basis for endnu en god snak om livet i København under 2. verdenskrig.

Foruden besøgsvenner søger Ældre Sagen også frivillige ”tryghedsopkaldere”. De ringer på skift hver morgen til en række ældre borgere, der bor alene, for at sige godmorgen og sikre sig, at der ikke er sket noget i løbet af natten. Det udgør en stor tryghed for de ældre, og den lille samtale er en god og hyggelig start på dagen.

Læs mere på aeldresagen.dk.